To oικονομικό επιτελείο «εκλιπαρεί» να μειωθεί στο 13% (έστω και πιλοτικά). Η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει
Του Μάριου Χριστοδούλου
Σανίδα σωτηρίας, πολιτικής και οικονομικής, αναζητά η κυβέρνηση μέσω της… εστίασης. Μετά τα… κακά μαντάτα σε ιδιωτικοποιήσεις και έσοδα, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει με κάθε τρόπο την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ώστε να σώσει την τουριστική σεζόν, έστω και πιλοτικά.
Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να αξιοποιήσει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών και να αλλάξει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Για ένα εξάμηνο
Σε αυτό το πλαίσιο, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα εξάμηνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο που αποτελεί μήνα αιχμής για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα οδηγεί σε απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.
Η τρόικα από την πλευρά της επιφυλάχθηκε για μία απάντηση η οποία θα είναι σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού και την πορεία των δημοσίων εσόδων.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα «άνοιξε όλη η ατζέντα των θεμάτων δημοσιονομικά, προαπαιτούμενα Ιουνίου, διαρθρωτικά, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ακόμη και για την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν, παράλληλα, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτή την περίοδο.
Αντίθετα, δεν τέθηκε το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού από τα μέσα του 2014 έως και το 2016, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο, το φθινόπωρο. Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη».
Σημειώνεται ότι η τρόικα στην έκθεσή της επιμένει για δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16, ενώ μετά τον Ιούνιο του 2014 η Αθήνα θα πρέπει είτε να πάρει ένα νέο δάνειο είτε να βγει στις αγορές είτε με ένα νέο πακέτο μέτρων να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι δεν τέθηκαν αυτά τα θέματα στη σημερινή συνάντηση. Εκτιμάται ότι οι δανειστές θα αφήσουν να περάσει το καλοκαίρι και στη φθινοπωρινή αξιολόγηση θα επιδιώξουν να δουν εάν υπάρχουν εκ νέου αυτά τα κενά.
Νέα συνάντηση αύριο
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας αύριο το απόγευμα, ενώ επιζητεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, και πριν από το Eurogroup της 20ής Ιουνίου. Προσδοκά να έχει υπάρξει νωρίτερα η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου που έχει ήδη εγκριθεί και μένει μόνο το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν την Πέμπτη από την Αθήνα για να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Euro Working Group και θα επιστρέψουν αμέσως μετά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.