Pin It

Θεομηνία προχθές το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Διαδηλώσεις και καταρρακτώδης βροχή. Αστυνομικοί σε κάθε γωνία, δακρυγόνα, κατεβασμένα ρολά στα καταστήματα, όπως και στον «Ιανό». Κι όμως, αρκετοί θαρραλέοι δεν δίστασαν να διαβούν το μισοφωτισμένο πατάρι του βιβλιοπωλείου για να συναντήσουν τον Σκοτσέζο συγγραφέα Φίλιπ Κερ.

 

Αφορμή ήταν η κυκλοφορία σε έναν τόμο, από τις εκδόσεις «Κέδρος», της περίφημης «Τριλογίας του Βερολίνου»: αστυνομική λογοτεχνία με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ και φόντο το Βερολίνο, από την άνοδο του ναζισμού μέχρι την κατάρρευση του Χίτλερ.

 

Νομικός και αρθρογράφος των «Sunday Times» και της «Evening Standard», ο Κερ ερευνά διεξοδικά πριν από τη συγγραφή των μυθιστορημάτων του, τα οποία χαρακτηρίζει πολιτικά. Αριστοτεχνικά συνδυάζει ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα με τη μυθοπλασία. Τα μικρά εγκλήματα που διαπράττονται στις σελίδες του οδηγούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Από την πρώτη στιγμή έβαλε το αθηναϊκό κοινό στο κλίμα της «Τριλογίας του Βερολίνου», με την προβολή ενός ντοκουμέντου από την εποχή του Μεσοπολέμου και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης: διαδηλώσεις, η εξέγερση των Σπαρτακιστών, ρακένδυτοι άνεργοι, πεινασμένα παιδιά… Ζοφερές εικόνες που κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν.

 

Αναπόφευκτα η συζήτηση, που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Σίσσυ Αλωνιστιώτου και Στέλιος Κούλογλου, στράφηκε στα καθ' ημάς: Αν η Ελλάδα γίνεται «Βαϊμάρη του Αιγαίου» και πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής.

 

«Υπάρχουν ιστορικές αναλογίες. Τότε ήταν στριμωγμένη η ταυτότητα των Γερμανών, τώρα είναι στριμωγμένη η δική σας. Την εποχή της Βαϊμάρης ο κόσμος είχε χάσει την πίστη του στα κόμματα, που ήταν πολλά και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση.

 

Υπήρχαν ανεργία, πληθωρισμός. Ο Χίτλερ εμφανίστηκε ως πεφωτισμένος, ξεφορτώθηκε το Κοινοβούλιο και βρήκε έναν αποδιοπομπαίο τράγο, τους Εβραίους», διαπίστωσε ο Φιλιπ Κερ.

 

Και έστειλε ένα μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την πίστη της στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Είναι εύκολο να λέμε πως οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, ωστόσο πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που εκπροσωπούν».

 

Αν ο ναζισμός καλλιέργησε τον αντισημιτισμό, σήμερα τα κύματα των μεταναστών από Αφρική και Ασία φοβίζουν την Ευρώπη. «Η συνθήκη Σένγκεν δημιούργησε πρόβλημα αστυνόμευσης των συνόρων», συνέχισε ο συγγραφέας.

 

«Ωστόσο οι απελάσεις δεν είναι λύση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υπάρξει ένα μορατόριουμ – όποιος εργάζεται να μην απελαύνεται. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διακρατικές συνεργασίες στο συγκεκριμένο ζήτημα».

 

Ο ίδιος πιστεύει ότι σε μια δημοκρατική χώρα πρέπει όλοι να εκφράζονται ελεύθερα – και η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά. «Ακόμα κι αν διαφωνείς με τους ακροδεξιούς, πρέπει να τους ακούσεις προσεκτικά και μπορείς να τους αντικρούσεις και να τους παγιδεύσεις με επιχειρήματα. Με τον διάλογο θα δούμε τις πραγματικές διαστάσεις και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του νεοφασισμού».

 

ΠΑΡΗ ΣΠΙΝΟΥ

Scroll to top