Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ολα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και ο Σαμαράς πανηγυρίζει κοροϊδεύοντας τον κόσμο». Με αυτή τη φράση σχολίαζαν χτες ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, με φόντο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και με αφορμή την απόσυρση της Gazprom από την κούρσα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υψώνουν τους τόνους της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

 

Διάψευση του «success story»

 

Αναλύοντας τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τη νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και την παραπομπή του μειωμένου ΦΠΑ στις καλένδες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για διάψευση του κυβερνητικού «success story» και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί «συνειδητά ψεύδη» ή απλώς «αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα». Εκτίμησε δε ότι οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με «Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν» προορίζονται μόνο για «εσωτερική κατανάλωση», ενώ του επέρριψε ευθύνες ότι δεν έθεσε στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου θέμα για τη «λάθος» στρατηγική, καθώς στο εξωτερικό ακολουθεί απαράβατα τον κανόνα της «πλήρους υποταγής».

 

Το ζήτημα, πάντως, της «λάθος» συνταγής, που εκ νέου παραδέχτηκαν οι δανειστές, θα κυριαρχήσει στις επιθέσεις που θα εξαπολύσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Ενδεικτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε χτες επίκαιρη ερώτηση στον Αντώνη Σαμαρά με την οποία τον καλεί να απαντήσει «εάν επιμένει ότι το τρέχον πρόγραμμα είχε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα του χρέους» και εάν «εκτιμά ότι η συνέχιση αυτής της πορείας θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα αποτρέψει τη συνεχιζόμενη βύθιση της ελληνικής οικονομίας». Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά μάλιστα τον πρωθυπουργό αν ουσιαστικά θα εκμεταλλευτεί διαπραγματευτικά το «λάθος» στην επόμενη σύνοδο κορυφής, διεκδικώντας την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και την ρήτρα ανάπτυξης.

 

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, επιμένει να καλεί τον πρωθυπουργό σε «ντιμπέιτ», ενώ κομβικό κρίνεται και το ζήτημα του πώς θα καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό» που έχει προκύψει, δεδομένων και των λογιστικών «αλχημειών» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δείχνει ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Kριτική για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει πάντως την κριτική της σε αυτή καθαυτή την επιλογή για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δήλωσε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των δυο δημόσιων επιχειρήσεων, και επισήμανε ότι εξελίσσεται μια σφοδρή αντιπαράθεση γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το Αζερμπαϊτζάν να «παίζουν» στη σκακιέρα και την ελληνική κυβέρνηση, που τη χαρακτηρίζει «ατζέντη συμφερόντων και πλασιέ ξεπουλήματος», να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις και χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν δε ότι η ανακοίνωση της Gazprom, ουσιαστικά «αδειάζει» την κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι το οικονομικό μέλλον της ΔΕΠΑ προδιαγράφεται δυσοίωνο.

 

[email protected]

Scroll to top