Οι εργαζόμενοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατεβαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή, ζητώντας να κάνουν το ίδιο και οι πολίτες
Της Ντάνι Βέργου
«Φοβόμαστε. Εάν δεν πάψει ο αποκλεισμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, που παραμελούν την υγεία τους, δεν προστρέχουν στις μονάδες υγείας γιατί τρέμουν τις πληρωμές, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία. Φοβόμαστε ότι εάν δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη και βρεθούμε κάτω από το ασφαλές όριο, θα έχουμε επιδημικές εκρήξεις. Καλούμε την κοινωνία να συμμετάσχει στον αγώνα μας ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο υγείας, να αποφύγουμε να φτάσουμε άτακτα σε μία κρίση».
Τα λόγια του Δημήτρη Βαρνάβα, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), περιγράφουν την οικτρή πραγματικότητα της δημόσιας υγείας που βιώνουν γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και οι άνθρωποί τους, που «εξευτελίζει τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».
Καταρρέει το ΕΣΥ
Οι εργαζόμενοι της υγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας την Παρασκευή, ζητώντας να κάνουν το ίδιο και οι πολίτες γιατί το θέμα τούς αφορά.
«Απεργούμε για την πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια υγεία, όχι για δικά μας συντεχνιακά θέματα. Για την επαπειλούμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Διότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι η σύγχρονη υγειονομική βόμβα», όπως είπε ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
«Οχι στη διάλυση της υγείας», το σύνθημα των συνδικαλιστικών σωματείων του χώρου της υγείας -ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ)-, που έχουν εξαγγείλει πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση αύριο, στις 11.00 έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στις πλατείες των πόλεων στην υπόλοιπη χώρα και χθες έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Την απεργία στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο πρόεδρος του οποίου, Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε χθες: «Αντιδράμε στην πλήρη αποδυνάμωση της υγείας».
Ο ίδιος μίλησε και ως πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: «Εννιά νομοσχέδια, και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν έχουμε. Εχουμε όμως μία νοσοκομειακή αντίληψη με πολλαπλάσιο κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Χ. Μπονάνος, έκανε λόγο για τα 250 πολυϊατρεία του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ με την πρόχειρη ενοποίηση των ελλειμματικών Ταμείων στο υπερ-ταμείο. Για πολίτες που στοιβάζονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και περιμένουν από 5,5 έως 7,5 ώρες για να δουν γιατρό, την ώρα που δημόσιες δομές υγείας είναι κλειστές με λουκέτο, για «ιατρεία ΕΟΠΥΥ-φαντάσματα», και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να παραπέμπεις τον πολίτη συνέχεια έξω. Από τους 980 συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, 900 έχουν αποχωρήσει, ενώ κλείνουν ιατρεία όπως της Προληπτικής Ιατρικής για τον Μαστό των Πατρών, πριν από οκτώ μήνες, γιατί έληξε η σύμβαση του γιατρού. Απαιτούμε άμεση ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών από την πολιτεία».
Οι άνεργοι
Το πρόβλημα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στην περίθαλψη «αντιμετώπισε» το υπουργείο Υγείας με το «φαντασμαγορικό» voucher που προορίζεται για 200.000 στο 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, επισήμανε ο Δ. Βαρνάβας, ενώ ο Στ. Κουτσιουμπέλης έκανε λόγο για «επικοινωνιακό τρικ του υπουργείου» που προβλέπει μία επίσκεψη στον γιατρό κι αν χρειαστεί δεύτερη ή εξετάσεις, ο κάτοχός του πρέπει να πληρώσει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για την πολιτική της συρρίκνωσης, που από 136 έχει κάνει 82 τα νοσοκομεία, έχει κλείσει 700 τμήματα, κλινικές, μονάδες, έχει μειώσει τα κρεβάτια σε 33.000 από 45.000, για τις ελλείψεις 25.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία. Για τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, με το προσωπικό να εργάζεται 2-3 νύχτες συνεχόμενες χωρίς τη 12ωρη ανάπαυση ενδιάμεσα.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ μίλησε για 6.500 ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ, για τις 953 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας, αλλά και για τους 150 γιατρούς που είναι κρίσιμοι για τη νησιωτική Ελλάδα, θέσεις που «υπόσχονται αλλά που δεν θα υλοποιήσουν».
«Αλαλούμ η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που επιδεινώνεται συνεχώς», σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού». «Αυξημένη προσέλευση, σημαντικές ελλείψεις, όπως αυτή των τραυματιοφορέων που έχουν μείνει 55 από 120, και την ίδια ώρα 10-15 εκατομμύρια τον χρόνο που φεύγουν από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου σε εργολαβίες, σίτιση, φύλαξη και τώρα και στις οικονομικές υπηρεσίες»!
…………………………………………………………………….
Κινητοποιήσεις και στις δομές ψυχικής υγείας
Την αλλαγή της πολιτικής στα θέματα ψυχικής υγείας, στην πράξη κι όχι στα χαρτιά, διεκδικούν σήμερα με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, στις 10 το πρωί, εξυπηρετούμενοι, οικογένειες και εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας, με ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία.
Με ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ, μεταφρασμένη σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες, οι διαχειριστές του μπλογκ «syn-skepsi.blogspot.gr», ενός διαδικτυακού χώρου συζήτησης για θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενημερώνουν για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος. «Αυτό που διακυβεύεται πια δεν είναι μόνον η επιβίωση των δομών, αλλά κυριολεκτικά η επιβίωση των ασθενών και των οικογενειών τους» επισημαίνουν και προσθέτουν: «Τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους καταπατούνται συλλήβδην».
Από τις 24 Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας που καλύπτουν πληθυσμό (παιδιά, έφηβους και ενηλίκους) δυσπρόσιτων περιοχών, τα 41 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα 69 Κέντρα Ημέρας, πολλά, λόγω σοβαρής υποχρηματοδότησης, καθυστέρησης χρηματοδοτήσεων, υποστελέχωσης, κακού σχεδιασμού και απουσίας εφαρμογής της βασικής αρχής της τομεοποίησης, υπολειτουργούν ή και δεν λειτουργούν καθόλου με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι και ίσως ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές να μην καλύπτονται καθόλου, σύμφωνα με την επιστολή.
Με την επιστολή ζητείται η διασφάλιση της συνέχειας και επικύρωσης του αμετάκλητου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, επαρκής χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας που να καλύπτει αξιοπρεπώς τις ανάγκες του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ολοκληρωτική αναδιοργάνωση και σύμπραξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κρατικού και μη-κερδοσκοπικού τομέα με έμφαση στην κοινότητα, σταδιακός μετασχηματισμός των Ψυχιατρείων και πλήρης τομεοποίηση στην πράξη, που θα εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας των πολιτών ανά τομέα.
Ντα.Β.