Pin It

«Συστήνουμε στους Κινέζους θεατές να μη διστάσουν να διαδηλώσουν εναντίον του προβοκάτορα και να τον κυνηγήσουν με γιουχαΐσματα από τη σκηνή», έγραψαν την Τετάρτη οι κινεζικοί «Global Times», που εκφράζουν επίσημα την κυβέρνηση.

 

Ο εχθρός του κινεζικού λαού δεν είναι άλλος από τον Ελτον Τζον. Οπως ήδη γράψαμε στην «Εφ.Συν.», ο Βρετανός καλλιτέχνης ήταν ο πρώτος Δυτικός που τόλμησε σε συναυλία του μέσα στο Πεκίνο την προηγούμενη Κυριακή να υπερασπιστεί από τη σκηνή τον υπό συνεχή διωγμό Αϊ Βεϊβέι.

 

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, ο Ελτον Τζον «με την αναπάντεχη συμπεριφορά του δεν σεβάστηκε ούτε το κοινό αλλά ούτε και το συμβόλαιο που έχει υπογράψει». Για να δούμε, λοιπόν, θα υπακούσουν οι φαν του σερ στα κελεύσματα της θυμωμένης εξουσίας; Η επόμενη συναυλία του επί κινεζικού εδάφους είναι στις 6 Δεκεμβρίου στην Καντόνα, στα νότια της χώρας.

 

Απίθανο μας φαίνεται. Γύρω από τον αντικαθεστωτικό εικαστικό έχει δημιουργηθεί ένας προστατευτικός κλοιός θαυμαστών. Είναι αυτοί που έσπευσαν να αφήσουν στην πόρτα του χρήματα για να πληρώσει πρόστιμο των 1,7 εκατ. ευρώ, δήθεν για φορολογικές ατασθαλίες του.

 

Ο Αϊ Βεϊβέι φρόντισε να τα επιστρέψει, μπορεί, άλλωστε, και πουλάει τα έργα του πανάκριβα στο εξωτερικό. Είναι, ακόμα, οι απλοί, καθημερινοί Κινέζοι, που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους με άλλους τρόπους.

 

Στο ντοκιμαντέρ της Αμερικανίδας Αλισον Κλέιμαν «Ai Weiwei: Never Sorry», που βραβεύτηκε στο περσινό Φεστιβάλ του Σάντανς, υπάρχει μια αποκαλυπτική σκηνή. Ο καλλιτέχνης έχει βγει να φάει με τους φίλους του σε εστιατόριο διάσημο για τις σούπες του με χοιρινά ποδαράκια. Ενας περαστικός τού φωνάζει από μακριά.

 

Ενας ζητιάνος τού σφίγγει το χέρι. Ο εικαστικός τον καλεί να φάνε μαζί. Κι αυτός του απαντά ότι και μόνο η χειραψία τους τού φτάνει, τον έκανε ευτυχισμένο. Ολα αυτά κάτω από το βλέμμα ενός αστυνομικού που ατάραχος, λίγα μέτρα μακριά από το τραπέζι, κινηματογραφεί τον Βεϊβέι και την παρέα του. Το ντοκιμαντέρ βγαίνει στις γαλλικές αίθουσες στις 5 Δεκεμβρίου.

 

Ο ατρόμητος εικαστικός συνεχίζει να ερεθίζει το καθεστώς χρησιμοποιώντας κυρίως το twitter (πάνω από μισό δισεκατομμύριο Κινέζοι έχουν σύνδεση Ιντερνετ) και το youtube. «Το twitter είναι πια η πόλη μου. Μπορώ να μιλήσω σε όποιον θέλω», δήλωσε πρόσφατα.

 

Οσο για το τελευταίο του σχόλιο στο youtube, ήταν ένα φιλμάκι με το οποίο σάρκαζε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (8-14 Νοεμβρίου). Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκαν από το πίσω μέρος των ταξί οι μανιβέλες για να μην μπορούν οι επιβάτες να ανοίγουν τα τζάμια. Και τα παράθυρα στα λεωφορεία σφραγίστηκαν με κολλητικές ταινίες.

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

Scroll to top