Pin It

Η κυκλοφορία «Ραδιοτηλεόρασης»-μαιμού θυμώνει τους εργαζόμενους, που συνεχίζουν τον αγώνα καταλογίζοντας ανεπάρκεια και προχειρότητα στην κυβέρνηση

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

 

getFazxsile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ο,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό», λέει ο γνωστός στίχος και φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή στην ψυχολογία των εργαζομένων της ΕΡΤ. Χθες ήταν η 10η μέρα από το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Κούραση που όμως δεν ρίχνει το ηθικό. Θυμός που γίνεται πείσμα για τη συνέχιση του αγώνα.

 

«Υπάρχει κούραση, όμως το φρόνημα παραμένει υψηλό και αυτό φαίνεται από το παραγόμενο προϊόν. Μας έχουν κόψει τα σταθερά τηλέφωνα, δεν έχουμε βενζίνες, κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν να πληρώσουν το γάλα του παιδιού τους και παρ' όλα αυτά έρχονται και δουλεύουν», μας λέει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Δάρρας.

 

Τα σενάρια

 

Στους διαδρόμους οι εργαζόμενοι συζητούν με αγωνία τα σενάρια που αφορούν το μέλλον της ΕΡΤ και το δικό τους. Σενάρια που είτε βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας είτε διακινούνται στη σκιά της πολιτικής συζήτησης. «Είμαστε απολυμένοι; Αν είμαστε απολυμένοι, θα πάρουμε αποζημιώσεις;» κάποιοι αναρωτιούνται. «Υπάρχει προβληματισμός για τα σενάρια περί ενδιάμεσου φορέα, αν θα κρατήσουν τον Χ ή τον Ψ εργαζόμενο ή αν θα είναι με δίμηνες-τρίμηνες συμβάσεις έργου», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου, Νίκος Τσιμπίδας.

 

Το συναίσθημα όμως που κυριαρχεί είναι ο θυμός. Ο λόγος είναι η χθεσινή κυκλοφορία τηλεοπτικού περιοδικού με τον τίτλο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ». Αν και είναι πανομοιότυπο με το διάσημο περιοδικό της ΕΡΤ, ως εκδότρια υπογράφει η εταιρεία ΧΡΩΜΑΞΞ ΕΠΕ, με διευθυντή σύνταξης τον Γιάννη Βαγγελάτο και διεύθυνση Κηφισίας 189-Μαρούσι. Φαίνεται να υπογράφεται δήθεν από ομάδα σύνταξης, αλλά στα θέματα μέσα στο περιοδικό δεν υπάρχουν υπογραφές δημοσιογράφων ούτε για δείγμα.

 

«Αποδεικνύεται ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ εκτός από αυταρχικό είναι και τελείως πρόχειρο», επισημαίνει ο Νίκος Τσιμπίδας και συμπληρώνει ότι «είναι ζήτημα υπεράσπισης του πλούτου του λαού. Φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την ιστορία της ΕΡΤ. Ενώ μπορεί να κλείνει πομπούς, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της “Ραδιοτηλεόρασης” που αποτελεί δημόσιο περιουσιακό στοιχείο».

 

Ο εκκαθαριστής

 

Για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, την αποκλειστική ευθύνη πλέον έχει ο βασικός μέτοχός της, που είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και φυσικά ο ειδικός εκκαθαριστής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Γκίκας Μάναλης. Κι ενώ το «μαύρο» θέτει θέμα δημοκρατίας, ενώ οι απολύσεις θέτουν θέμα εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω φτωχοποίησης της κοινωνίας, πλέον τίθεται και θέμα προάσπισης της δημόσιας περιουσίας.

 

«Θέλουν μια κλειστή, θυμωμένη ΕΡΤ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Εμείς θέλουμε έναν ανοιχτό φορέα, ένα ανταποδοτικό μέσο που θα αποτελεί βήμα για οποιονδήποτε», τονίζει ο Γιάννης Δάρρας. Τρίπτυχο των εργαζομένων είναι η ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και η αποτροπή των απολύσεων. «Οταν αυτά κατοχυρωθούν μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με την κυβέρνηση, νηφάλια και ψύχραιμα, με θεματοφύλακα την EBU. Διαφορετικά θα πρέπει να αναλογιστούν το κόστος της εκκένωσης», επισημαίνει ο Νίκος Τσιμπίδας.

Scroll to top