Στα νούμερα των εργαζομένων που θα προσληφθούν στο μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα περιορίστηκαν οι διαφορές των τριών κυβερνητικών εταίρων. Σήμερα στην τρίτη σύσκεψη των αρχηγών, το τελικό παζάρι
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Αφήνοντας στην άκρη την ΕΡΤ, που όπως φάνηκε από την πρώτη σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα τους χωρίζει, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι εταίροι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έβαλαν στην κουβέντα τους χθες, στη δεύτερη σύσκεψη, αυτό που τους ενώνει: τη συνέχιση του βίου της συγκυβέρνησης. Μετά από έναν άγριο πόλεμο διαρροών των επιτελείων και των τριών πολιτικών αρχηγών, συνήφθη εκεχειρία. Και ενώ έως το απόγευμα το ενδεχόμενο των εκλογών ενισχυόταν, μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής σύσκεψης και το νέο ραντεβού που δόθηκε, σήμερα στις 8 και μισή το βράδυ, όλες οι πλευρές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες ότι θα επέλθει συμφωνία.
Νέο πλαίσιο συνεργασίας
Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να συμφώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης, από την ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου έως και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Στο βάθος της λύσης-πακέτο βρίσκεται και το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θέμα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν υφίσταται, όπως άλλωστε είχε κάνει ευθύς εξαρχής σαφές ο πρωθυπουργός, παίρνοντας πάνω του την ευθύνη του λουκέτου. Ολα τα άλλα θα κριθούν σήμερα, στην τρίτη και τελευταία σύσκεψη, όπως προαναγγέλθηκε, που θα έχει χαρακτήρα συνολικής διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ των τριών.
Τα σχέδια που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες σωρηδόν στο τραπέζι από κυβερνητικούς παράγοντες για τον μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ελάχιστα απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη. Οι τρεις συμφώνησαν να περιμένουν την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ που αναμένεται σήμερα και κατόπιν να αποφασίσουν για τη μορφή και τη στελέχωση του φορέα. Ο τρόπος λειτουργίας του επίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί, όπως και το πρόγραμμα. Η τύχη των εργαζομένων της ΕΡΤ καθώς και το ζήτημα του Ραδιομεγάρου πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Γύρω στις 8 κλήθηκε στη σύσκεψη των τριών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος βρισκόταν στο μέγαρο Μαξίμου από τις 6 και μισή. Ο υπουργός έδωσε στους αρχηγούς το πλαίσιο του μεταβατικού φορέα και τα σχέδια πρόσληψης προσωπικού, που θα είναι ολιγάριθμο (30 έως 150 άτομα) με δίμηνες συμβάσεις ή μάξιμουμ 700 με 800, ενώ οι εταίροι θέτουν θέμα επαναπρόσληψης όλου του προσωπικού της ΕΡΤ για το επόμενο δίμηνο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου περιορίστηκε σε μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας της σύσκεψης: «Υπήρξε μια σύνθετη πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο (σήμερα). Ενα από τα θέματα ήταν πώς θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ. Συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, τα οποία είχε θέσει από προχθές ο πρωθυπουργός».
Η ατζέντα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα έχει διευρυνθεί, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν και κατά πόσον ο κ. Σαμαράς είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των εταίρων του και να δεχθεί έναν επώδυνο συμβιβασμό. Και θα είναι επώδυνος, αφού οι δύο εταίροι έκαναν λόγο για επαναθεμελίωση της κυβέρνησης. Αν και έως πρότινος εμφανιζόταν αποφασισμένος να επιβάλει τις επιλογές του, ανασύροντας σε κάθε αντίρρηση το χαρτί των εκλογών, μετά την κρίση της ΕΡΤ και το σκληρό παζάρι που άνοιξε με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.
Από νωρίς το πρωί το επιτελείο του πρωθυπουργού σφυγμομετρούσε τις αντιδράσεις από τους δύο εταίρους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κλιμάκωση της πολεμικής από τη ΔΗΜΑΡ. Μετά τη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη στη Βουλή, εξήχθη το συμπέρασμα ότι τον τόνο στη σύσκεψη θα έδινε το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον αναγκασμένος να ακολουθήσει.
Ταυτόσημες δηλώσεις
Συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά προσπαθούσαν πάντως το απόγευμα να κατευνάσουν την ένταση που είχε προκληθεί μέσω διαρροών εκατέρωθεν. Εντούτοις, επέμειναν στο ερώτημα εάν η ΕΡΤ είναι η αιτία της κρίσης ή μία πρόφαση για να επιχειρηθεί η αποδυνάμωση του πρωθυπουργού. Ο προβληματισμός αυτός έχει ενταθεί μετά τις ταυτόσημες δηλώσεις Βενιζέλου-Κουβέλη. Αντιθέτως, υπέρ των υποχωρήσεων επέδρασαν οι πιέσεις από την Ε.Ε. και την τρόικα να μη διαταραχθεί περαιτέρω η κυβερνητική ισορροπία, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες ήταν ισορροπία του τρόμου. Ο πρωθυπουργός θα πάει σήμερα στη Βιέννη όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει λίγο πριν από τη νέα συνάντηση.