Pin It

Tο ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν περάσει στην κατοχή του τα 99 στρέμματα στην, όμως το συγκεκριμένο ακίνητο παραμένει στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών 

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να ανέλαβε να απαντήσει στις καταγγελίες για την πιθανή πώληση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, ωστόσο το σοβαρότατο ζήτημα της εκποίησης του σημαντικότατου χώρου ιστορικής μνήμης παραμένει. Και αυτό διότι η έκταση βρίσκεται ακόμα στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με την ονομασία «Λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση».

 

Tο ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίστηκε ότι «το συγκεκριμένο ακίνητο, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, επιφάνειας 99 στρεμμάτων, στον Δήμο Καισαριανής, δεν συμπεριελήφθη στην προς ιδιωτικοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και -κατά συνέπεια– δεν πέρασε ποτέ στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ». Το Ταμείο όμως λέει τη μισή αλήθεια, καθώς στη «φωτογραφία» που παραθέτουμε από τον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών, αποδεικνύεται ότι ο ιστορικός χώρος συνεχίζει να περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα των ακινήτων προς ιδιωτικοποίηση.

 

Η διαδικασία εκποίησης των «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας έχει ως εξής: Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει τη σχετική λίστα με 3.151 ακίνητα του Δημοσίου. Το υπουργείο μάλιστα έδωσε τη σχετική λίστα στα Μέσα Ενημέρωσης στις 16 Απριλίου του 2013 και ανάμεσά τους μπορεί κανείς να βρει, μεταξύ άλλων, ακίνητα της ΕΡΤ, του ΟΣΕ και δικαστικά μέγαρα. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων επιλέγει κάθε φορά ποια ακίνητα θα μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να πωληθούν και κατόπιν με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζεται σχετικός νόμος στη Βουλή.

 

Χαρακτηριστικό μάλιστα της μεθόδου που ακολουθείται είναι το γεγονός πως η λίστα περιέχει ελάχιστα ουσιαστικά στοιχεία για τα ακίνητα που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Αναγράφεται μόνο ο ιδιοκτήτης (στη συντριπτική πλειονότητα ονοματίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), η διεύθυνση και το καθεστώς ιδιοκτησίας. Οσον αφορά το Σκοπευτήριο Καισαριανής, αναφέρεται ως ιδιοκτήτης ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με πλήρη κυριότητα και ο χώρος βρίσκεται στις οδούς Πέλοπος και Νέας Εφέσου στην Καισαριανή. Με άλλα λόγια, το Σκοπευτήριο Καισαριανής, μαζί με την παρακείμενη έκταση των 99 στρεμμάτων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και να ιδιωτικοποιηθεί.

 

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, επιχείρησε στις 24 Μαΐου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται ο νομικός έλεγχος του φακέλου» της έκτασης και είχε προσθέσει: «Δεν ξέρω πότε το ακίνητο θα περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης του Σκοπευτηρίου». Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο Δήμος Καισαριανής και η ηγεσία του ΟΣΚ επιβεβαιώνουν ότι το Σκοπευτήριο περιλαμβάνεται στον χώρο των 99 στρεμμάτων, άρα εκτός από έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, οδεύει προς εκποίηση και ο ιστορικός τόπος μνήμης και θυσίας εκατοντάδων αγωνιστών για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, που έφερε το θέμα στη Βουλή, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασύστολα ψεύδη, ενώ υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει από κοινού με τον Μανώλη Γλέζο συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς να υπάρξει καμία απόκριση από πλευράς Γιάννη Στουρνάρα. «Τους ξετρύπωσε ο λαός όμως» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «ο αγώνας των δημοκρατικών πολιτών και των κατοίκων θα ακυρώσει τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ιστορικού χώρου».

 

Ενδιαφέρον προκαλεί πάντως το γεγονός ότι για το ίδιο θέμα ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, κατέθεσε ερώτηση, επισημαίνοντας ότι είναι πάγιο αίτημα του Δήμου Καισαριανής και των κατοίκων της «η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Σκοπευτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, όπως πραγματικά αρμόζει σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής μνήμης». Υπενθύμιζε δε την πραγματοποίηση των εγκαινίων του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών στις 24 Ιουνίου 2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

 

Το ζήτημα λοιπόν που εγείρεται είναι ξεκάθαρο: Θα απομακρύνει η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομικών από τη «Λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση» το σύνολο της έκτασης που περιλαμβάνει το Σκοπευτήριο της Καισαριανής; Και μάλιστα θα δώσει περαιτέρω στοιχεία για τα ακίνητα που προτίθενται να εκποιήσουν, ώστε να γνωρίζουμε τα στοιχεία του κάθε ακινήτου, την ιστορική του σημασία και τη χρήση του;

 

[email protected]

 

 

 

 

 

Scroll to top