Pin It

Με τις συμπληρωματικές απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς, η Ελλάδα «κλείνει τα μάτια» στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υλοποίηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας

 

Ανακοινώθηκαν χθες οι συμπληρωματικές απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις ερωτήσεις που της υπέβαλε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς μετά την έκδοση της έκθεσής του για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπερασπίζεται τις ίδιες θέσεις και να αποκρούει τις αιτιάσεις του επιτρόπου, ενώ δεν αναλαμβάνει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υλοποίηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

 

- Για την απόδοση ιθαγένειας και τη συμμετοχή σε τοπικές εκλογές, η κυβέρνηση επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3838/2010.

 

- Για την αντιρατσιστική μετεκπαίδευση δικαστών και στελεχών των σωμάτων ασφαλείας η κυβέρνηση επικαλείται ορισμένους κύκλους μελετών στην Εθνική Σχολή Δικαστών, καθώς και ειδική εκπαίδευση της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.

 

- Για την καθυστέρηση της υιοθέτησης ενός νέου αντιρατσιστικού νόμου, η απάντηση είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν νομοσχέδιο στις 30 Μαΐου, ενώ και η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχέδιο τροποποίησης του νόμου 927/1979» καθώς και ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νομοσχέδιο στις 4 Ιουνίου.

 

- Για την απαιτούμενη τροποποίηση του άρθρου 137 του Π.Κ. προκειμένου να εναρμονίζεται με το άρθρο 1 της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1984 κατά των βασανιστηρίων, το έργο «θα ανατεθεί σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

 

- Μεγάλο μέρος της απάντησης αφιερώνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι η κακομεταχείριση κρατουμένων από στελέχη των διωκτικών αρχών δεν αντιμετωπίζεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, γεγονός που οδηγεί σε μια ιδιότυπη ασυλία των οργάνων.

 

- Η κυβέρνηση αναλύει με λεπτομέρειες τον μηχανισμό συλλογής καταγγελιών για κρούσματα ρατσιστικών διακρίσεων από μέρους των διωκτικών αρχών, αλλά δεν απαντά για την αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού μέχρι σήμερα. Με διακριτικότητα αφήνει αναπάντητο και το ερώτημα αν αυτές οι υπηρεσίες είναι στελεχωμένες με ανθρώπους που γνωρίζουν τις γλώσσες στις οποίες εκφράζονται τα θύματα της ρατσιστικής βίας.

 

- Αν και δηλώνει ότι «δίνει μεγάλη σημασία στους διεθνείς μηχανισμούς που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η κυβέρνηση αποκρούει ευθέως τις υποδείξεις του επιτρόπου να κυρώσει η Ελλάδα το Πρωτόκολλο 12 της Σύμβασης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1992 για τη Συμμετοχή των Αλλοδαπών στη Δημόσια Ζωή σε Τοπικό Επίπεδο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1997 για την Εθνικότητα. Για την τελευταία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «το σκέφτεται»…

 

Το πλήρες κείμενο των ερωτημάτων του επιτρόπου με τις απαντήσεις της κυβέρνησης το βρίσκετε στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης (http://goo.gl/sv9TN και http://goo.gl/dlv0I).

 

Δ.Ψ.

Scroll to top