Pin It

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις με αφορμή τη νέα παραδοχή λάθους από το ΔΝΤ, χωρίς βέβαια να θέτουν σε αμφισβήτηση τον αποφασιστικό λόγο των δανειστών

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Στη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου επέλεξαν να τοποθετηθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη λάθος συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Διατηρώντας ήπιους τόνους και με παραπλήσια επιχειρήματα, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θέλησαν κατ' αρχάς να δείξουν ότι δεν αιφνιδιάζονται από την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Υπενθύμισαν, δε, με μορφή ευχολογίου, τις θέσεις τους για τη βελτίωσή του, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ασκήσει πιέσεις για τροποποιήσεις του Μνημονίου προς το ηπιότερο, που όμως δεν έχουν εισακουστεί από τους δανειστές.

 

Aναγνώρισαν έτσι με τον τρόπο αυτό ότι ακόμη μια φορά ο τελικός λόγος για τη λήψη των αποφάσεων δεν ανήκει στην πλευρά της κυβέρνησης. Πάντως, παρά τις διαφωνίες για τα επιμέρους που εκφράζουν με έμφαση εσχάτως, η Ιπποκράτους και η Αγίου Κωνσταντίνου συνεχίζουν να καταστούν απολύτως σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής ούτε σαρωτικών αλλαγών στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της χώρας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στο συναινετικό κλίμα με την τρόικα.

 

Σχολιάζοντας μέσω Reuters την έκθεση του Ταμείου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που «δημόσια και κατ' επανάληψη» έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσαν τη βάση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χώρα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία «που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων για την Ελλάδα, τον οποίο η χώρα μας «είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της». Μάλιστα παραδέχτηκε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις, σήμερα και στο πρόσφατο παρελθόν, σύρθηκαν από τις απαιτήσεις των διεθνών εταίρων, επισημαίνοντας ότι «πολλές επιλογές ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

 

Καταλήγοντας, ζήτησε μια νέα πολιτική στρατηγική στην ευρωζώνη και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθήκον που οφείλουν να αναλάβουν και να αναδείξουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

 

Ως ευκαιρία διορθωτικών παρεμβάσεων στο δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η χώρα μας εμφάνισε η ΔΗΜΑΡ την ομολογία για τα λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, «η παραδοχή του Ταμείου ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών», οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν σε αναποτελεσματικά μέτρα όπως η υπερφορολόγηση.

 

Ως τέτοια παραδείγματα «που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους» αναφέρονται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την αντίθεσή της σε νέα μέτρα σε βάρος των μισθωτών, απευθύνει έμμεσο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους να συνδέσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη και την απασχόληση και προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίζει απαραίτητο να υπάρξει ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή ενίσχυση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.

 

[email protected]

Scroll to top