Pin It

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απαιτούν ξεκάθαρη αναστολή για την πρώτη κατοικία

 

Toυ Χ. Ιωάννου

 

 

gwedetFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τα επίμονα αιτήματα ακόμη και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ξεκαθαριστεί άμεσα το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αναστολή των οποίων λήγει στο τέλος του χρόνου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών. Τη Δευτέρα εισέρχεται σε μία και μόνη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, όπου το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

 

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα άρθρα 2 και 5, στα οποία περιλαμβάνονται τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση (εισόδημα, αντικειμενική αξία ακινήτου κ.λπ.) αλλά και ο τρόπος ρύθμισης (τετραετής περίοδος χάριτος, δόση στο 30% του εισοδήματος). Η ΔΗΜΑΡ κράτησε επιφυλακτική στάση και για το άρθρο 10, το οποίο προβλέπει περίοδο χρήσης των ρυθμίσεων μόνο για έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επιφυλάξεις για το σύνολο του νομοσχεδίου, υπερψηφίζοντας μόνο το άρθρο 17, που αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας. Η Ν.Δ. υπερψήφισε όλα τα άρθρα, το ΚΚΕ τα καταψήφισε, ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

 

Ο Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) αλλά και η Α. Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) ζήτησαν από την κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα ξεκάθαρες απαντήσεις και για το θέμα των πλειστηριασμών που άνοιξε και επεχείρησε να ξανακλείσει χωρίς να δώσει εξηγήσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς. Υπενθυμίζεται ότι είχε προτείνει την Τρίτη να ανοίξει η συζήτηση για να μπει τέλος στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που, βάσει νόμου, ισχύει έως το τέλος του 2013. Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ζητήσει παράταση για ένα (ΠΑΣΟΚ) ή ακόμη και δύο χρόνια (ΔΗΜΑΡ).

 

Ακόμη μια φορά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος (Ν.Δ.) ζήτησε από την κυβέρνηση «να μη μιλά με μισόλογα για το θέμα αυτό» και να ανακοινώσει τις προθέσεις της. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι, παρόλο που και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο Θ. Σκορδάς παρευρίσκονταν και τοποθετήθηκαν και οι δύο στη συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν είπαν το παραμικρό για το θέμα.

 

 

 

Scroll to top