Pin It

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» Η ΤΡΟΙΚΑ

 

Τα ονόματα και τις διευθύνσεις των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου αναζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας ωστόσο… κατορθώσει να βρει τις δεξαμενές.

 

Μια νέα «εμπλοκή», με ό,τι συνεπάγεται αυτή και ενώ τα κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο, δημιουργεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς οι ελεγκτές είναι έτοιμοι να βγάλουν για ακόμα μια φορά «κόκκινη κάρτα» για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

 

Κατά πάγια τακτική, επιχειρείται από πλευράς υπουργείου να «αμβλυνθούν οι γωνίες» υποστηρίζοντας ότι ως χώρα έχουμε δεσμευτεί να σχεδιάσουμε τη διαθεσιμότητα «και όχι κατ' ανάγκη να τεθούν οι υπάλληλοι στο καθεστώς της διαθεσιμότητας».

 

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

 

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι άκρως διαφωτιστικό: «υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή στο ένα τρίτο του μισθού στην περίπτωση της αυτοδίκαιης αργίας».

 

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην εξεύρεση και υπαγωγή του προσωπικού που θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας και στην έκθεσή της ήταν ρητή η αναφορά για κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων ώς τον Ιούνιο.

 

Η… επόμενη εμπλοκή, όπως όλα δείχνουν, θα προκύψει στο θέμα των πρώτων 2.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο –σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση πήρε σιωπηλή παράταση- ενώ η αναζήτηση του μεγάλου φορέα που θα κλείσει εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις από τα κόμματα. Σε εκκρεμότητα είναι και η λίστα με τους μικρότερους φορείς που θα βάλουν «λουκέτο» και βάσει χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του μήνα.

 

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση

 

Οι πλέον ανήσυχοι πάντως είναι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι, με αφορμή τις καταργήσεις Νομικών Προσώπων στους δήμους ώστε το προσωπικό να μεταφερθεί στις κεντρικές υπηρεσίες, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και ζητούν να τηρηθεί ο νόμος και σε περίπτωση που έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις στους δήμους το προσωπικό των καταργηθέντων ΝΠΔΔ να ενταχθεί σε συστηνόμενες αντίστοιχες θέσεις.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των δομών, ώστε να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό, βρίσκεται σε εξέλιξη μόνο σε 11 δήμους ενώ έχει ολοκληρωθεί μόνο στα υπουργεία.

 

Scroll to top