ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤHN AΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ GAZPROM ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
→To παρασκήνιο των επαφών με τους Ρώσους πριν και μετά το «νιετ» της Gazprom
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Στον πρόλογο κινδυνεύει να μείνει το success story της κυβέρνησης μετά την αιφνίδια απόσυρση των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez από τον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στο παρά πέντε. Είχε προηγηθεί παρασκηνιακός μαραθώνιος μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μόσχας που έκλεισε το περασμένο Σάββατο, οπότε και γνωστοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα η ανάκληση του ρωσικού ενδιαφέροντος.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μόλις ενημερώθηκε για την εμπλοκή κάλεσε τον Γ. Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όλες οι ιδέες που συζητήθηκαν, όπως να δοθεί παράταση στον διαγωνισμό ή να γίνουν αλλαγές στους όρους από το ΤΑΙΠΕΔ, κρίθηκαν ατελέσφορες. Μετά το ναυάγιο ήρθε και η ψυχρολουσία από την ανακοίνωση της Gazprom, που βάλλει κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, αφού ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες με τον ισχυρό άνδρα της εταιρείες Α. Μίλερ. Επιπλέον η εταιρεία αμφισβητεί τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αφήνει αιχμές για τις οφειλές τρίτων προς τη ΔΕΠΑ.
Το χτύπημα αυτό προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και η ενόχληση του πρωθυπουργού μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Οι διαβεβαιώσεις που είχε η κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία στιγμή έφεραν την Gazprom αποφασισμένη να επενδύσει στην Ελλάδα και παράλληλα έτοιμη να δώσει καλύτερες τιμές στη συμφωνία για την αγορά φυσικού αερίου. Τώρα και η συζήτηση για το αέριο, που αναμένονταν να ανοίξει με την επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα, μέσα στο καλοκαίρι, κατά πάσα πιθανότητα αναβάλλεται. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση έχει άλλη μια τρύπα στους οικονομικούς της στόχους, καθώς είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Η αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται τώρα στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπου η μόνη προσφορά έχει δοθεί από την αζερική εταιρεία Socar. Το φιάσκο της ΔΕΠΑ, ωστόσο, βαρύνει κι άλλο τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα προκαλεί ερωτήματα για τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις βλέψεις των ΗΠΑ. Τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον είχε διατυπώσει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ε. Ρούμπιν, τον Φεβρουάριο, κατά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας για τον αγωγό TAP. Και από τις Βρυξέλλες, παρ' ότι δεν είχε γίνει ευθεία αναφορά για τη δεσπόζουσα θέση της Gazprom, υπήρχαν έμμεσες νύξεις για τη θέση της εταιρείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που απασχολεί τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αυτή η εμπλοκή μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση σε όλο το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, παρ' ότι το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να ανακοινώσει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Η απόσυρση του ρωσικού κολοσσού ήλθε σε μια στιγμή που στον ξένο Τύπο εντείνονται οι προβληματισμοί για την ελληνική οικονομία και επανέρχονται τα σενάρια περί Grexit την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι βλέπει Grecovery.