ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Art
Η καλοκαιρινή Ιθάκη επενδύει στον πολιτισμό
Ενα πλούσιο και σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μεγάλα ονόματα, όπως ο διάσημος εικαστικός Φίλιπ Τσιάρας, θα ζωντανέψει το νησί για ένα τετραήμερο (27-30 Ιουνίου)
Της Παρής Σπίνου
Επιστροφή στην Ιθάκη είναι η Οδύσσεια του Ομήρου κι αυτή του Καζαντζάκη, το ταξίδι του Καβάφη, ο Παράδεισος του Μίλτον κι ο Χρόνος του Προυστ, ο Οδυσσέας του Τζόις. Νόστος, περιπλάνηση, περιπέτεια, αναζήτηση προσδοκία, πάθος…
Ολες αυτές οι έννοιες ερευνώνται και εκφράζονται με τις τέχνες στο τετραήμερο εκδηλώσεων «Επιστροφή στην Ιθάκη 2013», που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ιθάκης «Ο Φήμιος», από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου στο Βαθύ, με αποκορύφωμα την παράσταση της ομάδας χορού της Μάρθα Γκράχαμ. Μια έκθεση ζωγραφικής του διάσημου Φίλιπ Τσιάρα, μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας με διεθνείς καλλιτέχνες (Λουκάς Σαμαράς, Τζ. Χέρμαν, Τακέσι Μόρο, Παύλος Φυσάκης, κ.ά.), μια ελληνοαμερικανική ποιητική συνάντηση, αλλά και εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις -όλα με δωρεάν είσοδο- έχουν στόχο να κινητοποιήσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα τους νέους.
«Ιθακήσιοι ιδιώτες και οργανισμοί του εξωτερικού δραστηριοποιήθηκαν για τις εκδηλώσεις, με χαμηλό κόστος, στηριζόμενοι σε χορηγούς, θέλοντας να ξαναβάλουν την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη με θετικό τρόπο», επισημαίνει η Ολγα Τσολάκα από τη διοργανώτρια εταιρεία Concord Consulting Services. «Η ανταπόκριση μάς αναπτέρωσε. Για παράδειγμα, η ομάδα της Μάρθα Γκράχαμ έρχεται δωρεάν από τη Νέα Υόρκη για να εμφανιστεί στην Ελλάδα, αποκλειστικά στο νησί του Ιονίου, και να εμπνευστεί ταυτόχρονα, καθώς προτίθεται να αφιερώσει στη χώρα μας τις παραστάσεις του 2014».
* Η κορυφαία του μοντέρνου αμερικανικού χορού Μάρθα Γκράχαμ, η οποία μέσα από την κίνηση του σώματος πρόβαλε την ανθρώπινη ψυχή, επηρεάστηκε και από την ελληνική μυθολογία. Ετσι, στην Ιθάκη η Μartha Graham Dance Company, η ομάδα που συνεχίζει το έργο της, θα παρουσιάζει τη χορογραφία της «Errand» (1947), βασισμένη στον μύθο της Αριάδνης: η δύναμη της θέλησης και η ευφυΐα, που νικούν τον Μινώταυρο μέσα στον λαβύρινθο του σκότους. Ενα ακόμα έργο της ίδιας περιόδου, «Diversion of Angels» πραγματεύεται τρεις διαφορετικές πτυχές της αγάπης: ώριμη, παθιασμένη, εφηβική, καθώς τα ζευγάρια χορεύουν ανάλαφρα με λευκά, κόκκινα και κίτρινα ενδύματα, αντίστοιχα. Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο του 2007 «Lamentation Variations»: νεότεροι χορογράφοι πατούν στα βήματα της Γκράχαμ (Larry Keigwin, Richard Move, Bulareyaung Pagarlava), οπτικοποιώντας με αφαιρετικό λυρισμό το συναίσθημα της θλίψης, σε μουσική Σοπέν, Μάλερ αλλά και υπό τους ηλεκτρονικούς ήχους του DJ Savage (29/6, Ανοιχτό Θέατρο, Ναυτικό Λύκειο).
* Ο γνωστός εικαστικός, εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη, Φίλιπ Τσιάρας εμπνέεται από ένα μυθολογικό, ηρωικό πλάσμα, τον ίππο, για την έκθεσή του «ΗοrseBoy», σε επιμέλεια Ευαγγελίας Ευθυμιάδου. «Το άλογο έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να διασχίσουν ηπείρους, να κατακτήσουν αυτοκρατορίες με σπουδαίο ιππικό, να σκάψουν γόνιμη γη, και έχει αντέξει το ανθρώπινο βάρος από την εποχή του τροχού», επισημαίνει ο ίδιος. Για την έκθεσή του επεξεργάζεται οπτικά εργαλεία από τις πρώτες ζωγραφιές σπηλαίων του Λασκό, μέχρι το υψηλό σχέδιο και τη σύνθεση του μοντερνισμού και της σύγχρονης τέχνης («Πινακοθήκη», 28/6-20/7).
* Πάνω από 20 σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κλήθηκαν να ερμηνεύσουν το ταξίδι του Οδυσσέα και την αλληγορική διάσταση της Ιθάκης, χρησιμοποιώντας διαφορετικά φωτογραφικά μέσα και τεχνικές στην έκθεση «Επιστρεφόμενη Ιθάκη» (επιμ. Φίλιπ Τσιάρας, Χριστόφορος Δουλγέρης). Η συνεχής επιδίωξη για την κατάκτηση της γνώσης, η δύναμη που νικάει τους δαίμονες, οι εμπειρίες που αποκομίζει κανείς στη ζωή βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης φωτογραφίας, όπου συμμετέχουν οι: Λουκάς Σαμαράς, Bedri Baykam, Juliane Hermann, Gene Lemay, Takeshi Moro, David Galjaard, Λυδία Βενιέρη, Γιώργος Γυπαράκης, Πάνος Κοκκινιάς, Γεωργία Κοτρέτσος, Καμίλο Νόλας, Γιώργος Τσεριώνης, Παύλος Φυσάκης κ.ά. (Παραδοσιακή Κατοικία, 28-30/6 και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιθάκης «Ο Φήμιος» 1-20/7).
* Ακόμα, ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης (υπότροφος Φουλμπράιτ στο Τμήμα Τέχνης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης) προσκάλεσε επτά Ελληνες και επτά Αμερικανούς ποιητές, παλαιότερων και νεότερων γενεών, να φτιάξουν μια δημιουργική πλατφόρμα και να ανοίξουν διαπολιτισμικό διάλογο με θέμα «Στον πηγαιμό για την Ιθάκη». Ο νόστος του Οδυσσέα αλλά και η υπομονή της Πηνελόπης βρίσκονται στο επίκεντρο της ποιητικής δράσης, που περιλαμβάνει ακόμα συζητήσεις, γλωσσοπαίγνια και αναγνώσεις με τη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού (28-30/6, Δημοτική Βιβλιοθήκη, παραλία, κεντρική πλατεία και «Ο Φήμιος»).
ΙNFO: Πληροφορίες www.returntoithaca.gr