Πιο κοντά στις επιλογές της αγοράς τα Πανεπιστήμια – Τα ΤΕΙ σηκώνουν τα βάρη της συρρίκνωσης του σχεδίου «Αθηνά» – Εξαφάνιση των ανθρωπιστικών & κοινωνικών σπουδών και υποβάθμιση των τεχνολογικών σπουδών- Καθοδική πορεία των βάσεων
→Στα Πανεπιστήμια διατίθενται 46.094 θέσεις εισακτέων έναντι 44.381 πέρυσι, ενώ στα ΤΕΙ μειώνονται στις 22.794 από 31.713 πέρυσι
Της Αννας Ανδριτσάκη
Λιγότεροι εισακτέοι, φέτος, στα Ανώτατα Ιδρύματα, δραματική μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ, που φτάνει περίπου στο 30%, καθοριστική συρρίκνωση των ανθρωπιστικών σπουδών. Το τρίπτυχο που συνοψίζει -όπως αναμενόταν- τον τρόπο κατανομής του αριθμού εισακτέων στα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ ως ακόμη ένα βήμα, μετά το σχέδιο «Αθηνά», προς τη νέα τάξη πραγμάτων (και) στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Φέτος θα εισαχθούν περίπου 9.000 (8.919) λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ, αφού οι διαθέσιμες θέσεις είναι 69.288 έναντι 76.094 πέρυσι (-8,94%). Ολη η μείωση αφορά τους εισακτέους στα ΤΕΙ η οποία ανέρχεται στο 28,1% των θέσεων σε σχέση με πέρυσι και θα επηρεάσει, αναπόφευκτα, την πορεία των βάσεων.
Κατανομές
Συγκεκριμένα, στα Πανεπιστήμια διατίθενται 46.094 θέσεις έναντι 44.381 πέρυσι, δηλαδή αυξάνονται κατά 4,76% (2.113 θέσεις), ενώ στα ΤΕΙ μειώνονται στις 22.794 από 31.713 πέρυσι. Περί τις 30.000 εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης αν και το υπουργείο Παιδείας δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων(!). Κατά τ' άλλα, το ίδιο θεωρεί ως επιτυχία το γεγονός ότι «παρότι τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 25%, ο αριθμός μειώνεται κατά 8,94%».
Υστερα από έναν μαθηματικό μαραθώνιο και τερματίζοντας με καθυστέρηση μηνών και… μιας μέρας (χθες ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση), το υπουργείο έβγαλε ένα παζλ θέσεων που σχηματίζουν την αναμενόμενη εικόνα. Συρρίκνωση. Με τις κλειστές πόρτες στα ΤΕΙ, με την εξαφάνιση των ανθρωπιστικών-κοινωνικών σπουδών – λιγότερο στα Πανεπιστήμια, σε συντριπτικό ποσοστό στα ΤΕΙ (43,31%)-, με την υποβάθμιση των τεχνολογικών σπουδών και τον εξοβελισμό των υποψηφίων της κατηγορίας αυτής στα επερχόμενα επαγγελματικά εκπαιδευτήρια. Είναι σαφή τα στοιχεία που προκύπτουν από την κατανομή ανά επιστημονικό πεδίο.
Πέρα από την καθολική μείωση των θέσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία που επιφυλάσσεται για τα ΤΕΙ, συνεπεία των σαρωτικών συγχωνεύσεων με το «Αθηνά», παρατηρείται:
- Στο πρώτο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών) η μείωση των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ξεπερνά το 50%. Η μερίδα του λέοντος, φυσικά, στα τεχνολογικά Ιδρύματα, η οποία ανέρχεται στο 43,31% των αντίστοιχων θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Από τις 2.355 διατίθενται 1.335 ενώ στα Πανεπιστήμια από 17.285 προβλέπονται 15.855 για φέτος.
- Στο δεύτερο πεδίο (Θετικών Σπουδών) σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση στα Πανεπιστήμια (16,65%) και η μικρότερη στα ΤΕΙ (0,31%). Καθόλου τυχαίο, απολύτως ευθυγραμμισμένο με τους στόχους που δεν έχει κρύψει, άλλωστε, ο υπουργός Παιδείας. Σύνδεση με την αγορά, αποσύνδεση με την επιστήμη.
- Στο τρίτο πεδίο (Επιστημών Υγείας) ό,τι μπορούσε να κόψει, το έκοψε. Από τα ΤΕΙ (-11,77%)
- Στο τέταρτο πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών) βρίσκεται η αιχμή της τεχνολογικής αντι-πολιτικής. Μείωση θέσεων στα ΤΕΙ κατά 29,28%. Αύξηση στα Πανεπιστήμια (15,77%) που όμως αφορούν τις πολυτεχνικές σχολές οι οποίες δεν αγγίζονται.
- Στο πέμπτο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) η βασική συνταγή. Μείωση κατά 37,50% στα ΤΕΙ, μικρή αύξηση στα Πανεπιστήμια (7,82%) και τις δημοφιλείς χρηματοοικονομικές σχολές.
Προσθαφαιρέσεις
Προς επιβεβαίωση, οι αυξομειώσεις στην κατανομή βάσει τμημάτων και σχολών αν και είναι πολλές οι ανορθόδοξες και σπασμωδικές προσθαφαιρέσεις. Η βασική εικόνα, πάντως, περιλαμβάνει μικρή αύξηση θέσεων στα περιζήτητα τμήματα (Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνικά, Οικονομικά), μείωση στα παιδαγωγικά, γενικευμένη μείωση στα ΤΕΙ που οφείλεται στο ισοπεδωτικό «Αθηνά» και προσδιορίζεται από αυξομειώσεις στα περιζήτητα και σημαντικές μειώσεις στα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Αναλυτικότερα:
- Στις ιατρικές σχολές οι θέσεις αυξάνονται σε όλα τα Ιδρύματα. Αγνωστο για ποιο λόγο.
- Στις Νομικές παρουσιάζεται ελαφρά μείωση. Συγκεκριμένα αυξάνονται ελαφρώς οι θέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μειώνονται σημαντικά σε Θράκη.
-Στις Φυσικομαθηματικές παρουσιάζεται αύξηση. Για σχολές κατεξοχήν καθηγητικές, που έχουν χτυπηθεί από ανεργία, προβλέπονται περισσότερες θέσεις.
- Φιλολογικές, ψυχολογίας: Η πρώτη μεγάλη σφαγή. Μείωση θέσεων σε όλες σχεδόν τις σχολές. Εξαιρούνται ελάχιστες σχολές ψυχολογίας.
- Παιδαγωγικά: Η δεύτερη μεγάλη σφαγή. Τελειώνουν οι διορισμοί, κόβονται και οι εισακτέοι.
- Πολυτεχνικές Σχολές: Αλλο σκηνικό. Αύξηση θέσεων στο σύνολο σχεδόν των σχολών.
- Οικονομικές Σχολές: Καθολική αύξηση των θέσεων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
- Ξενόγλωσσα τμήματα: Συνεχίζεται η επιχείρηση μείωσης των θέσεων των τελευταίων ετών.
Βάσεις
Καθοδική εμφανίζεται η πορεία των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ με πιθανή εξαίρεση αρκετά τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπου η μείωση του αριθμού των εισακτέων είναι δραστική.
Αναλυτικά:
- 1ο Επιστημονικό πεδίο: Λόγω μείωσης σε θεωρητικές σχολές, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και παιδαγωγικές αναμένεται αύξηση. Το ίδιο και στα ξενόγλωσσα και πιθανόν στη Νομική Θράκης.
- 2 Επιστημονικό πεδίο: Πτώση και μάλλον ισχυρή εκτιμάται για τις θετικές σχολές ειδικά μετά τις άσχημες επιδόσεις των υποψηφίων. Η αύξηση των εισακτέων δεν θα συγκρατήσει την κάθοδο.
- 3ο Επιστημονικό πεδίο: Πτώση, επίσης, αλλά οριακή και στις ιατρικές σχολές με λίγο μεγαλύτερη στην περιφέρεια.
- 4ο Επιστημονικό πεδίο: Υποχώρηση των βάσεων ειδικά μετά τον συνδυασμό των άσχημων επιδόσεων και της αύξησης των θέσεων.
- 5ο Επιστημονικό πεδίο: Κάθοδος των βάσεων στις περισσότερες σχολές και αυτού του πεδίου. Οι άσχημες επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας σπρώχνουν προς τα κάτω αλλά οι αύξηση των θέσεων συγκρατεί τη μεγάλη ταχύτητα.
* Διπλή η εικόνα για τους εισακτέους των ειδικών κατηγοριών. Ο συνολικός αριθμός μειώνεται ελαφρώς αφού από 12.134 πέρυσι, φέτος προβλέπονται 11.503. Ωστόσο, η μεγάλη μείωση -όπως και στη γενική σειρά- αφορά τα ΤΕΙ, αφού οι θέσεις μειώνονται κατά 1.444 ενώ στα Πανεπιστήμια κατά 823.