Pin It

Παρά τις μειώσεις των τιμών, στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδόχοι των δύο νομών, τα μηνύματα από τους tour operators για άφιξη οργανωμένων γκρουπ ξένων επισκεπτών δεν είναι ευχάριστα. Το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνες τουρίστες

 

Του Νίκου Θεοδωράκη

 

 

get23dFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δύσκολες ημέρες περιμένουν τους Ελληνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο των τουριστικών υπηρεσιών στην Αρκαδία και τη Λακωνία αυτό το καλοκαίρι, που ήδη ξεκίνησε ημερολογιακά.

 

Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα από τους tour operators για την άφιξη οργανωμένων γκρουπ ξένων επισκεπτών στους δύο από τους πέντε αυτούς νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και από τα συμπεράσματα που βγήκαν από την πασχαλινή περίοδο για τον εσωτερικό τουρισμό, παρά τις μειώσεις των τιμών στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδόχοι. Τα συμπεράσματα αυτά βγαίνουν από όσα μας είπαν οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Αρκαδίας και Λακωνίας, που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι, όπως και η πλειονότητα των συναδέλφων τους.

 

«Η υφιστάμενη οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη τουριστική αναστάτωση και αστάθεια στη συγκεκριμένη “αγορά”, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να εμφανίζει έντονα σημάδια κάμψης. Η πιθανότητα κάποιας περιορισμένης τουριστικής κινητικότητας κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου δεν θα είναι επαρκής για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις είναι παρά πολλές και ο ανταγωνισμός μεγάλος» μας λέει ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος των ξενοδόχων στη Λακωνία, ενώ, όπως τονίζει ο κ. Κώστας Μαρινάκος, πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας και καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, «το 95% των επισκεπτών της προέρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό και σε μια χρονιά που καταγράφονται ενθαρρυντικά μεγέθη προκρατήσεων και υπολογίζεται ότι οι συνολικές αφίξεις εισερχόμενου τουρισμού σε πανελλαδικό επίπεδο θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια επισκέπτες, οι αφίξεις στον τόπο μας πιθανότατα να καταγράψουν αρνητικό πρόσημο, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στα αρνητικά μεγέθη που έχουν καταγραφεί κατά τα τελευταία έτη, γεγονός που θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σε περαιτέρω αδιέξοδο και σε συνθήκες πραγματικής οικονομικής ασφυξίας».

 

Και συμπληρώνει: «Η αναστροφή του κλίματος στην ξενοδοχειακή αγορά φαίνεται να συνδέεται άρρηκτα με την αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας τόσο από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου όσο και από την πλευρά της πολιτείας. Εμείς οι επαγγελματίες, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, θα πρέπει να διατηρήσουμε πάση θυσία σε σταθερά υψηλά επίπεδα την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας και σε ελκυστικά επίπεδα τις τιμές μας. Από την άλλη όμως η πολιτεία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση στα κόστη λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, την εφαρμογή δημόσιων προγραμμάτων έργων υποδομής και στρατηγικών σχεδιασμών για τη δυναμική προώθηση και διανομή του τουριστικού μας προϊόντος».

 

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αρκαδίας μειώθηκαν ή συγκρατήθηκαν χαμηλά, αλλά, όπως λέει ο κ. Μαρινάκος, «η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται από την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Αρκαδίας συναρτάται άμεσα από την αγοραστική δύναμη του μισθού και από το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και η διαρκής συρρίκνωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε μισθούς και συντάξεις εκ των πραγμάτων ωθεί τις τιμές προς τα κάτω. Από την άλλη, η έντονη πολιτική ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων, που επικράτησε κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών, περισσότερων ίσως από ό,τι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας επιτρέπει, καταλυμάτων με υψηλές υπηρεσίες και σημαντικά κόστη λειτουργίας για τη στήριξη των εν λόγω υπηρεσιών. Σήμερα που το εισόδημα των Ελλήνων επισκεπτών έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις και που η δυναμική μας στη διεθνή αγορά είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη, υποχρεώνει όλες αυτές τις μονάδες να λειτουργούν σε επίπεδο σχεδόν κόστους, κάτι που μακροπρόσθεσμα θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης».

 

Και στη Λακωνία παρατηρείται συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, λέει ο κ. Πολλάλης, αλλά «όσοι ξενοδόχοι μπουν στον πειρασμό να υποβαθμίσουν αισθητά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την πελατεία τους για λόγους οικονομίας, θα μπουν σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης κρατήσεων και εσόδων, από τον οποίο δύσκολα θα ανακάμψουν. Μάρτυρες αυτής της κατάστασης είναι τα πολυάριθμα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα τα οποία, αφημένα στην τύχη και στην παρακμή τους, αδυνατούν να προσελκύσουν πελατεία, όσο χαμηλά κι αν ρίξουν τις τιμές τους».

 

 ……………………………………………………………………

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ

 

getFile.wedjpg«Η Αρκαδία ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της με πολύ σημαντικά μνημεία της φύσης και σπάνια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, αλλά διαθέτει παράλληλα και μια εξίσου σημαντική πολιτιστική κληρονομιά με έντονο ιστορικό, θεολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που δεν έχει προβληθεί ίσως στον βαθμό που θα έπρεπε. Διαθέτει ποικιλία κλιματικών συνθηκών, διαφορετικούς τύπους προορισμών (θαλάσσιους, ορεινούς, παραποτάμιους, αστικούς) που μπορούν να προσφέρουν διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, παρέχοντας στον τουρίστα τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στην άσκηση της τουριστικής του δραστηριότητας σε όλες τις περιόδους του έτους».

 

………………………………………………………………………………

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ

 

getFiw3edle«Η πολυμορφία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Λακωνίας, αφού διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή με τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, τόπους παραθερισμού, ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, ορεινούς προορισμούς, τόπους παράδοσης και αγροτουριστικών εμπειριών, ιερούς τόπους της χριστιανοσύνης, σημεία επαφής με τη φύση μέσω της πεζοπορίας και της άθλησης, μοναδική πανίδα και χλωρίδα, απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, σπήλαια, μεσαιωνικά κάστρα, αναρριχητικά πάρκα, βιότοπους και προστατευόμενες περιοχές natura, απολιθωμένο δάσος, ιδανικές κλιματικές συνθήκες, γραφικά παραδοσιακά χωριουδάκια, μοναστήρια και απαράμιλλα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Και ας μην ξεχνάμε ότι το σλόγκαν των Λακώνων ξενοδόχων ήταν, είναι και θα είναι “Το λακωνίζειν εστί φιλοξενείν”».

 

 

 

 

Scroll to top