Για κάθε ΕΠΑ θα δημιουργηθούν 340-500 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες κατά τη φάση της κατασκευής
Του Βασίλη Γεώργα
Ιδιώτες που θα αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο ή κατ’ ελάχιστο το 35% των νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη αναζητά το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ λίγες μέρες μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας στη ρωσική Gazprom.
Χθες δόθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη διαγωνισμών το προσεχές διάστημα, ενώ θα είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η προσέλκυση επενδυτών καθώς ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2011.
Σε αυτό μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η συμμετοχή των επενδυτών θα είναι τουλάχιστον 35%, ωστόσο αν η οικονομική προσφορά του διαγωνιζόμενου που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία υπερβαίνει το 49% της αξίας της ΕΠΑ και η ΔΕΠΑ δεν θελήσει να διασφαλίσει το 51% της συμμετοχής της εισφέροντας πρόσθετο χρήμα ή πάγια στοιχεία, τότε ο επενδυτής αναλαμβάνει το ποσοστό της ΕΠΑ που αντιστοιχεί στην αξία της οικονομικής προσφοράς και μπορεί πρακτικά να πάρει την πλειοψηφία.
Μεταξύ άλλων, στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι στους διαγωνισμούς επιτρέπεται να συμμετάσχουν εταιρείες που διαχειρίζονται, αναπτύσσουν ή κατασκευάζουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου κατά τα τελευταία πέντε χρόνια (2003-2012) και είναι προμηθευτές αερίου. Πρακτικά, δηλαδή, στους διαγωνισμούς αναμένεται να συμμετάσχουν είτε οι ήδη υφιστάμενες ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας είτε ξένες εταιρείες διανομής είτε κοινά επιχειρηματικά σχήματα.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, για κάθε ΕΠΑ θα δημιουργηθούν έως και 340-500 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες κατά τη φάση της κατασκευής, ενώ θα απαιτηθούν επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ και η κατασκευή δικτύων 1.300 χιλιομέτρων.
Για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας το σύνολο των νέων επενδύσεων σε δίκτυα κ.ά. θα φτάσει τα 55,28 εκατ. ευρώ ώστε να κατασκευαστεί πρόσθετο δίκτυο 287 χλμ. και να φτάσει το φυσικό αέριο σε Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα.
Στην ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα 433 χιλιομέτρων, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα 142 χιλιόμετρα της ΔΕΠΑ. Το δίκτυο θα φτάνει σε Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Εδεσσα και Γιαννιτσά.
Στην ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις 61 εκατ. ώστε να κατασκευαστούν 589 χλμ. νέου δικτύου, που θα προστεθούν στο δίκτυο της ΔΕΠΑ (148 χλμ.). Το δίκτυο θα μεταφέρει φυσικό αέριο σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.