Pin It

Η νέα αλχημεία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει από την επόμενη χρονιά «κούρεμα» τμημάτων και περαιτέρω συγχωνεύσεις–καταργήσεις σχολείων

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

get3erFileΣτη δεύτερη φάση εκκαθάρισης προσωπικού και μονάδων προχωρά ολοταχώς το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη χρησιμοποίηση του «όπλου» της αύξησης ωραρίου, τίθεται σε εφαρμογή ο τρόπος κατανομής των μαθητών ανά τμήμα.

 

Οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν δέχονται κατανομή με μαθητές λιγότερους από 25 ανά τάξη στα γυμνάσια-λύκεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στις κατευθύνσεις δεν πρόκειται να δεχθούν λιγότερους από 15 μαθητές. Συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και μονάδων, πλεονάσματα καθηγητών, παρακμή, τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις «ενάντια στα τεχνητά πλεονάσματα – αναγκαστικές μεταθέσεις – απολύσεις». Είχαν προγραμματιστεί πριν μάθουν για τη νέα αλχημεία της κατανομής των μαθητών. Πλέον έχουν κι άλλους λόγους.

 

Οπως επισημαίνει ο σύλλογος Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, «πριν καν προφτάσουμε ως Δ.Σ. να διαμαρτυρηθούμε επειδή κάποια γυμνάσια δέχονταν πολύ λίγους μαθητές από τα δημοτικά, πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια και το Υπουργείο δεν αποδέχονται κατανομή του μαθητικού δυναμικού με λιγότερους από 25 μαθητές στο τμήμα και στα γυμνάσια και στα λύκεια». Αυτό σημαίνει δραματική μείωση των τμημάτων, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 1 έως 3 στην α’ τάξη στα περισσότερα σχολεία. Σημαίνει όμως και εκτόξευση των πλεονασμάτων και φυσικά περαιτέρω συγχωνεύσεις–καταργήσεις σχολείων.

 

«Aριθμητική κατανομή»

 

«Η χωροταξική κατανομή του μαθητικού δυναμικού μετατρέπεται σε αριθμητική κατανομή. Το σχολείο της γειτονιάς τελειώνει, με σοβαρότατες συνέπειες στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στις τοπικές κοινωνίες» τονίζουν οι καθηγητές, παραπέμποντας και στη σχεδιαζόμενη επέμβαση και στα τμήματα των κατευθύνσεων της γ΄τάξης λυκείου. Για να μην έχουν λιγότερους από 15 μαθητές σε αυτά τα τμήματα, πολλά λύκεια θα εξαναγκαστούν να λειτουργήσουν με 1 ή 2 κατευθύνσεις ή να συμπτύξουν τα τμήματα γενικής παιδείας, ενώ θα υπάρξουν και μαθητές που θα εξαναγκαστούν να πάνε σε άλλο σχολείο. Είπαμε, τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου για την επόμενη σχολική χρονιά…

 

Κι όμως, η ανησυχία των εκπαιδευτικών «δεν έχει καμία απολύτως βάση.» Το είπε –πάλι- ο υπουργός. Οπως κάθε φορά, λίγο πριν εφαρμόσει κάποιο περιοριστικό μέτρο.

Μόνο οι νεοδιόριστοι μπορούν να μετατεθούν, είπε. «Εχουμε κοινωνικά κριτήρια πλέον. Αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν χρειαστεί στο τέλος». Αυτή η διαβεβαίωση αναμασιέται από την αρχή της κατασκευής των πλεονασμάτων. Κι ακόμα δεν έχει λιώσει.

 

Scroll to top