20/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δει δη χρημάτων…

      Pin It

Περισσότερα χρήματα για κέντρα υποδοχής ζήτησε από την Ευρώπη ο Νίκος Δένδιας, «ξεχνώντας» να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει καταψηφίσει το «Δουβλίνο ΙΙΙ»

 

Με το «Δουβλίνο ΙΙΙ» υποχρεώνεται πλέον η χώρα μας να ενημερώνει συστηματικά την Επιτροπή LIBE για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, τη μορφή των περιστατικών αλλά και τις συνθήκες κράτησης 

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

getFaileΤην ανάγκη φιλοτιμία έκανε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου, αντί να απολογηθεί για τις άθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστών και την ώς τώρα ουσιαστική ανυπαρξία των υπηρεσιών παροχής ασύλου, επιχείρησε να εξηγήσει στους εταίρους το γιατί η χώρα μας αδυνατεί να ακολουθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλλει ο αναθεωρημένος κανονισμός του Δουβλίνου. Ρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη και να ενσωματώσουν άμεσα στις εθνικές τους νομοθεσίες.

 

 

Δεν έπεισε

 

Οπως έκανε και πριν από λίγες ημέρες ο ευρωβουλευτής του κόμματός του, Γιώργος Παπανικολάου, αποπειράθηκε κι ο ίδιος να θέσει στην ατζέντα της συζήτησης το μοίρασμα των παράνομων μεταναστών στις χώρες της Ενωσης ανάλογα με την έκταση, τον πληθυσμό και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας. Οταν όμως διαπίστωσε πως δεν θα έπειθε για τη θέση μας την πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., αφού οι μόνοι που ίσως συμφωνούν είναι η Μάλτα και η Ιταλία, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και ζήτησε να δοθεί στη χώρα μας μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

 

Προκειμένου μάλιστα να πείσει ότι η χρηματοδότηση είναι αναγκαία, ανέφερε το νέο σχέδιο δράσης που ετοίμασε το υπουργείο μετά την επίσκεψη της Επιτροπής LIBE τον Οκτώβριο του 2012 στη χώρα μας και βάσει του οποίου θα γίνουν… πολλά.

 

Το κόστος των σχεδίων ανά έτος προβλέπεται να φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα από τον ελληνικό προϋπολογισμό ξοδεύονται 247 εκατομμύρια, ενώ η ευρωπαϊκή συνεισφορά ανέρχεται στα 178 εκατ. ευρώ. Θα υπολείπονται δηλαδή από τον λογαριασμό άλλα 75 εκατομμύρια, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να πάρει η Ελλάδα από άλλα ταμεία. Ταμεία όμως που, όπως αναφέρει και το υπουργείο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μια και τα ποσά που διαθέτουν μοιράζονται στη βάση προτιμήσεων.

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, δύο ακόμη κέντρα υποδοχής -εκτός από το ένα που λειτουργεί από τις 15 Μαρτίου- θα λειτουργήσουν σε Λέσβο και Αττική ώς το τέλος του 2013. Ηδη λειτουργούν δύο κέντρα προελέγχου σε Χίο και Σάμο, ενώ θα δημιουργηθούν δύο κινητές μονάδες ελέγχου και άλλα πέντε «προαναχωρησιακά κέντρα», εκτός από αυτό που συνεχίζει να «βαφτίζει» ο υπουργός ως τέτοιο και βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα. Τέλος, πλην της Υπηρεσίας Ασύλου που υπάρχει στην Αθήνα θα συγκροτηθούν άλλες πέντε υπηρεσίες.

 

Εκείνο όμως που κρύβεται επιμελώς από τις ανακοινώσεις του υπουργείου πέρα από τα σχέδια είναι ότι η χώρα μας καταψήφισε στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε στο Λουξεμβούργο στις 6 &7 Ιουνίου την ανανέωση του κανονισμού του Δουβλίνου, δηλαδή το «Δουβλίνο ΙΙΙ». Ως αιτία αναφέρεται η αδυναμία της Ελλάδας να σηκώσει το «βάρος» των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται από την Ασία και την Αφρική, που πράγματι είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αποφεύγεται όμως να αναφερθεί ότι με το «Δουβλίνο ΙΙΙ» θα υποχρεώνεται πλέον η χώρα μας να ενημερώνει συστηματικά την Επιτροπή LIBE για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, τη μορφή των περιστατικών αλλά και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Θα πρέπει δηλαδή να ενημερώνει την Επιτροπή αν πρόκειται για ανήλικους, αν ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες, καθώς και για τα θύματα βασανισμών και διώξεων.

 

Περιορισμοί

 

Παράλληλα το «Δουβλίνο ΙΙΙ» περιλαμβάνει οδηγία που προβλέπει ότι χρειάζονται συγκεκριμένοι λόγοι προκειμένου να κρατηθούν οι αιτούντες άσυλο, όπως: ταυτοποίηση, λόγοι εθνικής ασφάλειας, επαλήθευση των στοιχείων που εμπεριέχονται στην αίτηση για άσυλο, εξέταση εμπλοκής σε εγκληματικές πράξεις και στο διάστημα της προετοιμασίας επιστροφής στη χώρα προέλευσης, εφόσον όμως έχει στοιχειοθετηθεί πλήρως ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να χορηγηθεί άσυλο.

 

Τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα πλέον να έχουν ειδικά κέντρα κράτησης και εάν αυτά δεν υπάρχουν, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κρατούνται στις φυλακές, σε χώρους όμως διαφορετικούς από τους κοινούς κρατουμένους και φυσικά με το δικαίωμα του προαυλισμού. Τέλος, οι ανήλικοι πρέπει να κρατούνται για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι απαγορεύεται να κρατούνται σε φυλακές και μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες μπορούν να κρατούνται σε ειδικούς χώρους. Τα ανοιχτά σύνορα των ελεύθερων κρατών και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούνται δεδομένα για τις χώρες της Ε.Ε., αλλά στην Ελλάδα μέχρι σήμερα στοιβάζονται μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και οι δεκάδες ευρωπαϊκές καταδίκες. Η μαγική εικόνα του υπουργού δεν φαίνεται να πείθει τους εταίρους.

 

[email protected]

Scroll to top