06/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός για το νέφος

      Pin It

Με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες οι υψηλές τιμές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 35 ημέρες τον χρόνο

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

43

 

 

 

Λυκόβρυση, Θρακομακεδόνες, Αγία Παρασκευή και το κέντρο του Πειραιά ήταν την περασμένη χρονιά οι περιοχές του λεκανοπεδίου με τις υψηλότερες τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, τους πιο επικίνδυνους ρύπους της «μοντέρνας» εκδοχής του νέφους. Στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου 2012, καταγράφηκαν από μία έως και πέντε ώρες τιμές πάνω από τα όρια συναγερμού.

 

Επί 149 ημέρες, σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα, το όζον διαμορφώθηκε πάνω από τα όρια που θέτουν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία της υγείας. Οι αρμόδιοι τις αποδίδουν στη μεγάλη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα αιωρούμενα σωματίδια «έπνιξαν» το λεκανοπέδιο για συνολικά 100 ημέρες και θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν οι ήπιες θερμοκρασίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι τιμές όμως εκτινάχθηκαν στα ύψη στις αρχές του 2013, όταν οι Αθηναίοι κατέφυγαν στα τζάκια και τα ακατάλληλα καυσόξυλα για να αντιμετωπίσουν το κρύο, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να ζει επί μέρες σε νέφος αιθαλομίχλης.

 

Να σημειωθεί ότι με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες οι υψηλές τιμές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 35 ημέρες τον χρόνο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος να περιορίσουν τις διαστάσεις του προβλήματος επικαλούνται τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, παραβλέποντας όμως ότι και η ρύπανση από φυσικές αιτίες επιβαρύνει την υγεία.

 

Το παρήγορο είναι ότι τα αιωρούμενα σωματίδια με μικρή διάμετρο, τα ΑΣ-2,5, που γι΄αυτόν τον λόγο διεισδύουν ευκολότερα στο αναπνευστικό σύστημα, παρουσιάζουν χαμηλές τιμές σε όλους στους σταθμούς μέτρησης.

 

Yπερβάσεις

 

Με βάση την έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας το 2012, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, υπερβάσεις στα όρια παρουσιάζουν και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου σε άλλες τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας, την Πατησίων, την Αριστοτέλους και την Αθηνάς. Οι υπόλοιποι, οι λεγόμενοι «παραδοσιακοί», ρύποι (μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο, διοξείδιο του θείου κ.λπ.) μετρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και έχουν πάψει από χρόνια να αποτελούν «πονοκέφαλο» για την Αθήνα.

 

Εκθέσεις υποβάλλονται τα τελευταία χρόνια για τη Θεσσαλονίκη και άλλα πέντε περιφερειακά κέντρα (Λάρισα, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα και Γιάννενα).

 

Τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν πραγματικό… πάρτι στη Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε έχουν δείξει τα στοιχεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Οι τιμές ξεπέρασαν τα όρια και στους πέντε σταθμούς μέτρησης, με πιο «μαύρες» επιδόσεις να καταγράφονται στις περιοχές της Σίνδου και της Αγίας Σοφίας, όπου αναφέρθηκαν υπερβάσεις των ορίων προστασίας της υγείας επί 92 και 79 ημέρες, αντίστοιχα… Τα πρώτα προβλήματα με το συγκεκριμένο ρύπο εμφανίστηκαν στον Βόλο, ενώ εντός των επιτρεπτών ορίων διαμορφώνονται οι τιμές στην Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα, όπου γίνονται μετρήσεις με ευθύνη των αρχών της κάθε περιφέρειας.

 

Το όζον ξεπέρασε τα όρια ενημέρωσης σε δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο επί 30 ημέρες και το Πανόραμα για 25 ημέρες. Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για τον συγκεκριμένο ρύπο παρουσιάστηκαν στην Πάτρα, όπου μετρήθηκαν 58 ημέρες με υπέρβαση του ορίου προστασίας της υγείας.

Scroll to top