Με πρόχειρη αναμόρφωση του παλιού νομοσχεδίου του Ηλία Μόσιαλου, το οποίο μούχλιαζε στα συρτάρια, μοιάζει το πλάνο του Σίμου Κεδίκογλου για τη νέα ΕΡΤ
Του Σωτήρη Μανιάτη
Προτίμησαν να ρίξουν πρώτα «μαύρο» στις οθόνες των καναλιών της ΕΡΤ και μετά τις αντιδράσεις εμφάνισαν ξαφνικά νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, το οποίο χθες έθεσαν δήθεν σε δημόσια διαβούλευση. Αλλά τι σόι διαβούλευση είναι αυτή, αφού θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως και αύριο με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί έως την Κυριακή ή τη Δευτέρα; Οπως είπε μάλιστα ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου, ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου.
Χίλιοι εργαζόμενοι
Με το νομοσχέδιο η ΕΡΤ μετονομάζεται σε ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση), που παραμένει ανώνυμη εταιρεία και θα έχει συνολικά 1.000 με 1.200 εργαζόμενους. Κατά τα λοιπά πάντως, δεν κομίζει κάτι καινοτόμο. Μοιάζει μάλλον με μία από τα ίδια, αφού ουσιαστικά είναι… θεωρητικό, δείχνει κάπως πρόχειρο και μοιάζει με κακή «αναμόρφωση» του παλιού σχεδίου του Ηλία Μόσιαλου, το οποίο παρεμπιπτόντως, όπως έχει γράψει και ο ίδιος, παρέμεινε στα συρτάρια τριών κυβερνήσεων (Παπαδήμου, Πικραμμένου και Σαμαρά) και ουσιαστικά αγνοήθηκε, τουλάχιστον έως τώρα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελείται από 17 άρθρα σε 14 σελίδες, από το οποίο όμως λείπουν τα πιο σημαντικά, ουσιαστικά στοιχεία: το οργανόγραμμα, το οποίο τώρα είπε ο κ. Κεδίκογλου θα συζητήσουν, τα κριτήρια προσλήψεων που θα είναι, λέει, αξιοκρατικές και μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και το πόσα κανάλια, ραδιόφωνα και διαδικτυακές υπηρεσίες θα διαθέτει.
Για την ώρα η εμπορική ονομασία του νέου φορέα αναζητείται, καθώς δεν θα είναι το ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (η εταιρεία). Θα είναι αυτόνομος διοικητικά και οικονομικά φορέας που θα ελέγχεται από επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) με θητεία εννέα ετών (κυλιόμενη τριετής, εξαετής και εννεατής), το οποίο θα επιλέγεται με δημόσια πρόσκληση του διευθύνοντος συμβούλου με την οποία θα καλεί γι' αυτό να υποβάλουν προσφορές εξειδικευμένοι φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα με διεθνή εμπειρία σε θέματα επιλογής στελεχικού δυναμικού. Μετά την επιλογή 10 υποψηφίων ο υπουργός που θα έχει τις αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ θα επιλέγει επτά, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη σειρά αξιολόγησης. Το Ε.Σ. επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο (θα είναι και πρόεδρος) και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (τέσσερα, τα δύο από εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ). Προβλέπονται επίσης διάφορα ασυμβίβαστα για τα Ε.Σ. και Δ.Σ. με τις αποφάσεις πλέον να τις παίρνουν περισσότεροι. Το Ε.Σ. θα καταρτίσει 10ετές στρατηγικό σχέδιο, ενώ μετά θα πραγματοποιηθούν και σχετικές μελέτες, έρευνα αγοράς και με βάση τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί ουσιαστικά το εμπορικό σήμα του νέου φορέα. Θα δημιουργηθεί Επιτροπή Δεοντολογίας ενώ συστήνεται και θέση Διαμεσολαβητή.
Τα περιουσιακά στοιχεία
Στη ΝΕΡΙΤ θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ χωρίς να επιβαρυνθεί η νέα εταιρεία με φόρους μεταβίβασης κ.ά. Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει σταθερός πόρος του φορέα (πάντα μέσω ΔΕΗ) αλλά θα επανεξεταστεί το ύψος του, ενώ έσοδα προβλέπονται από διαφημίσεις και κάθε άλλη πηγή (πωλήσεις προγραμμάτων, συμπαραγωγές κ.ά.). Θα εξακολουθούν εκτός από συμβασιούχους αορίστου χρόνου να προσλαμβάνονται και ορισμένου χρόνου, ενώ το περίεργο είναι πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει έργα ουσιαστικά απευθείας σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Και γι' αυτά οι αμοιβές θα καθορίζονται με ατομικές συμβάσεις.
Ο νέος φορέας δεν επιβάλλεται αλλά θα μπορεί να εκπέμπει πρόγραμμα και για τον απόδημο Ελληνισμό, θα μεταδίδει ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά τις εργασίες της Βουλής, έχει τη δυνατότητα να ιδρύει θυγατρικές αλλά και και να συμμετέχει σε άλλες εταιρείες εντός και εκτός συνόρων.