Με κίνδυνο να υποστούν νομικές συνέπειες μέλη κοινωνικών ιατρείων και ανοιχτών συνελεύσεων υπερασπίζονται αδύναμους καταναλωτές που ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ τους κόβουν το ρεύμα και το νερό επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς
Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Χωρίς φως, νερό, ακόμα και σπίτι κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Συχνά από τις διακοπές και τις κατασχέσεις δεν εξαιρούνται ούτε οι πιο ευάλωτοι, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτή του 59χρονου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τη Γλυφάδα, στον οποίο η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, παρ' ότι είναι μακροχρόνια άνεργος με σοβαρά προβλήματα υγείας, και εκείνη άνεργου μεταλλεργάτη από το Πέραμα που απειλήθηκε με κατάσχεση της οικίας του για χρέος 831 ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ.
O 59χρονος άνεργος
Σημειωτέον, ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς της ΔΕΗ ανέρχονται σε πάνω από 500.000, ενώ περισσότεροι από 18.000 καταναλωτές προχώρησαν σε διακανονισμό με την ΕΥΔΑΠ (αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο Αττικής).
Τους αδύναμους συμπολίτες μας αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν δομές αλληλεγγύης, ακόμα και με κίνδυνο να υποστούν νομικές συνέπειες. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το οποίο δημοσιοποίησε την περίπτωση του 59χρονου άνεργου με αποτέλεσμα να λάβει προειδοποίηση από τη ΔΕΗ ότι εάν συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε ανάλογες περιπτώσεις, τότε η εταιρεία θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις δραστηριότητές του και θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την προστασία του επαγγελματικού ήθους χιλιάδων εργαζομένων της ΔΕΗ και του κύρους της επιχείρησης.
Παρόμοια δράση αναπτύσσει και η Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, που χθες το πρωί πραγματοποίησε μαζί με άλλες οργανώσεις συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μπει τέλος στους πλειστηριασμούς για χρέη προς την επιχείρηση και να γίνουν διακανονισμοί οφειλών με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των νοικοκυριών. «Με τη συγκέντρωση αυτή πετύχαμε μια μικρή νίκη. Χρειάζονται συλλογικές δράσεις. Πρέπει να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Μας αφορά όλους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μπάμπης Ντινάκης, μέλος της ΑΣΠ.
Μετά τη συγκέντρωση, η ΕΥΔΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν έχει προβεί σε κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας. Επίσης, διασαφηνίζει ότι καμία κατάσχεση δεν προχωρά σε πλειστηριασμό, αλλά αποτελεί υποχρεωτική διαδικασία βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στον οποίο υπάγεται η εταιρεία.
Κοινωνική αναλγησία
«Αν συμβαίνουν αυτά σήμερα, σκεφθείτε τι θα γίνει με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Δημούδης, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Πρόσθεσε ότι πάγια θέση της ομοσπονδίας είναι να αντιμετωπίζεται με κοινωνική ευαισθησία η αδυναμία των πολιτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.
«Ιδιαίτερα σήμερα, με τις επιπτώσεις των μνημονίων και την υψηλή ανεργία, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού», σημείωσε.
Πηγές της ΕΥΔΑΠ που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα μας υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών, αλλά σε καταναλωτές που δεν προσέρχονται για διακανονισμό των οφειλών τους υπάρχει εντολή να εγγράφονται προσημειώσεις στα ακίνητα.
Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί κατά κανόνα αντιπροσώπευαν το 6% του συνόλου, σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των καταναλωτών καθυστερεί τις πληρωμές πάνω από έξι μήνες.