Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Εκτενέστατες αναφορές και αναλύσεις για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση δημοσιεύουν τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Τα άρθρα από το εξωτερικό καταδεικνύουν την έντονη νευρικότητα που υπάρχει διεθνώς για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

 

EURONEWS: Ο ανταποκριτής του Euronews στην Ελλάδα μεταδίδει ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού. Ετσι, χωρίς την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ και μόνο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σαμαράς θα παραμείνει με μια ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών στο Κοινοβούλιο. Και αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

BBC: Στο σχόλιό του για τις εξελίξεις, το BBC αναφέρει ότι τα «σύννεφα» στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθαν επειδή δεν κατάφεραν να βρουν κοινό μέτωπο στο ζήτημα της ΕΡΤ. «Μια διαφωνία που έφτασε στο σημείο στην Ελλάδα να μιλούν ακόμη και για πρόωρες εκλογές». Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να αντικατασταθεί η ΕΡΤ από έναν μικρότερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε: «Αυτή την ώρα υπάρχει ένα ζήτημα που κλονίζει ακόμη και την ύπαρξη… της κυβέρνησης».

 

REUTERS: Επίση, για επικίνδυνο κλυδωνισμό της ελληνικής κυβέρνησης μιλά το πρακτορείο Reuters, κλυδωνισμό ο οποίος επήλθε από την αντίδραση του Φώτη Κουβέλη και την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται και στη χθεσινή συνάντηση που είχαν τα μέλη του κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν τη μετέπειτα στάση τους.

 

WALL STREET JOURNAL: «H Ελλάδα αντιμετωπίζει νέους κινδύνους», υποστηρίζει η «Wall Street Journal», η οποία επικεντρώνει το άρθρο της στη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη με τον Αντώνη Σαμαρά και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δέχθηκε «διπλό χτύπημα» το βράδυ της Πέμπτης, λόγω της απειλής της συνοχής της συγκυβέρνησης, αλλά και της ανησυχίας σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας». Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως το κόμμα της Αριστεράς ίσως «περάσει στην αντιπολίτευση, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του και θα συνεχίσει να στηρίζει «παθητικά» την κυβέρνηση. Το αδιέξοδο στις συζητήσεις «γέννησε» μια απειλή από τον «μικρό εταίρο» της συγκυβέρνησης ότι θα αποσύρει τη στήριξη του από την κυβέρνηση».

 

FINANCIAL TIMES: Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στο άρθρο των «Financial Times» για την προειδοποίηση του ΔΝΤ πως θα διακόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, επισημαίνοντας ότι είναι ορατή η απειλή δημιουργίας ενός «χρηματοδοτικού κενού» στην Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τη μετακύλιση αμοιβαίων ελληνικών ομολόγων, άρνηση που θα «δημιουργούσε προβλήματα στο ΔΝΤ και τη χρηματοδότηση που παρέχει στην Ελλάδα».

 

SPIEGEL: Για έκρηξη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα κάνει λόγο το «Spiegel»: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα εξερράγη. Ηταν η τρίτη σύσκεψη μέσα σε τέσσερις μέρες, κι ακόμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ», γράφει, τονίζοντας ότι οι χρηματοδότες της Ελλάδας πιέζουν πλέον με καθυστέρηση καταβολής της δόσης, ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης.

 

BLOOMBERG: «Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση αφήνει τον Σαμαρά εξαρτημένο από τις 28 έδρες του ΠΑΣΟΚ με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο Λοινοβούλιο», αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg» και συνεχίζει: «Ο Σαμαράς πρέπει να μπορέσει να πείσει την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι έχει την ευρεία στήριξη που απαιτείται για να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης».

 

LES ECHOS: Τέλος, με τον τίτλο «Η Ελλάδα ανησυχεί και πάλι τους Ευρωπαίους» η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το χθεσινό «ναυάγιο» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. «Η αστάθεια που υπονομεύει την ελληνική κυβέρνηση βάζει σε απειλή την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Μια τέτοια αστάθεια αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Scroll to top