Pin It

«Χάσαμε χρόνο στη διάσωση της Ελλάδας γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

getedcFileΣτους Ευρωπαίους εταίρους μας ρίχνει το φταίξιμο για την υστέρηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Inter, o επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε ότι η άρνηση των Ευρωπαίων να μειωθεί το ελληνικό χρέος το 2010 οδήγησε σε σημαντική απώλεια χρόνου.

 

«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα… χάσαμε πιθανότατα χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος οικονομολόγος, όταν ρωτήθηκε για την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα και στην οποία το ΔΝΤ ομολογούσε «σημαντικά λάθη» στο πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια.

 

«Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή προκειμένου να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα… Ομως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», είπε.

 

Το ΔΝΤ είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στη μετάδοση του προβλήματος και σε άλλες χώρες. Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε έναν χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, είπε ακόμη ο Μπλανσάρ.

 

Το σημαντικότερο δίδαγμα

 

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό», και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε. «Η επίδραση ενός πολύ υψηλού χρέους επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», είπε ακόμη, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο δίδαγμα είναι πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα. Δηλαδή «όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους».

 

Αναφερόμενος ακόμη στην υποτίμηση -από το ΔΝΤ- των επιπτώσεων που είχαν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που είχε ομολογήσει και νωρίτερα φέτος, όταν παραδέχθηκε τα λάθη με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο Μπανσάρ είπε για ακόμη μία φορά ότι ήταν λάθος εκτίμηση. Ισχυρίστηκε όμως ότι τα λάθη αυτά δεν οφείλονται στην προσκόλληση του ιδίου και των υπόλοιπων οικονομολόγων του ΔΝΤ σε κάποιο οικονομικό δόγμα.

 

«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», είπε. «Κάναμε ό,τι καλύτερό αυτή τη χρονική περίοδο», αλλά το ΔΝΤ δεν εφαρμόζει ένα δόγμα, επέδειξε «πραγματισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα», πρόσθεσε. Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη. Αρκετά πριν εκλεγεί στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας του ΔΝΤ το 2008, ο Μπλανσάρ ως καθηγητής Οικονομικών του ΜΙΤ είχε προτείνει την εσωτερική υποτίμηση ως λύση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σε κάποιες χώρες, όπως η Πορτογαλία που ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορούσε να προβεί σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.

 

Ο Γάλλος οικονομολόγος πρότεινε δηλαδή μείωση μισθών η οποία, σύμφωνα με το δόγμα του, θα οδηγούσε σταδιακά σε πτώση τιμών και εν συνεχεία σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οταν αυτό εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, οι τιμές όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά αντίθετα η κάθετη μείωση των μισθών οδήγησε σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση.

 

Ο Μπλανσάρ απέδωσε τελικά την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει τη Γηραιά Ηπειρο και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρ' όλα αυτά «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

Scroll to top