Το πρόβλημα κοινοβουλευτικής επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα δύο πολιτικά σχήματα είναι αυτό που συντηρεί το σενάριο αυτοδιάλυσης και της δημιουργίας ενός νέου κόμματος
Του Τάσου Παππά
«Αυτοδιάλυση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» πρότεινε ο Νίκος Μπίστης. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Την ίδια άποψη είχε καταθέσει τον Νοέμβριο ο Γ. Φλωρίδης πλαισιώνοντάς την με την πρόταση για διοργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου τον Μάιο. Ο Μάιος «μας… πέρασε με βήμα ταχύ», η αυτοδιάλυση δεν έγινε ούτε φυσικά το συνέδριο. Το θέμα πάντως συντηρείται στην επικαιρότητα και αποκτά οπαδούς στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων.
Παραλλαγή αυτής της ιδέας είχε εισηγηθεί στη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος: κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. Σύμμαχοί του οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι το έθεσαν στον κ. Κουβέλη στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.
Το σκεπτικό
Σε πρώτη φάση απερρίφθη «μετ’ επαίνων» από την Αγ. Κωνσταντίνου. Το σκεπτικό της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν: «Γιατί να μπλέξουμε μ’ ένα κόμμα που σπαράσσεται και στο οποίο έχουμε χρεώσει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα».
Πίστευαν ότι από τη συνεχή φθορά του ΠΑΣΟΚ θα επωφελούνταν η ΔΗΜΑΡ και θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε κυρίαρχο πόλο της Κεντροαριστεράς, ώστε από θέση ισχύος να απευθύνει αυτή προσκλήσεις για διάλογο και όχι να τις δέχεται λες και είναι ο φτωχός συγγενής. Ομως τότε δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις. Οι κακές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις δεν ευνόησαν τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είδε τα ποσοστά της να κατρακυλούν.
Το πρόβλημα κοινοβουλευτικής επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και τα δύο σχήματα έθεσε σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς τους. Το ζήτημα της συνεννόησης έπεσε ξανά στο τραπέζι. Το πιο προωθημένο σενάριο είναι αυτό της αυτοδιάλυσης και της δημιουργίας νέου κόμματος.
Προς αυτήν την κατεύθυνση (χωρίς πάντως να ομολογείται ρητά) κινείται η πολιτική πλατφόρμα των πέντε δημάρχων, η πρωτοβουλία Φλωρίδη, ενώ δεν δείχνει αρνητική η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Ρωτήσαμε τον Ν. Μπίστη αν «λειτούργησε σαν λαγός». Το «όχι» του ήταν κατηγορηματικό. Επισήμανε πάντως στην «Εφ.Συν.» ότι «η ανάγκη θα κάνει και τους δύο να το ξανασκεφτούν».
Στο ΠΑΣΟΚ αρκετά στελέχη, βλέποντας και την οικονομική χρεοκοπία του κόμματος, εκτιμούν ότι η λύση της αυτοδιάλυσης είναι μια καλή επιλογή. Απαλλαγμένο από βάρη (οικονομικά και πολιτικά) και στεγασμένο σ’ ένα ευρύτερο σχήμα, ίσως καταφέρει να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Χρειάζεται όμως και ένα ταίρι.
Στη ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται «κουμπωμένοι». Θεωρούν «άκαιρη» την πρόταση για αυτοδιάλυση, αλλά είναι πιο «ανοιχτοί, συγκριτικά με το παρελθόν, σε σκέψεις για συνεργασία κάποιας μορφής.
Βολιδοσκόπηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ (στο παρελθόν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Βασ. Οικονόμου είχε αναλάβει κατ’ εντολήν της ηγεσίας να βολιδοσκοπήσει το ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο συνεργασίας, με επικεφαλής όμως τον Φ. Κουβέλη.
Ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ δεν το είδαν με κακό μάτι, ωστόσο από την πλευρά της ηγεσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση. Πρόκειται για την αντιγραφή του μοντέλου της ιταλικής Κεντροαριστεράς με τον Φ. Κουβέλη να παίζει τον ρόλο του Μπερσάνι. Μόνο που το εγχείρημα στη γειτονική μας χώρα δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες του, ενώ ο Μπερσάνι έχει ήδη βγει εκτός πλάνου.