Απίστευτα κι όμως αληθινά παραδείγματα για τη διαφθορά και την κερδοσκοπία, που επικρατεί ακόμη και σήμερα στον χώρο, ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας
Της Ντάνι Βέργου
«Μερικοί κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιβάλλεται να θωρακίσουμε τον χώρο της υγείας και να τον προστατεύσουμε από τους επίορκους, τους ασυνείδητους και τα πάσης φύσεως κυκλώματα που δεν ορρωδούν προς ουδενός, ακόμα και αν πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου».
Ο Γιώργος Σούρλας, γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια-Δεοντολογία στον χώρο της υγείας».
«Δεν μπορεί ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ να χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ. Ή, αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 328 ευρώ να το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό να διατίθεται προς 1.000 ευρώ. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι προ εξαμήνου διαβίβασα στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά», πρόσθεσε στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Γ. Σούρλας πρότεινε ως λύση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στον δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, γνωστοποίησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή. «Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για εναρμονισμένες πρακτικές και θα υπάρξει ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι «η επιτυχία του όλου εγχειρήματος τόσο των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη χώρα, για την επιβίωση του ΕΣΥ, όσο και της πάταξης των νοσηρών φαινομένων προϋποθέτει τη σύναψη της έντιμης, ειλικρινούς, αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας όλων των εταίρων που εμπλεκόμαστε στην υπόθεση αυτή. Πολιτική ηγεσία και εταίροι της υγειονομικής κοινότητας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ομως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους. Και γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται να επεμβαίνει η πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να αποκρούει τις όποιες κατεστημένες καταστάσεις ή ό,τι πάει να δημιουργηθεί είτε ως εναρμονισμένη πρακτική είτε ως προνόμιο».
To μεγάλο πάρτι
Στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε: «Δεν καλύπτουμε κανέναν. Τσακίστε τα κυκλώματα. Να φύγει το γκρίζο τοπίο από την υγεία». Στον χώρο της υγείας τη δεκαετία 2000-2010, πρόσθεσε, «έγινε μεγάλο πάρτι, ωφελήθηκαν πολλοί από τους εμπλεκομένους. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο στοίχισε το πάρτι αυτό και πόσο αύξησε το δημόσιο χρέος. Σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε με κάθε τρόπο την απάτη, ώστε τα χρήματα του ελληνικού λαού να πηγαίνουν εκεί που πρέπει για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες υγείας».
Ο Βασίλης Φλωρίδης, πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, μίλησε για «ποινές-χάδι» μέχρι σήμερα και για 50 σώματα που ελέγχουν εκεί όπου χρειαζόμαστε μία οικονομική αστυνομία. «Εάν δεν ακολουθήσεις τη διαδρομή του χρήματος δεν μπορείς να πατάξεις τη διαφθορά». Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, τι πρέπει να κάνουμε και διερωτήθηκε: «Υπάρχει η πολιτική βούληση;».