Pin It

Σε μια πρωτόγνωρη εξέγερση, χιλιάδες άνθρωποι κάθε τάξης, ηλικίας και κομματικής προτίμησης συγκεντρώνονται καθημερινά στο προαύλιο της ΕΡΤ, εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ και ζητούν να μπει ένα τέλος στον αντιδημοκρατικό κατήφορο

 

 

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου 

 

 

ge12wtFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getFilexse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποτέ πριν η απόλυτη σιωπή δεν ήταν πιο εύγλωττη: χιλιάδες κόσμου έξω από το προαύλιο της ΕΡΤ, βράδυ Σαββάτου, παρακολουθούν κατανυκτικά το «Αξιον Εστί». «Είναι όπως στα χρόνια της χούντας: και τότε η μουσική ήταν όπλο. Μας γέμιζε με δύναμη για να αντέξουμε και να πολεμήσουμε». Ο Γιάννης είναι 63 χρόνων. Παρακολουθεί τον αγώνα στενά από την πρώτη κιόλας μέρα. «Θα σας διορθώσω», με μαλώνει τρυφερά. «Δεν παρακολουθώ, συμμετέχω. Δεν είναι για τη δημόσια τηλεόραση ο αγώνας αυτός, είναι για τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό είμαστε μικροί μεγάλοι εδώ κάθε μέρα».

 

Εξι μέρες τώρα η λέξη «δημοκρατία» ακούγεται από τα στόματα του πιο ετερόκλητου πλήθους. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ένα τέτοιο κύμα αλληλεγγύης κι ούτε φυσικά ότι η κατασυκοφαντημένη ΕΡΤ θα γινόταν προπύργιο ενός κοινωνικού αγώνα», μου λέει ο Χρήστος. Είναι 35 χρόνων και εργάζεται στην ΕΡΤ από τα 23 του: «Ο λαός υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Κι έχει καταλάβει πως αν η κυβέρνηση κερδίσει τη μάχη της ΕΡΤ και πετάξει με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου τόσες χιλιάδες εργαζόμενους εν μια νυκτί στο δρόμο, μετά θα “καθαρίζει” μικρότερους οργανισμούς για πλάκα».

 

Ακριβώς το ίδιο σκεπτικό μού αναπτύσσει η Ιωάννα. Είναι δεν είναι 20 χρόνων και φωτογραφίζεται με τις φίλες της μπροστά σε ένα πανό που γράφει «Λαέ της Λιλιπούπολης, σήκωσε πια παντιέρα». Πού την ξέρεις εσύ, ήσουν αγέννητη, την προβοκάρω. «Κατ' αρχάς την ξέρω γιατί είχαμε τον δίσκο σπίτι μας. Και κατά δεύτερον δεν είμαι εδώ για τους ΕΡΤατζήδες μόνο, είμαι και για τον εαυτό μου», με ρουμπώνει. «Ξέρω πως δεν έχω μέλλον. Ή θα φύγω μετανάστρια ή θα είμαι εδώ και θα παλεύω. Οπως λέει κι η Λιλιπούπολη, “με τον Χαρχούδα δήμαρχο δεν βλέπεις άσπρη μέρα’’. Πρέπει να διώξουμε τον Χαρχούδα που μας καταστρέφει τις ζωές».

 

«Η Αριστερά ενωμένη» 

 

Είναι αμέτρητα τα πιτσιρίκια που βρίσκονται εδώ: χαμογελαστά αγόρια και κορίτσια που απαθανατίζουν τα πάντα με τα κινητά και τα ipad και τουιτάρουν συνεχώς. «Εσείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι είστε λίγο φοβικοί με τα νέα Μέσα», μου λέει ο Θανάσης, που σπουδάζει δημοσιογραφία. «Ομως με τα τιτιβίσματα έχουν υποστηριχτεί εξεγέρσεις ολόκληρες. Κι είστε λίγο φοβικοί γενικότερα. Τώρα έχετε ένα υπερόπλο σαν τη δημόσια τηλεόραση στα χέρια σας: ανοίξτε το στο λαό, μιλήστε για τα προβλήματά του. Και δείξτε μας τι είδους δημοσιογραφία μπορείτε να κάνετε όταν είστε πραγματικά ελεύθεροι».

 

«Αυτές τις μέρες ζούμε μια κοσμογονία» λέει η μητέρα του που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα. Η Μαρία είναι 50 χρόνων: «Η δημόσια τηλεόραση εκπέμπει πειρατικά κι αναμεταδίδεται ταυτόχρονα από το κανάλι του ΚΚΕ, από το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ κι από το Indymedia! Πρώτη φορά βλέπω όλη την Αριστερά ενωμένη: ο χώρος περιφρουρείται από σταλινικούς, από ριζοσπάστες, από μαοϊκούς, από αναρχικούς. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα».

 

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και μέσα στο Ραδιομέγαρο. Ολοι μαζί: οι μουσικοί που καταφτάνουν συνεχώς για να στηρίξουν τις συναυλίες, οι ομάδες περιφρούρησης, οι δημοσιογράφοι από άλλα Μέσα που υποστηρίζουν το κέντρο Ξένου Τύπου, οι ομάδες καθαριότητας. Σε μια γωνιά στο ισόγειο έχει στηθεί κι ο Flash των Εργαζομένων: ένα τραπέζι, μια κονσόλα, ένας ηχολήπτης κι ένας δημοσιογράφος μεταφέρουν ζωντανά ό,τι συμβαίνει μέσα κι έξω από το Ραδιομέγαρο. «Βλέπεις τι κάνετε εσείς οι άνθρωποι των μίντια άμα γουστάρετε; Και βλέπεις πόσο γουστάρει ο κόσμος;» μου λέει ένας πιτσιρικάς που παρακολουθεί την αναμετάδοση ευλαβικά τουλάχιστον επί μια ώρα από μια γωνιά. Τον λένε Ιάσονα κι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει σκηνοθέτης. «Εχετε τη δύναμη να αλλάξετε τον κόσμο, αρκεί να το πάρετε απόφαση», λέει παθιασμένα. «Κάντε ρεπορτάζ, αποκαλύψτε τους όλους. Ποτέ πριν η κοινωνία δεν ήταν τόσο διψασμένη να μάθει και τόσο έτοιμη να ακούσει. Μιλήστε!»

 

Τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μιλάμε συνεχώς: μέσα από τις αποφάσεις των σωματείων μας, βγαίνοντας στον αέρα της ΕΡΤ, γράφοντας κείμενα σε προσωπικά ιστολόγια και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας στα ξένα δίκτυα. Κι είναι εκατοντάδες οι ξένοι συνάδελφοι από όλο τον κόσμο που – έκπληκτοι και σοκαρισμένοι- μεταφέρουν τις μαρτυρίες αυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Δεν έχει να κάνει με συναδελφική αλληλεγγύη. Το επίπεδο της δημοσιογραφίας σε κάθε χώρα είναι ενδεικτικό για το επίπεδο της ελευθερίας όλων των πολιτών», μου λέει με σπαστά αγγλικά μια Ισπανίδα συνάδελφος. «Είχαμε δει την κρατική βία στους δρόμους, τώρα αποκαλύπτεται και η αόρατη, αλλά πολύ ουσιαστική και υπαρκτή βία κατά των ανθρώπων των Μέσων. Οταν ποδηγετούν εσάς, ελέγχουν την κοινωνία».

 

Ελευθερία του Τύπου

 

Γι' αυτό ακριβώς ήρθε στην Αθήνα από το Παρίσι και ο γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Ο Κριστόφ Ντελουάρ συγκέντρωσε μαρτυρίες για το τι σημαίνει να είσαι Ελληνας δημοσιογράφος: κακοπληρωμένος ή απλήρωτος, σε διαρκή επισφάλεια κι ουσιαστικά φιμωμένος αν δεν συμφωνείς με τη γραμμή του αφεντικού σου. «Η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια, όσο αφορά την ελευθερία του Τύπου, έπεσε από την 35η καλύτερη θέση στην 84η», είπε ο Ντελουάρ. «Είμαστε δίπλα σας. Κι εύχομαι η ελληνική δημοσιογραφία να ζήσει τη δική της άνοιξη, που τόσο έχει ανάγκη».

 

Βράδυ Σαββάτου, στο προαύλιο της ΕΡΤ το «Αξιον Εστί» ακούγεται με καινούργιο νόημα για όλους μας: «Χαίρε η Καιομένη και χαίρε η Χλωρή / Χαίρε η Αμεταμέλητη με το πρωραίο σπαθί/ Χαίρε η που πατείς και τα σημάδια σβήνονται / Χαίρε η που ξυπνάς και τα θαύματα γίνονται». Συνάδελφοι άγρυπνοι επί 6 μέρες παρακολουθούν βουρκωμένοι. Η Αλεξάνδρα ψιθυρίζει στο αυτί μου: «Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο μετά αυτό».

 

Φωτ.: Γιώργος Τσιάρας 

 

……………………………………………………………………………………….

 

Καταγγελία των απεργοσπαστικών μηχανισμών

 

«Οι καναλάρχες, μετά το “καρτέλ” των εκδοτών, “βάζουν πλάτη” στον κυβερνητικό σχεδιασμό να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αγνοώντας το Σύνταγμα και απειλώντας τη Δημοκρατία» τόνισε με ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Το διασωματειακό όργανο κατήγγειλε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών «ενεργοποίησαν συντονισμένα απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δεν σεβάστηκαν για άλλη μια φορά το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί η συνταγματική νομιμότητα και να ανατραπούν οι πραξικοπηματικές ενέργειες της κυβέρνησης». Σημείωσε μάλιστα ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπορούν να προχωρούν στην αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ, στη μετάδοση προγράμματος από τον χώρο της ΕΡΤ σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις εξελίξεις για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και στη μετάδοση έως τριών 5λεπτων δελτίων ειδήσεων την ημέρα, επικεντρωμένων αυστηρά στα ζητήματα των κινητοποιήσεων και των πολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα κατά της ΕΡΤ και με τη συμμετοχή μόνον του απολύτως αναγκαίου προσωπικού.

 

 

Scroll to top