Pin It

ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ… ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ • ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΕΛΠΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών δεν απέδωσε φόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Επίσης «μαζεμένες» κατά 1,1 δισ. ήταν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Στις νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουλίου, εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να κλείσει την «τρύπα» των 562 εκατ. ευρώ στα έσοδα που έχει δημιουργηθεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

 

Η υστέρηση στα έσοδα, που δεν άρεσε καθόλου στους επικεφαλής της τρόικας, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης βουτιάς που σημείωσαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα, που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

 

Στο οικονομικό επιτελείο για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την απόκλιση κινήθηκαν στη γνωστή «πεπατημένη» της υπερ -συγκράτησης των δημοσίων δαπανών. Ετσι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 το υπουργείο Οικονομικών δεν απέδωσε φόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις.

 

Κατά τις πληροφορίες, ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό αφορά οφειλές που δεν έχει αποδώσει από τον περασμένο Μάρτιο η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.

 

Την ίδια στιγμή, «μαζεμένες» κατά 1,1δισ. ήταν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του μοναδικού πυλώνα της ανάπτυξης στη χώρα μας. Στο πεντάμηνο το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε για επενδύσεις το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,25 δισ. ευρώ.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα στο ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στο 1 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν από ένα δίμηνο η κυβέρνηση μιλούσε για πρωτογενή πλεονάσματα, θριαμβολογώντας για τα 520 εκατ. ευρώ που περίσσευαν στα κρατικά ταμεία τον Μάρτιο…

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,432 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ το περσινό πεντάμηνο. Οι κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε υστέρηση και κινήθηκαν χαμηλότερα του στόχου ήταν:

 

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ ή 71,5%, λόγω της καθυστέρησης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

 

* Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 164 εκατ. ευρώ ή 10,6%, καθώς ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ο ΦΑΠ του 2011.

 

* Ο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 245 εκατ. ευρώ ή 4,2%, εκ των οποίων 187 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.

 

* Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκατ. ευρώ ή 4,8%.

 

* Λοιπά φορολογικά έσοδα κατά 139 εκατ. ευρώ ή 14%.

 

* Λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο ΕΦΚ καπνού, κατά 30 εκατ. ευρώ.

 

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

 

* Τους φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 85 εκατ. ευρώ ή 13,4%, που οφείλονται κυρίως στον φόρο επί των τόκων των καταθέσεων,

 

* Τους φόρους περιουσίας κατά 193 εκατ. ευρώ ή 20%.

 

*Τους φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 119 εκατ. ή 83,7%, κυρίως λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

 

* Τους έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών κατά 118 εκατ. ευρώ ή 61,9%, λόγω των εισπράξεων ΦΠΑ από παρελθόντα οικονομικά έτη.

 

Στο πεντάμηνο οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ και κινούνται εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Scroll to top