Pin It

«Πεδίον δόξης λαμπρόν» ανοίγει η εσπευσμένη κατάργηση της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, καθώς παραχωρούνται, φανερά ή κρυφά, λειτουργίες και υπηρεσίες που είχε μέχρι τώρα μόνο ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας

 

Τις τελευταίες μέρες η Digea συμπεριφέρθηκε, ως μη όφειλε, και ως πάροχος περιεχομένου, καθώς ανεβοκατέβαζε την εκπομπή σήματος του 902 TV

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

 

getazxcFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η προχειρότητα, αν όχι σκοπιμότητα, με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της ΕΡΤ φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Πρώτα θα την έκλειναν για δύο με τρεις μήνες. Επειτα από τις αντιδράσεις διοχέτευαν πληροφορίες για άνοιγμα το αργότερο έως και τις 29 Αυγούστου (μέρα της καταστροφής της Σμύρνης). Μετά μίλησαν για άμεση λειτουργία ενός μεταβατικού σχήματος με «κονσέρβες» και όχι ενημέρωση και ειδησεογραφία (τραγέλαφος), ενώ πληροφορίες ήθελαν να κυκλοφορούν και λίστες για την επάνδρωση του εγχειρήματος…

 

Το νομοσχέδιο, που επρόκειτο να κατατεθεί άμεσα αλλά μέχρι και χθες αργά το βράδυ μήτε που το είχαν δει στη Βουλή, δεν είναι μόνο ελλιπέστατο και προβληματικό. Δημιουργεί, αν μη τι άλλο, σειρά ερωτημάτων καθώς συγκεκριμένες ελλείψεις οδηγούν μέχρι και σε μονοπωλιακές καταστάσεις.

 

Μόνο για περιεχόμενο…

 

Με την ΕΡΤ υπό εκκαθάριση έχει ουσιαστικά καταργηθεί ο ιδρυτικός της νόμος. Το νομοσχέδιο για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ, Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ, κατάφεραν μέχρι και το domain name να μην το κατοχυρώσουν) αντιμετωπίζει τον νέο φορέα μόνο ως πάροχο περιεχομένου. Η ΕΡΤ όμως ήταν και πάροχος δικτύου και, αν αυτό ισχύσει, τότε στην ψηφιακή εποχή δημιουργείται με ευθύνη της κυβέρνησης μονοπωλιακή κατάσταση με μοναδικό πάροχο την Digea, την εταιρεία δηλαδή που ανήκει αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Και πρόκειται κυρίως για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Διότι η Digea διαθέτει και κανάλια περιφερειακής εμβέλειας, για τα οποία όμως έχουν δημιουργηθεί και άλλοι πάροχοι δικτύου. Είτε πρόκειται περί… αβλεψίας λόγω προχειρότητας είτε ορισμένοι επιχειρούν να σπρώξουν και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα χέρια ιδιωτών. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση μια ιδιωτική εταιρεία θα ελέγχει το σήμα και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και, πέραν όλων των άλλων, τις τελευταίες μέρες η Digea συμπεριφέρθηκε, ως μη όφειλε, και ως πάροχος περιεχομένου, καθώς ανεβοκατέβαζε την εκπομπή σήματος του 902 TV.

 

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται οργανόγραμμα ούτε κανονισμός λειτουργίας και προσωπικού. Προσεχώς θα τα έφτιαχναν. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή. Ομως πρόκειται για τα πλέον ουσιαστικά στοιχεία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Προκύπτουν βέβαια και άλλα σημαντικά ζητήματα, καθώς σε αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά στις συχνότητες που διέθετε και αξιοποιούσε η ΕΡΤ. Θα είναι ή όχι δικό της περιουσιακό στοιχείο αυτές;

 

Μπορεί στελέχη της κυβέρνησης να χαρακτηρίζουν ανεκτίμητους θησαυρούς όσα διαθέτει το Αρχείο της ΕΡΤ -από τους λίγους τομείς που έχει γίνει δουλειά παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει-, αλλά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτό. Προβλέπονται όμως και πάλι συμβασιούχοι, γενικώς και αορίστως, χωρίς την παραμικρή ασφαλιστική δικλίδα ή έστω μια ποσοστιαία αναφορά ως προς το συνολικό προσωπικό της ΝΕΡΙΤ ώστε να μη φτάσουμε στα όσα συνέβαιναν παλαιότερα. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τη δημιουργία ενός μόνο καναλιού εθνικής εμβέλειας, ενός δορυφορικού και ενός ιντερνετικού, με παράλληλη μείωση κατά 50% του ανταποδοτικού τέλους. Σε αυτήν την περίπτωση όμως με τόσο λίγες (σε σχέση με σήμερα) υπηρεσίες το ανταποδοτικό τέλος δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 1/10 του σημερινού, ειδικά από τη στιγμή που θα μπορεί να διαθέτει και διαφημίσεις.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ΕΡΤ να καλύπτει εργασίες και εκδηλώσεις των κομμάτων, θα δοθούν χρήματα (από τον κρατικό κορβανά να υποθέσουμε) για να μπορούν να καλύπτουν μεταδόσεις. Μα, ακριβώς αυτό δεν είναι μία από τις μεγάλες πληγές της ΕΡΤ; Οτι, δηλαδή, ήταν υποχρεωμένη ό,τι συνέβαινε να το καλύπτει με δικά της έξοδα και να δίνει με το λεγόμενο «πουλ» σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια για να μεταδίδουν ό,τι αυτά επιλέξουν; Μήπως θα έπρεπε αυτό ακριβώς να σταματήσει ώστε να φανεί επιτέλους ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενημέρωση των πολιτών και ποιοι ενεργούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα ή εξυπηρετώντας άλλα; Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά…

 

[email protected]

Scroll to top