Pin It

Οι βρύσες των κατοίκων του Φύλλου Καρδίτσας εκτός από νερό βγάζουν χώμα, κόπρανα και ό,τι άλλο μπορεί να μπει στο σπασμένο και απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Κι όμως, αυτό το νερό κρίθηκε κατάλληλο σε μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

 

get985File

 

 

 

 

 

 

 

gecdetFile

getFinh43le

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εσείς θα πίνατε από το νερό που τρέχει στις βρύσες των κατοίκων του Φύλλου Καρδίτσας, όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες; Αν είχε μάλιστα σκουλήκια, όπως το νερό που έτρεχε στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της θεσσαλικής κοινότητας; Θα το δίνατε στα παιδιά σας;

 

Και όμως, αυτό το νερό κρίθηκε κατάλληλο σε μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους που έγιναν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για λογαριασμό του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας έπειτα από πλήθος διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής.

 

«Μας είπαν ότι το νερό ήταν πάρα πολύ καλό και πάθαμε πλάκα» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Παπαβασιλείου, από την Ομάδα Κατοίκων και φίλων Φύλλου Καρδίτσας. Η αλήθεια είναι πως και εμείς τουλάχιστον εντυπωσιαστήκαμε όταν ο υπάλληλος του Τμήματος Ελέγχου και Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Σταμάτης Χατζηνικολιδάκης, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, μας απάντησε κατηγορηματικά «ναι», όταν του απευθύναμε την αρχική ερώτηση.

 

Ραγισμένο το 99% του δικτύου

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «το δίκτυο είναι σπασμένο και με υπερβολική χρήση ο υδατόπυργος αδειάζει και μπαίνει μέσα λάσπη», κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο που προκύπτει έπειτα από αλόγιστη χρήση νερού και εμφανίζεται σε λίγα σπίτια για διάστημα μιας ώρας.

 

«Το δίκτυο είναι από μαντέμι και κατά 99% έχει ρωγμές και μπορεί να παίρνει σκουλήκια, κόπρανα, χώμα, οτιδήποτε, αλλά για λίγη ώρα. Ωστόσο άπαξ κι έχουμε δίκτυο με λάσπη, θέλει άλλαγμα» επισήμανε, για να προσθέσει: «Οταν πήγαμε να πάρουμε τα δείγματα, το δίκτυο λειτουργούσε κανονικά. Ρωτήσαμε αν χλωριώνεται και ο κοινοτάρχης μας απάντησε ότι χλωριώνεται κανονικά. Εφόσον χλωριώνεται και είναι διαυγές, δεν τίθεται ζήτημα».

 

Αν και ο ίδιος ήταν αρκετά εφησυχαστικός, οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως οι χλωριώσεις και οι καθαρισμοί έγιναν σε εντατικό βαθμό μία μέρα πριν από τις δειγματοληψίες και εφόσον έγινε γνωστό ότι θα διενεργηθούν, κάτι το οποίο διέψευσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου Παλαμά, Κωνσταντίνος Πατσιαλής, παραδεχόμενος ωστόσο πως «ακριβώς και εγώ τις ίδιες ανησυχίες θα είχα στη θέση των κατοίκων».

 

Και πάλι όμως τίθεται το ερώτημα κατά πόσο «κατάλληλο» προς πόση είναι το νερό, από τη στιγμή που το δίκτυο είναι από μαντέμι και άρα περιέχει αμίαντο, ο οποίος βρέθηκε, σε αμελητέες συγκεντρώσεις μεν, στο νερό, ωστόσο είναι γνωστό πως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα και οι παραμικρές ποσότητες αμιάντου εγκυμονούν κινδύνους εμφάνισης καρκίνου.

 

Επιπλέον ελαφρώς πάνω από τα επιτρεπτά όρια που προβλέπονται για το πόσιμο νερό ήταν οι συγκεντρώσεις του αμμωνίου. «Μπορεί να σχετίζεται και με μικροβιακό φορτίο, δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά πρέπει να το παρακολουθήσουμε» επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Για να αποφύγουμε αοριστολογίες, ρωτήσαμε και τον ίδιο αν θα έπινε από αυτό το νερό. «Θα πρέπει να επαναληφθεί η δειγματοληψία και να βγάλουμε συμπεράσματα. Το αμμώνιο είναι μια ένδειξη για ρύπανση του νερού. Βάσει των εικόνων περίμενα να δω πολλά άλλα πράγματα, αλλά δεν διαπιστώθηκε κάτι πιο ανησυχητικό» είπε, αποφεύγοντας να μας δώσει άμεση απάντηση.

 

Πίνουν εμφιαλωμένο

 

Προς το παρόν οι κάτοικοι της κοινότητας είναι αναγκασμένοι να πίνουν εμφιαλωμένο νερό ή να λαμβάνουν ποσότητες νερού από διπλανές κοινότητες. Ωστόσο καταλαβαίνει εύκολα κανείς δεν μπορούν να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες τους σε νερό για θέματα υγιεινής. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών αντικατάστασης του δικτύου. Η σχετική ολοκληρωμένη μελέτη όμως εγκρίθηκε μόλις πριν από 3 μέρες, παμψηφεί από το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από 40 χρόνια σχετικών αιτημάτων.

 

«Κληρονομήσαμε το πρόβλημα» τονίζει ο δήμαρχος κ. Πατσιαλής. «Εντός των ημερών θα κάνουμε τις απαραίτητες κρούσεις στα συναρμόδια υπουργεία για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου δεν αντέχουν να σηκώσουν τέτοιο βάρος» σημείωσε.

 

Σαφές χρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση του έργου και άρα στην οριστική επίλυση του προβλήματος δεν υπάρχει. Βεβαίως η πίεση της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας δεν αφορά μόνο τους δήμους αλλά και τους δημότες και τους κάτοικους του Φύλλου Καρδίτσας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένο νερό ή ποσότητες γειτονικών κοινοτήτων, πιέζοντας τον δήμο να βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση για το πόσιμο νερό της κοινότητας, ανησυχώντας ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους η μέχρι τώρα κατανάλωσή του.

Scroll to top