19/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικυρώνουν τις απολύσεις

      Pin It

Το ΣτΕ εξηγεί: Ολοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι – Στουρνάρας και Κεδίκογλου πρέπει να ορίσουν άμεσα προσωπικό της αρεσκείας τους – Ο διαχειριστής θα κρίνει τον αναγκαίο αριθμό

 

Της Κατερίνας Κατή

 

get12File

 Τους «γρίφους» της προσωρινής διαταγής Μενουδάκου, που οδήγησαν σε διαφορετικές ερμηνείες, καθώς κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά (κυβέρνηση, κόμματα, εργαζόμενοι) τη «μεταφράζουν» κατά το δοκούν, επιχείρησε να λύσει χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Από πλευράς Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δόθηκαν επιπρόσθετες εξηγήσεις προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν από την προχθεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκου, καθώς το μόνο σκέλος που δεν επιδέχεται παρερμηνειών είναι η σαφέστατη διαταγή του να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Πρώην εργαζόμενοι

 

Δυστυχώς, η ερμηνεία που δόθηκε και χθες σχετικά με την τύχη των εργαζομένων της ΕΡΤ, που είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο απ' όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

 

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ήταν κατηγορηματικοί ότι όλοι οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως κι αν αυτή ονομαστεί κατά τη μεταβατική περίοδο («η ΕΡΤ πια δεν υπάρχει ως νομικό πρόσωπο» έλεγαν), είναι… πρώην εργαζόμενοι, δηλαδή απολυμένοι.

 

«Σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 11.6.2013 απόφασης των επίμαχων δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και όπως είναι φυσικό δεν θα τους καταβληθεί μισθός από την ημερομηνία αυτή και πέρα», επισήμαναν.

 

Ακόμα, κατά την εκτίμησή τους:

 

*Θα πρέπει, στη βάση της προσωρινής διαταγής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σ. Κεδίκογλου να ορίσουν άμεσα το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

Το προσωπικό αυτό, που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή… προσωπικού ασφαλείας, θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό, που θα λειτουργήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΕΤ1-ΝΕΤ-ΕΡΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.), θα προέρχεται από τους απολυμένους ή από… άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, ο δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόσωπο του διαχειριστή έχουν γίνει έως τώρα προτάσεις σε δύο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή πανεπιστημίου, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.

 

Ακόμα, από πλευράς Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής, εκτός και εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

 

H άρση του μαύρου 

 

 

Για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση παρά τη σαφέστατη διαταγή Μενουδάκου, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ. Από την πλευρά του όμως το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων (ΠΟΣΠΕΡΤ) έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Σε αυτήν την περίπτωση μόνο θα εξεταστούν οι τυχόν δικονομικές δυνατότητες παρέμβασης Μενουδάκου, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Ορισμένοι πάντως σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της. Θεωρούσαν μάλιστα την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» δικαιολογημένη, καθώς η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου εκδόθηκε αργά προχθές το βράδυ και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο σύνολό της δεν αφορά τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Scroll to top