Pin It

Το προς ιδιωτικοποίηση πακέτο θα περιλαμβάνει και άλλα ακίνητα συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ

 

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, του νεοσύστατου φορέα που θα αναλάβει το επισκευαστικό έργο, δημιουργούν οι έρευνες της Εισαγγελίας της Φρανκφούρτης για το σκάνδαλο δωροδοκίας με πρωταγωνιστή τους Deutsche Bahn, τον Γερμανικό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Ο σχετικός διαγωνισμός -εκτός απροόπτου- αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος του μηνός και επομένως δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ωστόσο, πηγές του αρμόδιου υπουργείου άφηναν να διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα ότι αναμένονται προσφορές από εταιρείες διαχείρισης σιδηρόδρομων από Κίνα, Ιταλία, Ρουμανία, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία. Μένει όμως να αποδειχθεί στην πράξη, μετά και το πρόσφατο κυβερνητικό φιάσκο με τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

 

Ο γερμανικός οργανισμός, μέσω του διεθνούς του κλάδου, παρέχει υπηρεσίες συμβούλου σε εταιρείες σιδηροδρόμων τρίτων χωρών, κυρίως εκτός Ε.Ε., εξασφαλίζοντας πρόσβαση με «λαδώματα», όπως απέδειξαν οι δικαστικές έρευνες. Δοκιμασμένη «συνταγή» και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το «πάρτι» στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του ήταν διαχρονικό και κυρίως διακομματικό, με πολλές περιπτώσεις να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

 

Παρά τις αποκαλύψεις, που δεν αποκλείεται να έχουν και συνέχεια, οι Γερμανοί φαίνεται να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και είναι πιθανόν να τους βολεύουν οι ενστάσεις που έχει διατυπώσει η επιτροπή ανταγωνισμού για τη γενναία «προικοδότηση» των δύο εταιρειών και είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε χρονική μετάθεση του διαγωνισμού. Εκτός από τις πέντε επισκευαστικές βάσεις, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Ρέντη, ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης είχε πει σε δημοσιογράφους ότι το προς ιδιωτικοποίηση πακέτο θα περιλαμβάνει και άλλα ακίνητα συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για οικόπεδο 38 στρεμμάτων στην Οινόη και άλλα τέσσερα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 480 στρεμμάτων.

 

Η παρέμβαση των Βρυξελλών εκ των πραγμάτων ευνοεί τους ενδιαφερόμενους από κράτη-μέλη της Ε.Ε., αφού τα ακίνητα αφορούν κυρίως Κινέζους και Ρώσους ενδιαφερόμενους, που σκοπεύουν να δημιουργήσουν ζώνες ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων.

 

Χαρά Τζαναβάρα

Scroll to top