06/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυμήθηκε ο Η. Πλασκοβίτης

      Pin It

Ο πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε στη νέα του κατάθεση ότι αυτός έστειλε στους Γάλλους το επίσημο αίτημα για τη λίστα Λαγκάρντ κατ' εντολή Παπακωνσταντίνου. Τι κατέθεσε στην προανακριτική ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

getaevFilegetacerFileΑνασκευάζοντας την πρώτη του κατάθεση, ο πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτης, παραδέχθηκε χθες το βράδυ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής πως η λίστα Λαγκάρντ ζητήθηκε επισήμως από τις γαλλικές αρχές και το 2010, ανακαλώντας στη μνήμη του την υπηρεσιακή του αλληλογραφία με τον Γάλλο ομόλογό του.

 

Ο μάρτυρας επανακλητεύτηκε εκτάκτως μετά την προχθεσινή κατάθεση του Ελληνα πρέσβη στη Γαλλία, Κ. Χαλαστάνη, ο οποίος και αποκάλυψε, προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα, την τυπική συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών. Ετσι, ο κ. Πλασκοβίτης, που υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του κατάθεση τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση περιοριζόταν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τους ομολόγους του, δήλωσε χθες πως εκτελώντας τις σχετικές εντολές του Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε το επίσημο αίτημα. Ερωτώμενος γιατί δεν το δήλωσε αρχικά (σημειώνεται πως οι αντιφάσεις του προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των μελών της επιτροπής), ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να απάντησε πως οι εξελίξεις τον οδήγησαν να «φρεσκάρει» τη μνήμη του ανατρέχοντας στα αρχεία του. Σύμφωνα δε με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι ο Γ. Παπαπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και συνόδευε το επίμαχο CD, τη λίστα Λαγκάρντ δηλαδή, όταν μεταβιβάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

 

Kατάθεση στο Τελ Αβίβ

 

Παράλληλα, τα μέλη της προανακριτικής παρέλαβαν χθες τις απαντήσεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος προσήλθε στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να καταθέσει, καθώς το όνομά του συνδέθηκε από την αρχή της διερεύνησης με τον κορυφαίο λογαριασμό της λίστας, των 550 εκατ. ευρώ.

 

Ο Σ. Μιωνής επαναλαμβάνει τα όσα αναλυτικά είχε περιγράψει στο υπόμνημα που είχε αποστείλει αυτοβούλως στην προανακριτική σχετικά με τη σύσταση και τη δραστηριότητα της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία και μεταβιβάστηκε το 2006 στον Ομιλο Λάτση. Καταφέρεται εναντίον των «άσχετων» που ενέπλεξαν λόγω άγνοιας το όνομά του στην υπόθεση, όπως και της υπαλλήλου της εταιρείας του, Μαρίας Παντελή, προχωρεί ωστόσο περαιτέρω σχολιάζοντας πως « …συνεχίστηκε από ανθρώπους που θέλανε ή να συγκαλύψουν την αλήθεια ή να παραπλανήσουν την επιτροπή και την κοινή γνώμη ή να ρίξουν λάσπη αλλού προκειμένου να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες».

 

Καταφέρεται εκ νέου εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντάς τον «όψιμο αντιρατσιστή», δηλώνει πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Γ. Παπανδρέου, αντίθετα πως γνωρίζεται, λόγω της εταιρείας του, με τον Φ. Μπόμπολα.

 

Ξεκαθαρίζει δε ότι τον συνδέει στενή φιλία με τον σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου (του οποίου επίσης το όνομα, λόγω της εξωτερικής του συνεργασίας με την εταιρεία του Σ. Μιωνή, ενεπλάκη στην υπόθεση και ο ίδιος κλήθηκε ως μάρτυρας στην προανακριτική). Τον εμφανίζει μάλιστα ως τελικό αποδέκτη της «λάσπης» που ο ίδιος δέχτηκε, ιδιαίτερα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κατασυκοφάντησή μου είχε να βλάψει τον Στ. Παπασταύρου, γιατί όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Και αναφέρεται συγκεκριμένα σε «ακροδεξιούς» πολιτικούς, που «προσπαθούν να ξεπλύνουν το παρελθόν τους και να κρύψουν το παρόν τους μεταπηδώντας σε παραδοσιακά κόμματα», διότι, όπως εξηγεί, ο ίδιος «τόλμησε να θυμίσει στη διεθνή κοινή γνώμη το πρόσφατο φασιστικό παρελθόν και τις νεοναζιστικές τους θέσεις».

 

Scroll to top