Του Βασίλη Γεώργα
Σε… θρίλερ με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, και η υπόθεση αποκρατικοποίησης του ΔΕΦΣΑ μετά τη βελτιωμένη προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που υπέβαλε η Socar καθώς, παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για κλείσιμο του deal, η συμφωνία τελικά δεν εγκρίθηκε κατά το χθεσινό πολύωρο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Η διοίκηση του Ταμείου αρκέστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την πρόταση της Socar και ανακοίνωσε ότι «δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός». Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η ρωσική Sintez ενημέρωσε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τις προθέσεις της να υποβάλει νέα προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ, της αρχικής.
Νέα καθυστέρηση
Με το ναυάγιο της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom να είναι ακόμη νωπό, τα ερωτήματα για την τύχη και αυτής της αποκρατικοποίησης πληθαίνουν, καθώς πληροφορίες θέλουν τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται και τις τελικές αποφάσεις να καθυστερούν για τουλάχιστον μία ή και δύο εβδομάδες ακόμη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κατάληξη της συμφωνίας δεν είναι καθόλου απλή και μένουν να κλείσουν πολλά και σημαντικά τεχνικά θέματα πριν φτάσουμε σε συμφωνία που να ικανοποιεί και τα τρία μέρη» (Socar, ΕΛΠΕ και Ελληνικό Δημόσιο).
Κάποιες άλλες εκτιμήσεις, ωστόσο, με τις οποίες δεν συμφωνούν στο ΤΑΙΠΕΔ, συνδυάζουν τις τελικές αποφάσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις με την επικείμενη απόφαση της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ για το ποιος από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου –ο ελληνικού ενδιαφέροντος ΤΑP ή ο ανταγωνιστικός Nabbuco- θα επιλεγεί τελικά ώστε να μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην πραγματικότητα η πώληση των υποδομών φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) είναι πολύ σημαντικότερη από την πώληση της εμπορικής δραστηριότητας (ΔΕΠΑ) και αυτό, καθώς η κυβέρνηση ελπίζει πως η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα σημάνει και την ένταξη του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζερικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μέχρι και χθες, πάντως, οι πληροφορίες έφεραν την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν να διαπραγματεύεται μια λεόντειο συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ώστε να επιτύχει ταχεία απόσβεση της επένδυσής της στον ΔΕΣΦΑ. Συμφωνία η οποία, μεταξύ άλλων, της διασφαλίζει τη δυνατότητα να αυξήσει τα τέλη διέλευσης από τους χρήστες του δικτύου μεταφοράς, να μειώσει το εργασιακό κόστος της επιχείρησης (μισθοί, απολύσεις;), να ανακτήσει στο μέλλον ποσά από το κόστος απαλλοτριώσεων από τη διέλευση αγωγών, αλλά και να αναλάβει το Δημόσιο την εγγύηση αποπληρωμής χρεών προς την εταιρεία.