Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τη χθεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την επιστολή Σαμαρά προς Λαγκάρντ με την οποία ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει άλλα στο εξωτερικό από αυτά που δηλώνει στην Ελλάδα για την οικονομία. Αγνοια για την επιστολή δηλώνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Νέες διαφωνίες και κλίμα καχυποψίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Την…«παλαβή» κάνει η κυβέρνηση μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Αδιέξοδο που περιγράφεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην επιστολή του πρωθυπουργού από τις 17 Μαΐου προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικών κενών που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του χρόνου τον Ιούνιο.
Επισήμως η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», ενώ ανεπισήμως τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν άγνοια και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της επιστολής, κάνοντας λόγο για «συνήθη κίνηση στο πλαίσιο των συνομιλιών με τους επικεφαλής της τρόικας». Πλήρη άγνοια εξέφραζαν και τα επιτελεία των δύο εταίρων, μολονότι μετά την αποστολή της «επιστολής προθέσεων» ο Αντ. Σαμαράς είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, στις 27 Μαΐου, στην οποία, όπως προκύπτει από την άγνοια των συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, δεν έκανε καμία αναφορά.
Νέο χτύπημα από το ΔΝΤ
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται τα οικονομικά αδιέξοδα του Μνημονίου δημιουργούν ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ειδικά δε μετά και την αποκάλυψη της εμπιστευτικής έκθεσης του ΔΝΤ που έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες η «Wall Street Journal» για τα λάθη των μνημονίων και τις καθυστερημένες αναδιαρθρώσεις.
Ουσιαστικά, από την «επιστολή προθέσεων» του κ. Σαμαρά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει διπλά βιβλία, άλλα για το εσωτερικό, όπου εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το 2014 θα αρχίσει η ανάκαμψη και η ελληνική οικονομία θα ξαναβγεί στις αγορές, και άλλα για έξω, ανοίγοντας τη συζήτηση για καινούργιο Μνημόνιο έναν ολόκληρο χρόνο πριν λήξει το υπάρχον. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μεταθέτει ο ίδιος τη λήψη απόφασης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για τον Σεπτέμβριο, στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας, ενώ πριν από μερικές μέρες δήλωσε δημοσίως στο συνέδριο του ΣΕΤΕ ότι δίνει σκληρή μάχη τώρα.
Ο Σεπτέμβριος δείχνει πολύ μακριά, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα πώς θα κλείσει η επιθεώρηση του Ιουνίου, που άρχισε μόλις χθες. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανιζόταν ενοχλημένος από τους χειρισμούς των κυβερνητικών εταίρων για τις εκκρεμότητες του κυβερνητικού έργου και το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβει τον εκνευρισμό του, το ίδιο ακριβώς έκαναν και τα επιτελεία του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη για τους χειρισμούς του μεγάρου Μαξίμου.
Οι διαφωνίες
Διαφωνίες λοιπόν διαπιστώθηκαν στα εξής:
- Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι, εκτός από το θέμα με τους πλειστηριασμούς που άνοιξε ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς, υπάρχουν και πολλές διατάξεις που είναι ασαφείς και δεν ανακουφίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των ακινήτων, επίσης καταγράφεται πλήρης διαφωνία για τα σενάρια κατάργησης του αφορολογήτου και της έλλειψης μέριμνας για τα φτωχότερα νοικοκυριά.
- Στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ η δημόσια διαφοροποίηση του Φ. Κουβέλη άνοιξε άλλο ένα πεδίο ενδοκυβερνητικών τριβών.
- Οι νέες βολές στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (Κουτρουμάνης, Πρωτόπαππας) διατηρούν ανοιχτό και αυτό το πεδίο και
- Ως προς τη γενική εικόνα που αποπνέει η κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ οι ευθύνες επιρρίπτονται στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταίροι συνέχισαν και χθες το παιχνίδι των διαρροών εφ' όλης της ύλης, από τα μέτρα που είναι ανοιχτά στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα μέχρι τις ευθύνες για την οικτρή εικόνα που δίνει το κυβερνητικό σχήμα μετά την κρίση γύρω από το αντιρατσιστικό. Αν και, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, οι διαρροές αυτές αποσκοπούσαν στο να πέσουν οι τόνοι και να περιοριστούν τα πεδία τριβών, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο.
Σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητούν τη σύγκληση του συμβουλίου των τριών το συντομότερο δυνατόν. Σήμερα και αύριο ο κ. Σαμαράς θα είναι στο Ελσίνκι όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γ. Καϊτάνεν. Την Κυριακή θα μιλήσει στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείεται να συγκληθεί συνάντηση ακόμη και τη Δευτέρα.
Ο ανασχηματισμός
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι να κλείσουν τα μέτωπα, ώστε μετά την επιθεώρηση της τρόικας να τεθούν στο τραπέζι με τους εταίρους τα προβλήματα λειτουργίας που έχουν ανακύψει και κατόπιν να ακολουθήσει ο ανασχηματισμός. Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός βρίσκει κάθε μέρα και νέα εμπόδια. Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και ως προς τα πρόσωπα και ως προς προς τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
Και αποδίδουν τις κρίσεις των τελευταίων ημερών στην προσπάθεια των άλλων δύο εταίρων να περιορίσουν τις πολιτικές τους ζημίες, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά τους οι εταίροι καταλογίζουν ευθέως στον πρωθυπουργό ότι κινείται και στα κρισιμότερα θέματα με κομματικό σχεδιασμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους. Ολες οι πλευρές, πάντως, αναγνωρίζουν ότι το κλίμα είναι βαρύ και κάθε κίνηση στο κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζεται με καχυποψία, παρά την εκπεφρασμένη θέση όλων ότι στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση.