Pin It

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, συστήνει ετοιμότητα εν όψει του καλοκαιριού για ζητήματα ρύπανσης, ηχορύπανσης, καθώς και αυξημένους ελέγχους για πρόληψη πυρκαγιών

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες ζήτησε χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας.

 

Με τρεις εγκυκλίους του, που εξέδωσε με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος (ακτών, λιμνών κ.λπ.), αλλά ακόμα και για περιπτώσεις ηχορύπανσης από κέντρα διασκέδασης, μπαρ κ.λπ., ο αντεισαγγελέας ζητά από τους συναδέλφους του σε όλη τη χώρα την τήρηση της διαδικασίας του αυτοφώρου εναντίον όσων διαπράττουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, αλλά και την αφαίρεση αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης.

 

Στην πρώτη εγκύκλιό του, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «αναδεικνύονται ανάγλυφα»:

 

α) Η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και στην οικονομία,

 

β) η βούληση του κοινοτικού και εθνικού νομοθέτη για θέσπιση και εφαρμογή αποτρεπτικών, αποτελεσματικών και αναλογικών κυρώσεων, που θα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά την περιβαλλοντική προστασία και

 

γ) ότι οι ποινικές κυρώσεις για τα περιβαλλοντικά αδικήματα είναι οι πλέον αποτρεπτικές, στην προσπάθεια καταπολέμησης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

 

Μάλιστα, σημειώνει ότι κυρίως «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».

 

Και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

 

Εντατικοί έλεγχοι

 

Στη δεύτερη εγκύκλιο αναφέρεται στις πυρκαγιές, όπου ζητά οι κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στην Πυροσβεστική να εντείνει τους ελέγχους σε δασικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και στις χωματερές.

 

Η τρίτη εγκύκλιος αφορά την ηχορύπανση που προκαλείται από κέντρα διασκέδασης, μπαρ κ.λπ. και αναφέρεται στη σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Scroll to top