22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντολή εκπομπής από το ΣτΕ

      Pin It

Με ψήφους 4-1 η απόφαση άμεσης επαναλειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με ταυτόχρονη πρόσληψη εργαζομένων αλλά και η λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την περιουσία του φορέα της τέως ΕΡΤ

 

Της Κατερίνας Κατή

 

 

gexdetFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την άμεση επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με ταυτόχρονη πρόσληψη εργαζομένων αλλά και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την περιουσία του φορέα της τέως ΕΡΤ.

 

Αυτή είναι η εντολή της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία (4-1) ξημερώματα Παρασκευής μετά από πολύωρη συνεδρίαση.

 

Η μη συμμόρφωση μάλιστα της κυβέρνησης στην προηγηθείσα προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, ο οποίος επίσης διέτασσε την άμεση αποκατάσταση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανάγκασε την Επιτροπή να συμπεριλάβει στην απόφασή της και… ευθεία «προειδοποιητική βολή».

 

«Το Δικαστήριο -αναφέρεται στην απόφαση- επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω».

 

Σημαντική ως προς το σκεπτικό της είναι η άποψη του μέλους του Δικαστηρίου που μειοψήφησε, συμβούλου Μ. Καραμανώφ, σύμφωνα με την οποία η προσβαλλόμενη πράξη (κοινή υπουργική απόφαση υπουργού Οικονομικών και υφυπουργού Τύπου) έπρεπε να ανασταλεί στο σύνολό της κι όχι εν μέρει, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, καθώς έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί ο νέος φορέας και μετά να καταργηθεί η ΕΡΤ ως ανώνυμη εταιρεία.

 

Κι αυτό «για να μην αποστερηθεί δικαιώματα και υποχρεώσεις αλλά και γιατί πιθανολογείται ανεπανόρθωτη βλάβη των αιτούντων ως εργαζομένων επιφορτισμένων με την εκτέλεση της ανατεθείσης στην ΕΡΤ Α.Ε. δημόσιας υπηρεσίας».

 

Ειδικότερα, η απόφαση:

 

* Είναι στο ίδιο κλίμα με την προσωρινή διαταγή Μενουδάκου, αφορά εμμέσως και τους εργαζομένους της τέως ΕΡΤ αφού δίνει οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να κάνει νέες προσλήψεις για τον φορέα που θα επαναλειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση.

 

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος 

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, που επιβάλλουν τη συνέχιση της παροχής ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του νέου φορέα.

 

Ως εκ τούτου διατάσσουν:

 

* Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε.

 

* Μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στον συντομότερο δυνατό χρόνο του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ Α.Ε.

 

Κατά τη γνώμη του συμβούλου Μ. Καραμανώφ, «η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ Α.Ε. χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου αντίστοιχου φορέα, δυναμένου, ως εκ της νομικής του φύσεως, να τη διαδεχθεί στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ως διαχειριστή δημόσιας υπηρεσίας, η οποία αποτελεί συγχρόνως αγαθό μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος κατά το ενωσιακό δίκαιο, έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ Α.Ε., μόνος μέχρι σήμερα φορέας ασκήσεως της δημόσιας υπηρεσίας ραδιοτηλεόρασης υπό τη λειτουργική της έννοια, μεταξύ άλλων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά το μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα χρονικό διάστημα. Η βλάβη δε αυτή είναι αμφίβολο αν δύναται να θεραπευθεί με την περιέλευση στο Δημόσιο των δικαιωμάτων της ΕΡΤ Α.Ε., τουλάχιστον στο μέτρο που αυτά δύνανται, ως αντιστοιχούντα σε αγαθά μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, να ασκούνται μόνο μέσω φορέα, έστω και δημοσίου, ιδρυθέντος πάντως και λειτουργούντος υπό καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Πιθανολογείται επομένως ανεπανόρθωτη βλάβη των αιτούντων ως εργαζομένων επιφορτισμένων με την εκτέλεση της ανατεθείσης στην ΕΡΤ Α.Ε. δημόσιας υπηρεσίας, συντρέχει δε, εν όψει και της αρχής της συνεχούς λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, περίπτωση αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξης στο σύνολό της».

Scroll to top