Ο πρωθυπουργός επικεντρώνει την αντιπαράθεσή του στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας μετωπικές συγκρούσεις του παρελθόντος όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επετίθετο εναντίον του Ανδρέα Πα πανδρέου
Του Τάσου Παππά
Η γραμμή της πόλωσης με έντονα στοιχεία προσωπικής αντιπαράθεσης και ρητορική που παραπέμπει στη δεκαετία του 1970, ακόμη και στη μετεμφυλιακή περίοδο, θα κυριαρχήσει, απ’ ό,τι φαίνεται από 'δώ και πέρα στην πολιτική ζωή.
Η επίθεση του Α. Σαμαρά στον Α. Τσίπρα με σκληρές φράσεις και η αναφορά του ότι «η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριφέρεται σαν να μισεί την Ελλάδα» θυμίζουν στους παλιότερους τη μετωπική σύγκρουση Κωνσταντίνου Καραμανλή – Α. Παπανδρέου τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ο Κ. Καραμανλής αποκαλούσε τον Α. Παπανδρέου εξτρεμιστή, επικίνδυνο, δημαγωγό και το ΠΑΣΟΚ «Αριστερά της Αριστεράς». Η τακτική αυτή ευνόησε τον Α. Παπανδρέου. Ορίζοντάς τον, ο Καραμανλής, ως τον βασικό αντίπαλό του, τον κατέστησε πρωταγωνιστή στην περιοχή της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Ο ενδιάμεσος χώρος (Ενωση Κέντρου) συρρικνώθηκε και στο τέλος εξαφανίστηκε, αφού ένα κομμάτι του ενσωματώθηκε στη Ν.Δ. και το μεγαλύτερο μέρος του απορροφήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν η εποχή που η αντιδεξιά «ιδεολογία» δέσποζε, ενώ η ιστορική Αριστερά (ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτερικού) έδειχνε αμήχανη απέναντι στο φαινόμενο ΠΑΣΟΚ.
Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων είναι ο αντίπαλος της Ν.Δ. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών και από τις δημοσκοπήσεις. Ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι η πρώτη θέση στις κάλπες και η εξασφάλιση του μπόνους των 50 εδρών που θα τον φέρουν σε θέση ισχύος έναντι των υποψήφιων εταίρων του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα: Ο ίδιος αισθάνεται ισχυρός, αφού προηγείται σταθερά του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν στην κυβέρνηση και εξ αντικειμένου είναι υποχρεωμένα να επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητεί τις επιλογές τους και τα χαρακτηρίζει δεκανίκια της Ν.Δ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με συνέπεια τον διμέτωπο αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης. Οι εντάσεις που δημιουργούνται εξ αυτού του λόγου και οι διαφωνίες πάνω σε θέματα πολιτικής γραμμής και συμμαχιών προκαλούν προβλήματα που μπλοκάρουν τη δυναμική του.
Υπάρχει, τέλος, και ένα άλλος παράγοντας, τον οποίο δεν αναφέρουν βεβαίως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο είναι κρίσιμος: Το μιντιακό σύστημα είναι κατάφωρα εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία φάση της μεταπολιτευτικής περιόδου, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν τόσο «γυμνό» επικοινωνιακά. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, αλλά επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τις προτάσεις του κόμματος για τα ΜΜΕ, οι οποίες εισπράχθηκαν από τους ιδιοκτήτες των μέσων ως απειλή για τα συμφέροντά τους.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η μάχη μοιάζει εύκολη για τον Α. Σαμαρά. Ωστόσο, από το σχέδιο απουσιάζει η κοινωνία και οι αντιδράσεις των υπολοίπων παικτών. Αν το success story που προβάλλει στις οθόνες μας το μέγαρο Μαξίμου διακοπεί «λόγω βλάβης», οι θεατές θα αποχωρήσουν εξοργισμένοι από τις αίθουσες. Ηδη οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες της «κομεντί» προβληματίζονται για τη συνέχεια του έργου.
Επίσης, η προσπάθεια του Α. Σαμαρά να εκφράσει το «αστικό μπλοκ» στριμώχνει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που νιώθουν και την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τ’ αριστερά τους. Επιχειρούν να αναδείξουν τις προγραμματικές διαφορές τους με τη Ν.Δ., προκειμένου να πείσουν ότι δεν είναι «κόμματα υπηρεσίας».
Θα συνεχίσουν να το κάνουν, σύμφωνα με όσα είπαν στην «Εφ.Συν.» συνεργάτες του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη, ενώ δεν είναι άνευ σημασίας και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων για το μέλλον της συνεργασίας τους με τη συντηρητική παράταξη. Κάποιοι, μάλιστα, κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, κάτω απ’ ορισμένες προϋποθέσεις, να ξεκινήσει και ένας διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα απαντάμε»
Το «γάντι» της αντιπαράθεσης θα το σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Θα απαντούμε στις επιθέσεις και θα καλούμε τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί στη Βουλή για να απολογηθεί. Είμαστε παραμονές συνεδρίου και πρέπει να ετοιμαστούμε, γιατί η νέα σεζόν θα είναι σεζόν εκλογικών αναμετρήσεων» τόνισε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Α. Τσίπρα. Η υιοθέτηση της λογικής της πόλωσης από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί και τα πλάνα της ηγεσίας, η οποία θέλει να φύγει το κόμμα από τον κύκλο της εσωστρέφειας που έχει περιέλθει εξαιτίας των εσωτερικών ανταγωνισμών.