Pin It

Ραγδαία κλιμάκωση της κόντρας ΔΝΤ – Ευρώπης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η Ουάσινγκτον πιέζει, το Βερολίνο αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Γερμανία θέλει να συνεχιστεί ως έχει το πρόγραμμα χωρίς ελαφρύνσεις ή νέα μέτρα

 

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

 

ge3ESDtFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Βερολίνο πιστεύει ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω ελαφρύνσεων για την Ελλάδα, ούτε όμως και νέων μέτρων, ενώ αποκλείει και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτά δήλωσε χθες –μετά από σχετική ερώτηση- ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαουζ. Οπως σημείωσε ο Μ. Κότχαουζ «η κυβέρνηση δεν βλέπει κανέναν λόγο συζήτησης επί του παρόντος σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2012 και έχει χρηματοδοτηθεί, θα εφαρμοστεί ως έχει».

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε επίσης: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έξι μήνες μετά την έγκριση του σχεδίου θα πρέπει να συζητηθούν οποιαδήποτε νέα μέτρα για την Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μείωση του ελληνικού χρέους, ο Μ. Κότχαουζ ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω κανένα αίτημα του ΔΝΤ για οποιαδήποτε μείωση του ελληνικού χρέους». Ασχετα τώρα με το τι λέει ο κ. Κότχαουζ, σε χθεσινό ρεπορτάζ του περιοδικού «Σπίγκελ» γίνεται λόγος για ραγδαία κλιμάκωση της κόντρας ΔΝΤ και Ευρώπης, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός του 2013.

 

Κενό 4,6 δισ. ευρώ

 

Οπως δηλώνουν ειδικοί του ΔΝΤ στο «Σπίγκελ», «το 2014 δεν θα μπορέσει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Ετσι, ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνεται απαραίτητο». Σύμφωνα με το περιοδικό, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εάν δεν διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες. «Συνεπώς –καταλήγει το «Σπίγκελ»- το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 για να αποφασίσει σχετικά με το αν θα κουρευτεί το ελληνικό χρέος». Σε ανάλογο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» εμφανίζεται το Βερολίνο να λέει «όχι» στο κούρεμα, διότι φοβάται ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες των κρατικών ταμείων των χωρών της ευρωζώνης που δανείζουν την Ελλάδα.

 

Ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στη «Χάντελσμπλατ» ότι «η ιδέα ενός κουρέματος έρχεται σε αντίθεση με τον γερμανικό νόμο. Αυτό, γιατί το γερμανικό Δίκαιο προβλέπει ότι η Γερμανία μπορεί να δανείσει μια άλλη χώρα, μόνον αν διασφαλίζεται αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων. Συνεπώς αν υπάρξει νέο κούρεμα στην Ελλάδα, ο όρος αυτός δεν εκπληρώνεται και κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να διακόψει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα».

 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο περιοδικό «Σπίγκελ» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι «οι επιβληθείσες από τη γερμανική κυβέρνηση πολιτικές περικοπής μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα δεν ώθησαν μόνο τη χώρα στην ύφεση και σε κοινωνικά προβλήματα, αλλά έκαναν αδύνατη και την επιστροφή των δανείων».

 

Ο ίδιος τονίζει ότι ένα νέο κούρεμα είναι αναγκαίο, πράγμα ωστόσο που θα κοστίσει πολλά δισ. στη Γερμανία.

 

Ετσι –όπως λέει ο Γκίζι- η καγκελάριος «ρισκάρει απιστία ύψους πολλών δισ. ευρώ σε βάρος των Γερμανών φορολογούμενων».

 

Δημοσκόπηση

 

Τέλος, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Φόρσα δείχνει ότι το 48% των Γερμανών επιθυμεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί σήμερα υπέρ της διακοπής των προγραμμάτων διάσωσης.

 

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξετάζει σήμερα προσφυγές εναντίον του ESM ως προς τη συνταγματικότητά του, αλλά και της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

 

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι υπέρ της συνέχισης των προγραμμάτων βοήθειας προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τάσσεται το 31%, ενώ το 21% δεν εκφράζει γνώμη.

 

Η πλειοψηφία αυτών που θέλουν να σταματήσουν τα προγράμματα βοήθειας, σε ποσοστό 62%, ανήκει στον χώρο των Φιλελεύθερων, αλλά και ποσοστό 53% προέρχεται από ψηφοφόρους του Κόμματος της Αριστεράς.

 

Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τη βοήθεια στις χώρες του Νότου στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου και εκεί το Κόμμα της Αριστεράς παίρνει πολύ υψηλά ποσοστά.

 

Scroll to top