ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Φωτόπουλου
Δεκάδες αναφορές κρατουμένων έχει καταθέσει στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η δικηγόρος Ξανθίππη Μωυσίδου, όπου επισημαίνονται αναλυτικά ένα-ένα τα προβλήματα και οι άθλιες συνθήκες κράτησης. Ηταν μερικές από τις αναφορές εκείνες που έκαναν τον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό να παρέμβει στον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Είμαστε όλοι ποινικοί κρατούμενοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ιδίως δε στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά», τονίζουν οι κρατούμενοι σε αναφορές τους. «Εχουμε, προτού εισαχθούμε στο κατάστημα, κρατηθεί σε αστυνομικά κρατητήρια είτε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, είτε στο «Μεταγωγών», είτε σε άλλα αστυνομικά τμήματα (π.χ. Μενεμένης), για μεγαλύτερα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα, που πάντως ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο νόμιμο όριο των 72 ωρών, σε χώρους κράτησης». Μερικά από τα στοιχεία των αναφορών αυτών παρουσιάζει η «Εφ.Συν.»:
Φυλακές Διαβατών
Κοιτώνες: Σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν λιγότερα από 3 τετραγωνικά μέτρα (αντί των τουλάχιστον 6, που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας)
Λουτρά: Οι εγκαταστάσεις και η πρακτική δεν πληρούν τους όρους υγιεινής, ενώ αντιστοιχεί περίπου μία τουαλέτα ανά 10 άτομα, σε αντίθεση πάλι με τις επιταγές του Σωφρονιστικού Κώδικα.
Συνθήκες υγιεινής: Αν όχι ανύπαρκτες, τότε υποτυπώδεις.
Θερμοκρασία: Η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης βιώνεται από εμάς τραυματικά, αφού στην κυριολεξία τρέμουμε, ιδίως δε τα βράδια.
Κάπνισμα: Οι κρατούμενοι καπνίζουν στους κοινής χρήσης χώρους, τα κελιά και τους κοιτώνες, με αποτέλεσμα όσοι από εμάς δεν καπνίζουμε να έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα και να γινόμαστε παθητικοί καπνιστές.
Ιατρικές προφυλάξεις: Δεν υπάρχει επαρκής ιατρικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να μοιραζόμαστε το μπάνιο και να συγχρωτιζόμαστε στενά ακόμα και με ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδεις και μεταδιδόμενες ασθένειες,
Αστυνομία Θεσσαλονίκης
Οι χώροι των κρατητηρίων του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης έχουν μετατραπεί σε «προθάλαμο» της Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης (Διαβατά) ή της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας – χωρίς να σπανίζουν πλέον οι περιπτώσεις εξ ολοκλήρου έκτισης της ποινής στο αστυνομικό κρατητήριο!
Κατά μέσον όρο κρατούνται 80 άτομα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τοποθετημένοι ανά 9-13 σε κελιά των 16 τ.μ. περίπου. Σε κάθε άτομο αντιστοιχούν 1,3 τ.μ. περίπου. Ο χώρος διαθέτει 2 ντους και 7 τουαλέτες για να εξυπηρετείται το σύνολο των κρατουμένων. Ζεστό νερό παρέχεται μόνο μεταξύ 8 και 9 μ.μ., με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να κάνουν μπάνιο πάνω από 4-5 άτομα ημερησίως. Ανήλικοι κρατούνται μαζί με ενηλίκους, υπόδικοι μαζί με καταδίκους, ασθενείς μαζί με υγιείς, τοξικομανείς που απεξαρτώνται βίαια (απότομα) εντός του χώρου αυτού μαζί με ποινικούς κρατουμένους. Ο χώρος αερίζεται υποτυπωδώς, σε σημείο οι κρατούμενοι να ασφυκτιούν. Ολοι οι κρατούμενοι αναφέρουν βλάβες στην όρασή τους λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε συνθήκες «σπηλιάς» από πλευράς φωτισμού.
Μεταγωγών Θεσσαλονίκης
Τα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης αποτελούνται από έναν διάδρομο, στον οποίον «βλέπουν» εννέα (9) κελιά («σαν περιστερώνες»). Τα μοναδικά παράθυρα είναι μικρά και πολύ ψηλά (εφάπτονται του ταβανιού) και δεν ανοίγουν ποτέ.
Το 1ο κελί είναι στην ουσία ένας προθάλαμος, όπου κρατούνται ανήλικοι.
Τα κελιά 2 και 3 ή «Ελληνικά κελιά», τα κελιά 4 και 5 είναι «των Ρωσοπόντιων», το 6ο είναι «το γύφτικο» (όπως υποτιμητικά αναφέρεται στους Ρομά), το 7ο είναι «το αλβανικό» και τα κελιά 8 και 9 «τα γυναικεία». Οι διαστάσεις τους είναι περίπου 5 επί 7 μέτρα (35 μ2 στο σύνολο) και περιμετρικά έχουν 7 κρεβάτια – τσιμεντένιους πάγκους. Εκεί κρατούνται από 19 έως 21 άτομα. Οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα-δίπλα (4 σειρές από 3 άτομα εκάστη κοιμούνται στο πάτωμα).
Υπάρχει ένα ντους και δυο τουαλέτες («τούρκικες»), εκ των οποίων λειτουργεί μόνο η μία και εξυπηρετεί κατά μέσον όρο 20 άτομα.
Ουδείς προαυλίζεται όσο κρατείται εκεί. Ο χώρος είναι γεμάτος κατσαρίδες και η βρωμιά ανείπωτη.