Pin It

Της Ελενας Γαλανοπούλου

 

Η Ειρήνη Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπαζής είναι δύο νεαροί -μόλις 29 ετών- αρχιτέκτονες που βλέπουν τους τελευταίους μήνες να παίρνει σάρκα και οστά μια ιδέα τους: πρόκειται για τη «Βιβλιοθήκη της Κηφισιάς», η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου. Πέρα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή της, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημαντικότερη είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτήν την εναλλακτική πρόταση για μια πραγματικά δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη.

 

Ανοιχτή και προσβάσιμη στο κοινό όλο το 24ωρο, η βιβλιοθήκη αυτή μοιάζει πραγματικά να εξαρτάται από «την καλοσύνη των ξένων», μιας και η συντήρηση και η ανατροφοδότησή της είναι μέλημα των ίδιων των πολιτών. Ο επισκέπτης ,είτε περαστικός είναι είτε δημότης, μπορεί να ανταλλάξει το βιβλίο που έφερε με κάποιο από αυτά που έχει ήδη η βιβλιοθήκη στα ράφια της. Χωρίς προηγούμενη συνδρομή, χωρίς κανένα αντίτιμο. Χωρίς να καταγραφεί σε κάποιο μητρώο.

 

Ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει κάποιο ή κάποια βιβλία ή να αφήσει. Έτσι η συλλογή ανανεώνεται καθημερινά, αφού «κάθε προσφορά είναι δεκτή». Στα ντιζαϊνάτα ράφια της βιβλιοθήκης συναντά κανείς, εκτός από βιβλία, περιοδικά, λευκώματα, dvd, έως και σχολικά είδη!

 

Εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, αφού εγκρίθηκε από δύο δημοτικά συμβούλια του Δήμου Κηφισιάς. Χορηγίες είχαν εξασφαλίσει ήδη εκ των προτέρων οι δύο αρχιτέκτονες που την οραματίστηκαν, τη σχεδίασαν και βρίσκονται μέχρι σήμερα «πάνω» από τη λειτουργία της . Μια από τις πρώτες μέρες ένα ζευγάρι ,που έμαθε για την ύπαρξή της, ξεκίνησε από την Αθήνα μόνο και μόνο για τη βιβλιοθήκη. Εκείνος μόλις είχε παραδώσει τη διδακτορική του διατριβή και ήθελε να αφήσει εκεί τρία αντίτυπα.

 

Πολλοί ηλικιωμένοι, που δεν είχαν πού να χαρίσουν τα βιβλία τους, χάρηκαν που βρήκαν -επιτέλους!- πού να τα δώσουν. Και με την ευκαιρία τώρα βγαίνουν και πιο συχνά έξω. Ενώ η βιβλιοθήκη, όπως ήταν αναμενόμενο, ενθουσιάζει κάθε παιδί που περνά από μπροστά της.

 

Το ευχάριστο και παρήγορο είναι πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχει σημειωθεί ο παραμικρός βανδαλισμός, ούτε καν ένα γκράφιτι ή ένα σπασμένο ντουλαπάκι. Βοηθούν βεβαίως αφενός η ανθεκτική κατασκευή, αφετέρου το κεντρικό σημείο στο οποίο είναι τοποθετημένη.

 

Το «εικοσιτετράωρο» φαστφουντάδικο, που υπάρχει απέναντι, ο σεκιουριτάς από ένα γειτονικό σούπερ μάρκετ, αλλά και η κάμερα έξω από την παρακείμενη τράπεζα, φαίνεται πως λειτούργησαν αποτρεπτικά στους επίδοξους βανδαλιστές, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν πλέον ακόμη και στις πιο «αποστειρωμένες» περιοχές, όπως την Κηφισιά.

 

«Οραμά μας είναι να δημιουργηθούν πολλές ανάλογες βιβλιοθήκες. Να παίρνει κανείς ένα βιβλίο από την Κηφισιά και να το αφήνει στην Καστέλλα» λένε οι νεαροί αρχιτέκτονες. Ηδη βρίσκονται σε συζητήσεις με δήμους και Πολιτιστικά Ιδρύματα της χώρας. Μέσα στον μήνα, μάλιστα, πρόκειται να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας ακόμη νέας βιβλιοθήκης σε χώρο-έκπληξη!

 

Η Ειρήνη και ο Ελευθέριος εμπνεύστηκαν τη βιβλιοθήκη σε πρόσφατο ταξίδι τους στη Βιέννη. Στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένες. «Γιατί να μην έχουμε και στη γειτονιά μας;» σκέφτηκαν. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως αντέγραψαν ένα πρωτότυπο μοντέλο, καθώς η καθεμιά τους είναι μοναδική.

 

«Οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν από τόπο σε τόπο, επιβάλλουν και άλλες προδιαγραφές» εξηγούν. Αυτό, μαζί με την πεποίθησή τους πως «πρωταγωνιστής πρέπει να είναι το βιβλίο και όχι η βιβλιοθήκη» ήταν τα δύο πράγματα που είχαν στο μυαλό τους για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της.

 

Το δημόσιο υπαίθριο έπιπλο είναι ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο κατασκευασμένο με σιδερένιο σκελετό. Τα πορτάκια των ραφιών είναι από διάφανο υλικό teknoglass ή plexiglass και ανοίγουν με φορά προς τα επάνω.

 

Η οροφή της φέρει φωτοβολταϊκό πανέλο διαστάσεων 70×70 εκ., το οποίο ηλεκτροδοτεί μια ταινία φωτιστικών led, μήκους περίπου 20 μέτρων, και την καθιστά αυτόφωτη. Το βράδυ η βιβλιοθήκη είναι ,όντως, εντυπωσιακή.

[email protected]

info: βρείτε τη βιβλιοθήκη στο www.facebook.com/vivliothikiorg

Scroll to top