Το άρθρο 44 παραμένει μια «ανοιχτή πληγή», που θα κλείσει μόνο αν δοθούν στο Δημόσιο τα περίπου 2,75 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει ακόμη η ΠΑΕ.
Στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη με τον Μελισσανίδη, ο Δημητρέλος τού ανέλυσε διεξοδικά το θέμα. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν άφησε κανένα περιθώριο για να αμφισβητηθεί το προσωπικό πρόβλημα που θα έχουν στελέχη διοικήσεων με δικαίωμα υπογραφής, εφόσον υπήρξαν χρέη από χρήσεις τους που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 44 του νόμου 1892/92.
Εδώ πλέον πάμε σε ιστορίες που κρατάνε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα αφορά κάθε διοίκηση και κάθε στέλεχος με δικαίωμα υπογραφής, από το καλοκαίρι του 1992 που ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος πούλησε το μετοχικό του πακέτο στο δίδυμο Μελισσανίδη – Καρρά.
Θυμίζουμε ότι το χρέος που μπήκε στη ρύθμιση αγγίζει τα 160 εκατομμύρια ευρώ!
Ο κατάλογος των στελεχών με δικαίωμα υπογραφής, κυρίως προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων που πέρασαν από την ΑΕΚ σε αυτά τα 21 χρόνια, είναι φυσικά μακρύς.
Περιλαμβάνει από τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Γιάννη Καρρά, καθώς και πρόσωπα όπως ο Μιχάλης Τροχανάς, ο Αλέξης Κούγιας, ο Νίκος Στράτος, ο Κώστας Γενεράκης, ο Πέτρος Λεωντσινίδης, ο Πατρίκ Κομνηνός, ο Λάκης Νικολάου, ο Κορνίλιους Σιρχάουζ, ο Πέτρος Στάθης, τα «ξαδέλφια» Ψωμιάδη, ο Γιάννης Γρανίτσας (αν και στην προκειμένη περίπτωση επρόκειτο για διοίκηση Πρωτοδικείου), για να φτάσει σε πιο πρόσφατες παρουσίες, όπως του Ντέμη Νικολαΐδη, του Νίκου Θανόπουλου, του Σταύρου Αδαμίδη και του Ανδρέα Δημητρέλου.
Σε όσους από αυτούς διαπιστωθεί οριστικά ότι φέρουν ευθύνη για μέρος των οφειλών των περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ που μπήκαν στη ρύθμιση θα απευθυνθεί και το Δημόσιο ως προς την αναζήτηση ευθυνών. Κι αυτό γιατί η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν θα υπάρχει πλέον για να της… επιστραφεί το χρέος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης άκουσε μεν προσεκτικά τον Δημητρέλο. Ομως δεν έδειξε καμιά πρόθεση να αναλάβει να αποπληρώσει μόνος του το 44.
Με αυτή την προϋπόθεση δύο δρόμοι υπάρχουν: είτε να αναλάβει εκείνος ή κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος μια πρωτοβουλία για να συγκεντρωθεί το ποσό από τη μετοχική ομάδα του 2004 είτε να αφεθεί το θέμα μέχρι να επιδιώξει το Δημόσιο δικαστικά τη «διάρρηξη» του άρθρου 44. Και τότε, βλέπουμε τι θα κάνουμε…
Πάντως, αυτά τα 5 εκατομμύρια ευρώ και κάτι, που προστέθηκαν μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις στη ρύθμιση του 44, τον Σεπτέμβριο του 2011, ήταν γνωστό ότι κάποια στιγμή θα… έσκαγαν και στους μετόχους και στις διοικήσεις Νικολαΐδη – Θανόπουλου. Ολοι όμως επέλεγαν να τραβήξουν σε μάκρος τη δικαστική διαδικασία με διπλό σκοπό. Πρώτον, να μην είναι αναγκασμένοι να τα πληρώσουν οι ίδιοι και δεύτερον, να τα χρησιμοποιούν μέχρι να οριστικοποιηθεί η υποχρέωση για την αποπληρωμή τους ώστε να… ελαφρύνονται οι ισολογισμοί της ΠΑΕ.