Pin It

Νομιμοποίηση με 500 ευρώ μόνο για μικρές και μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις ή παλαιά κτίσματα

 

 Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Μόνον οι μικρές και μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις, καθώς και οι αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1975, θα αποφύγουν την κατεδάφιση πληρώνοντας οι ιδιοκτήτες τους 500 ευρώ, με βάση τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων (ξενοδοχεία, βιομηχανίες κ.λπ.) καθώς και οι μεγάλης κλίμακας παραβάσεις, ακόμη και αν έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1975, θα ενταχθούν σε άλλο καθεστώς.

 

Περιμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη επανεξετάζουν το σχέδιο που είχαν παρουσιάσει στις αρχές Απριλίου. Οι τελικές διατάξεις προβλέπεται να είναι έτοιμες στο τέλος του μήνα και να υποβληθούν για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο.

 

Οι διατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν αυστηρότερες για εκτός σχεδίου αυθαίρετα, αλλά και εντός σχεδίου ακίνητα που έχουν παρανομίες με επιφάνεια πάνω από το 40% της επιτρεπόμενης δόμησης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει ένα «ποινολόγιο» παρανομιών, με υπουργική απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με το τελικό νομοσχέδιο.

 

Επίσης εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί η τακτοποίηση μεγάλων παραβάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές και να αντιμετωπιστούν μόνον μέσα από μελλοντικούς σχεδιασμούς, όπως οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεως. Με τα έως τώρα δεδομένα οι μελέτες καθυστερούν επί χρόνια, αλλά το υπουργείο υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο.

 

Μια κατηγορία που θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευελιξία είναι τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί την περίοδο 1975-1983. Το υπουργείο Περιβάλλοντος βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε τη Ραφήνα και στην οποία αναφέρεται ότι για τα προ του 1983 εκτός σχεδίου αυθαίρετα μπορεί να ανασταλεί προσωρινά η κατεδάφισή τους έως ότου ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Για όσα αυθαίρετα όμως χτίστηκαν μετά το 1983, η νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι σαφής: δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση, ούτε μπορεί να ανασταλεί η κατεδάφισή τους.

 

 

 

 

Scroll to top