Pin It

Το όνομά του ταυτίζεται με το ποδοόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Εφάμιλλο του Γουέμπλεϊ. Ηταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο καθώς μπορούσε να φιλοξενήσει 200.000 θεατές!

 

Μαρακανά λέγεται ο ποταμός που βρίσκεται δίπλα στο στάδιο, ενώ το επίσημο όνομά του δεν το ξέρουν πολλοί. Ονομάζεται «Εστάντιο Ζορναλίστα Μάριο Φίλιο», στη μνήμη ενός παλιού αθλητικού συντάκτη

 

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Η «ώρα μηδέν» φτάνει για τη Βραζιλία…

 

Σε λίγες μέρες το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, του χρόνου τέτοια εποχή το Μουντιάλ και το 2016 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είναι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που θα φιλοξενηθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

 

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, οι Βραζιλιάνοι έχουν ετοιμάσει γήπεδα που εντυπωσιάζουν. Τα έξι απ' αυτά θα δοκιμαστούν άμεσα στο Confederations Cup. Κορυφαίο και πιο επιβλητικό απ' όλα, το θρυλικό Μαρακανά.

 

Ο θρύλος

 

Το όνομά του έγινε «θρύλος» σε όλο τον κόσμο. Εφάμιλλο του Γουέμπλεϊ. Ηταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο, καθώς μπορούσε να φιλοξενήσει 200.000 θεατές. Και μετατράπηκε σε τόπο οδύνης για όλους τους Βραζιλιάνους στις 16 Ιουλίου του 1950. Στον τελικό του Μουντιάλ, η Ουρουγουάη νίκησε με 2-1 μπροστά σε 199.854 άτομα…

 

Με τα χρόνια, κρίθηκε επικίνδυνο και σταδιακά η χωρητικότητά του μειώθηκε. Αιτία, η κατάρρευση ενός μέρους του πάνω διαζώματος, που προκάλεσε τον θάνατο τριών φιλάθλων το 1992. Αλλωστε, ουδέποτε έγινε sold out σε κάποιον αγώνα, παρά την τρέλα που έχουν με την μπάλα οι ντόπιοι.

 

Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη ανακατασκευή έγινε το 2000, στην επέτειο των 50 χρόνων του. Εκσυγχρονίστηκε και απέκτησε μόνο καθίσματα, 103.000 τον αριθμό.

 

Αφορμή, η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, ένα τρόπαιο που κατέκτησε η Κορίνθιανς. Αλλη σπουδαία στιγμή ήταν το 1.000ό γκολ στην καριέρα του Πελέ, που μπήκε σε παιχνίδι της Σάντος με τη Βάσκο Ντα Γκάμα.

 

Ελληνες βρέθηκαν εκεί το 1974. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πήγε για φιλικό ματς απέναντι στη «σελεσάο» των Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο και απέσπασε ισοπαλία 0-0!

 

Πέρα από χιλιάδες ποδοσφαιρικά ματς, στο Μαρακανά έχουν γίνει και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως μεγάλες συναυλίες του Φρανκ Σινάτρα, των Rolling Stones, της Madonna, του Sting, των Guns n' Roses κ.λπ.

 

Στους ανθρώπους που πάτησαν το γρασίδι του γηπέδου συγκαταλέγεται και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, ενώ το 1980 και το 1983 διεξήχθησαν αγώνες βόλεϊ(!) μεταξύ της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

 

Μαρακανά λέγεται ο ποταμός που βρίσκεται δίπλα το στάδιο, ενώ το επίσημο όνομά του δεν το ξέρουν πολλοί. Ονομάζεται «Εστάντιο Ζορναλίστα Μάριο Φίλιο», στη μνήμη ενός παλιού αθλητικού συντάκτη.

Το νέο γήπεδο

 

Αν και το 1998 το Μαρακανά κρίθηκε εθνικό μνημείο και μη κατεδαφιστέο, το γήπεδο διαλύθηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Μόνο τα θεμέλια έμειναν. Ετσι, σήμερα εμφανίζεται ως μια μοντέρνα κατασκευή, διατηρώντας στοιχεία του παρελθόντος, όπως το κυκλικό του σχήμα.

 

Τα 78.838 νέα καρεκλάκια είναι κίτρινα, μπλε, άσπρα και, σε συνδυασμό με το πράσινο του αγωνιστικού χώρου, θυμίζουν τη σημαία της Βραζιλίας.

 

Η οροφή του έχει κατασκευαστεί από μια ειδική μεμβράνη fiber-glass που καλύπτεται από τεφλόν. Το 95% των θεατών προστατεύεται από βροχή, ενώ, όπως είναι κατανοητό, έχουν ανανεωθεί όλοι οι εσωτερικοί χώροι.

 

Εδώ θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών όπως φυσικά και του Μουντιάλ. Επίσης, θα γίνουν οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, παρότι το γήπεδο δεν θα χρησιμοποιηθεί για τους αγώνες στίβου. Αντίθετα, θα γίνει ο ποδοσφαιρικός τελικός.

 

Η ανησυχία

 

Εκτός από την εγκληματικότητα που υπάρχει στη Βραζιλία και ανησυχεί τους πάντες, έχουν εκφραστεί φόβοι και για την ασφάλεια των γηπέδων. Την περασμένη Κυριακή είχαν προγραμματιστεί τα επίσημα εγκαίνια με τον αγώνα Βραζιλίας – Αγγλίας. Δύο μέρες νωρίτερα, ένας δικαστής του Ρίο απαγόρευσε τη διεξαγωγή του ματς για «λόγους ασφαλείας».

 

Η τοπική κυβέρνηση του Ρίο έκανε έφεση και κέρδισε την απόφαση. Το ματς έγινε κανονικά, σε γεμάτο γήπεδο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Οπως και να 'χει, πέρα από τη λάμψη, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μας απασχολήσουν. Ας ελπίσουμε να μην είναι δυσάρεστα…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top