18/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το μαύρο στο γκρίζο

      Pin It

Η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ βρήκε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να συζητούν και να διαφωνούν απ’ ό,τι φαίνεται ανοιχτά για τον «ξαφνικό θάνατο» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

 

Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πήραν λίγο χρόνο για να μετρήσουν αντιδράσεις  τόσο μέσα στα κόμματά τους όσο και στην ευρύτερη κοινωνία

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Δυο μέρες έχει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για να αντικαταστήσει το μαύρο που έριξε στην ΕΡΤ και να γεμίσει τις κλειστές συχνότητες με πρόγραμμα. Αυτό ήταν το πολιτικό κέρδος που είχε από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. Η διήμερη παράταση που πήρε από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και η πολιτική ανάσα που, όπως εκτιμούν στο μέγαρο Μαξίμου, πήρε η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ, δίνουν στην επόμενη συνάντηση, το απόγευμα της Τετάρτης, τον χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

 

Η απόφαση του ΣτΕ βρήκε τους τρεις στο μέσον της συζήτησης, που κάθε άλλο παρά φιλική ήταν από την αρχή. Παρουσιάστηκε από τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκο και τον σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών Τ. Μπάνο, αλλά ερμηνεύτηκε εντελώς διαφορετικά από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

 

Από το μέγαρο Μαξίμου το πρώτο σχόλιο ήταν ότι το «ΣτΕ ήρθε να δικαιώσει την απόφαση της κυβέρνησης». Με άλλα λόγια, να μην ξανανοίξει η ΕΡΤ, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανήγαγε σε «σύμβολο αδιαφάνειας». Από την περασμένη Τρίτη, μετά την ανακοίνωση του αιφνίδιου θανάτου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η κυβέρνηση έχει κλιμακώσει την πολεμική της και είναι πλέον αδύνατον να συγκλίνει με τους δύο εταίρους που ζήτησαν μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη άνοιγμα της ΕΡΤ τώρα ή σε λίγες ώρες.

 

Σε λίγες ώρες δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έστω και μεταβατικός, δεν είναι δυνατόν να συσταθεί και να λειτουργήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, την Τετάρτη θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την ίδρυση του μεταβατικού φορέα και τη λειτουργία του μόλις ψηφιστεί και γίνει νόμος. Το διάστημα που απαιτείται υπολογίζεται σε μία εβδομάδα.

 

Για το πρωθυπουργικό επιτελείο, θέμα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να συζητηθεί. Η μόνη λύση που, κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι δόκιμη και πρέπει να υλοποιηθεί είναι ένας μεταβατικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, πρόταση που είχε τεθεί από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη προς τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και είχε απορριφθεί. Την πρόταση αυτή επανέφερε ο κ. Σαμαράς, εμπλουτισμένη με ορισμένα θέματα γενικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης για το προσεχές και απώτερο μέλλον. Η πρόταση αυτή διανθίστηκε εισαγωγικά με την ανάγκη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «να μην παραδοθεί η χώρα στον λαϊκισμό και να μην πάμε σε εκλογές». Διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν επεδίωξε μπρα ντε φερ και στη συνέχεια απαρίθμησε τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι της τρόικας αλλά και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την τουριστική περίοδο, τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ. Επισήμανε δε και τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Ως προς αυτή καθεαυτή την κρίση η οποία ξέσπασε με το κλείσιμο της ΕΡΤ που ήταν και το κυρίαρχο θέμα της σύσκεψης, ο κ. Σαμαράς περιορίστηκε στην πρότασή του. Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στην κυβέρνηση ήταν και η δήλωση που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ. «Για την κυβέρνηση το βασικό ζήτημα είναι να συνεχίσει τις ριζοσπαστικές της μεταρρυθμίσεις».

 

Tα σημεία Σαμαρά 

 

Η πρόταση των εννέα σημείων που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς έχει ως εξής:

 

1. Συγκρότηση διακομματικής προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (με συμμετοχή προσώπων που θα υποδείξουν και τα τρία κόμματα) με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

 

2. Αναγνώριση αρμοδιοτήτων στη Διοικούσα Επιτροπή, ώστε να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να λειτουργήσουν το προσωρινό πρόγραμμα του προσωρινού φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την παρακολούθηση της εφαρμογής του προσωρινού προγράμματος, με θητεία έως την ίδρυση του νέου φορέα.

 

3. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τον νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης.

 

4. Συνεργασία με το BBC ή άλλο διεθνή οργανισμό για τεχνογνωσία.

 

5. Συζήτηση για τη φιλοσοφία και το πρόγραμμα της νέας ΕΡΤ.

 

6. Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα το πρόγραμμα, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή από τη ΔΗΜΑΡ.

 

7. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο της Ν.Δ. που είναι στο τέλος του μήνα.

 

8. Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

 

9. Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

 

Το ενδεχόμενο των εκλογών, παρότι όλες οι πλευρές δηλώνουν πως δεν τις θέλουν, παραμένει στο κάδρο της κυβέρνησης. Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πήραν λίγο χρόνο, κυρίως για να μετρήσουν αντιδράσεις μέσα στα κόμματά τους και στην κοινωνία. Παράλληλα στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι στο διήμερο αυτό οι εταίροι θα αναθεωρήσουν τις πρώτες νομικές ερμηνείες που έδωσαν στην απόφαση του ΣτΕ και θα συγκλίνουν με την ανάγνωση της κυβέρνησης. Η πρώτη σκέψη ήταν η σύσκεψη να επαναληφθεί σήμερα. Ο πρωθυπουργός όμως επικαλέστηκε προγραμματισμένες υποχρεώσεις που έχει σήμερα, αν και από το πρόγραμμά του η μόνη συνάντηση που έχει κοινοποιηθεί είναι με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 10 το πρωί.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top