Η ανταλλαγή της λίμνης Βιστονίδας με ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η Εκκλησία της Ελλάδος απέσυρε παρέμβαση υπέρ της μονής. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αγκυρας κατέθεσε ότι ουδέποτε υπήρξαν χρυσόβουλα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Η Βιστονίδα δεν ανήκε ποτέ στο Βατοπέδι». Το ισχυρίστηκε χθες, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Ελληνίδα καθηγήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αγκυρας, στη δίκη του ελληνικού Δημοσίου εναντίον του μοναστηριού. Απέσυρε την παρέμβαση που είχε ετοιμάσει υπέρ του Βατοπεδίου η Εκκλησία της Ελλάδος.
Οι χαμένες επενδύσεις
Στο αστικό δικαστήριο, που συνεδρίασε υπό την πρόεδρο Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Εμμανουηλίδου, συζητήθηκε χθες η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου κατά της μονής Βατοπεδίου για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστονίδας με ακίνητα-φιλέτα στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές όπως το Πανόραμα, το Ωραιόκαστρο, η Θέρμη και αλλού.
Στη δίκη εκπροσωπήθηκαν με πληρεξούσιους δικηγόρους τόσο εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες αγόρασαν από τη μονή οικόπεδα, τα οποία τώρα ζητάει πίσω το ελληνικό Δημόσιο, όσο και απλοί πολίτες που αγόρασαν ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας τότε, αλλά σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τις επενδύσεις τους, ενώ κάποιοι είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες.
Ο ισχυρισμός του ελληνικού Δημοσίου είναι ότι η λίμνη Βιστονίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι, και τα χρυσόβουλα με το οποία παρουσίαζε η μονή την ιδιοκτησία είναι άκυρα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος τα οικόπεδα με τα οποία έγινε η ανταλλαγή.
Αξιοσημείωτη ήταν η κατάθεση της μάρτυρος που είχε προτείνει το ελληνικό Δημόσιο, της πανεπιστημιακού που θεωρείται παγκοσμίως ειδήμων στην ιστορία του οθωμανικού δικαίου. Μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι:
-Η λίμνη Βιστονίδα και τα πέριξ ποτέ δεν ανήκαν στη μονή Βατοπεδίου, διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
-Δεν υπάρχει κανένα γνωστό και επισήμως αναγνωρισμένο χρυσόβουλο (σ.σ.: συμβόλαιο της εποχής) από το οποίο να προσδιορίζεται μια τέτοια ιδιοκτησία.
-Αντιθέτως, από την επιστημονική μελέτη των φόρων της εποχής προκύπτει ότι αυτοί που απέδιδαν φόρους στον δικαιούχο, τότε, σουλτάνο Σελίμ ήταν άλλοι ιδιοκτήτες και όχι η μονή Βατοπεδίου.
Από την πλευρά του μοναστηριού, άλλος καθηγητής πανεπιστημίου κατέθεσε ότι από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει η γνησιότητα των χρυσόβουλων, ωστόσο η Εκκλησία της Ελλάδος που είχε προετοιμαστεί να καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Βατοπεδίου, τελικά -διά του συνηγόρου της- δήλωσε ότι παραιτείται από το δικαίωμα αυτό. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το φθινόπωρο.
Ο Κύριλλος
Χθες, εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα επισκεπτόμενος τη Βέροια. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στη μονή Βατοπεδίου, είπε απευθυνόμενος στον ηγούμενο Εφραίμ: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε έχουν πλέον περάσει… Ο Θεός προστατεύει τη μονή Βατοπεδίου, τον καθηγούμενο και την αδελφότητά της».