Του Θ. Ασημακόπουλου
Οσο κι αν στη Βραζιλία βλέπουμε ανάπτυξη στα χαρτιά, η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου εξακολουθεί να πεινάει, να είναι άστεγη και φυσικά να αντιδρά στη σπατάλη χρημάτων για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, που προκαλεί τεράστιο «χτύπημα» στην οικονομία της χώρας.
Τόσο την Παρασκευή όσο και προχθές, μέρα έναρξης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσε κατά της διοργάνωσης που θεωρείται πρόβα τζενεράλε για τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο που η… εξέγερση πνίγηκε στο αίμα.
Νεκροί ευτυχώς δεν υπήρξαν, αλλά καταγράφηκαν πολλοί τραυματισμοί από την αλόγιστη χρήση αστυνομικής βίας.
Την Παρασκευή, τουλάχιστον 55 άτομα τραυματίστηκαν, αφού πρώτα έβαλαν φωτιές έξω από το στάδιο «Μανέ Γκαρίντσα» στην πρωτεύουσα Μπραζίλια Σίτι.
Το Σάββατο, τα πράγματα ήταν πιο οργανωμένα. Ομως, παρά τα τεράστια μέτρα ασφαλείας, δεν έλειψαν τα επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, λίγο πριν από την έναρξη του ματς Βραζιλίας – Ιαπωνίας.
Αν και οι διαδηλωτές ήταν λιγότεροι από χίλιοι, συγκρούστηκαν σφοδρά με αστυνομικούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων. Η ατμόσφαιρα έγινε τόσο αποπνικτική, που αρκετοί φίλαθλοι στις κερκίδες αντιμετώπισαν αναπνευστικό πρόβλημα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Στο πεδίο της μάχης τραυματίστηκαν 39 άνθρωποι, ενώ οι αρχές συνέλαβαν 30 άτομα. Οι 67.000 θεατές που κατέκλυσαν το «Μανέ Γκαρίντσα» αποδοκίμασαν έντονα τον πρόεδρο της UEFA Σεπ Μπλάτερ, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου λόγου του από μικροφώνου.
Ο λόγος που οι Βραζιλιάνοι ξεσηκώνονται είναι πολύ σοβαρός και μας φέρνει στον νου το «Αθήνα 2004».
Ενας διαδηλωτής δήλωσε στο CNN: «Χτίζονται συνέχεια νέα γήπεδα, τα οποία είναι υπερεκτιμημένα και κοστίζουν στον λαό της Βραζιλίας. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για μας, αφού το 90% των χρημάτων που χρειάστηκαν για την κατασκευή των σταδίων, προήλθε από την τσέπη μας». Να προσθέσουμε εδώ, ότι στην Μπραζίλια Σίτι ζουν τουλάχιστον 250.000 άστεγοι…
Οπως αναφέρει το BBC από τα 12 γήπεδα που θα χρησιμοποιηθούν στο Μουντιάλ του 2014, υπάρχουν 4-5 που δεν έχουν καμία μελλοντική χρησιμότητα. Ενα απ' αυτά είναι της Μπραζιλία, καθώς η πόλη δεν έχει ομάδα στις δύο πρώτες κατηγορίες ποδοσφαίρου, ενώ και οι κάτοικοί της δεν είναι θερμοί οπαδοί του ποδοσφαίρου.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Ρίο και το Σάο Πάουλο οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
Πέρα από την πασιφανή αιτία που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες, ο κόσμος φωνάζει και για τις ακριβές τιμές των εισιτηρίων των αγώνων, αλλά και για την αύξηση στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς!