Του Βασίλη Γεώργα
Στον έλεγχο της αζερικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Socar, έναντι 400 εκατ. ευρώ, περνά -όπως όλα δείχνουν- ο ΔΕΣΦΑ μετά τη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσαν χθες το βράδυ οι Αζέροι στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το «ντιλ» για την εταιρεία που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας θεωρείται κλεισμένο από υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου, καθώς το προσφερόμενο τίμημα θεωρείται από την κυβέρνηση ικανοποιητικό.
Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν χθες, είναι υψηλότερο κατά 70 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ από ανεξάρτητο εκτιμητή, και διαμορφωνόταν στα 330 εκατ. ευρώ.
Διαπραγματεύσεις
Τα τελευταία 24ωρα διεξάγονταν συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της αποστολής των Αζέρων στην Αθήνα υπό τον πρόεδρο της εταιρείας Socar, Ρόβναγκ Ιμπραήμ Αμπτουλάντεφ.
Μέχρι και χθες το βράδυ, το ΤΑΙΠΕΔ τηρούσε σιγήν ιχθύος για το τίμημα, με τις πληροφορίες να φέρουν τους Αζέρους να έχουν υποβάλει «διπλή» προσφορά της τάξης των 350 έως 430 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ, η οποία συνοδευόταν από σειρά παραδοχών σχετικά με τα χρέη της εταιρείας, την καθαρή θέση της κ.ά.
Από χθες και ενώ μεσολάβησε σειρά παρουσιάσεων των οικονομικών δεδομένων του ΔΕΣΦΑ στην αντιπροσωπεία της Socar, τα στόματα στο ΤΑΙΠΕΔ άνοιξαν προεξοφλώντας το κλείσιμο της συμφωνίας με ένα τίμημα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, που μετά το φιάσκο με τη ΔΕΠΑ-Gazprom και υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων δείχνει να δίνει διέξοδο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Ταμείο. Στην αρχή της διαπραγμάτευσης είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τίμημα που θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 460 εκατ. ευρώ.
Η τύχη της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα κριθεί την Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar.
Από το προσφερόμενο ποσό, τα 124 εκατ. ευρώ αναλογούν στο Δημόσιο, το οποίο πουλά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 31% του ΔΕΣΦΑ, και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ελέγχουν το 35%.
Η προσφορά της Socar έχει και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην πώληση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ενόψει της επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη, είτε δηλαδή του αγωγού TAP, ο οποίος περνά και από τη χώρα μας, είτε του ανταγωνιστικού αγωγού Nabbuco West. Η κοινοπραξία υπό την BP που ελέγχει το κοίτασμα αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή της στα τέλη Ιουνίου.