Pin It

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης αποτιμά το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στους δημοσιογράφους

 

Στα τρία χρόνια του Μνημονίου είχαμε πάνω από 40% απολύσεις και στο ίδιο επίπεδο μειώσεις μισθών. Παράλληλα, όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας εντάσσονται στην γκρίζα ζώνη των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ενημέρωσης είναι χρεοκοπημένες. Το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων στον Τύπο έχει τιναχθεί στον αέρα (οι εργοδότες χρωστάνε 200 εκατ. τουλάχιστον και η κυβέρνηση έκλεψε με το PSI πάνω από 1,5 δισ.). Ολες δε οι δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης συμφωνούν ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 90%, τα μέσα ενημέρωσης.

 

Tην τελευταία διετία

 

Ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ την τελευταία διετία, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέταμε στο Δ.Σ. (2 έδρες στις 11) και με πολύ κόπο και απέραντες εργατοώρες σε συνεδριάσεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, διαβουλεύσεις, κινητοποιήσεις κ.λπ., είχα να διαλέξω ανάμεσα στην υποταγή στις τραγικές συνθήκες και στον δικό μας κλάδο ή στην αντίσταση και τη σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας – σεβόμενος πάντα τη δημοκρατία της βάσης, δηλαδή τους συναδέλφους μας στις επιχειρήσεις ενημέρωσης.

 

Με λίγα λόγια, παλέψαμε για να παραμείνουν οι δημοσιογράφοι αξιοπρεπείς, να ξαναγίνουν χρήσιμοι για τη Δημοκρατία και την κοινωνία, να υπηρετούν τις αρχές του λειτουργήματός μας και να μη μετατραπούν σε ταπεινωμένους φορείς μεταβίβασης της προπαγάνδας της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και «καμαριέρες» των αφεντικών τους.

 

Γι’ αυτό μας πολέμησαν, μας συκοφάντησαν και έκρυψαν τους 500 και πλέον, μικρούς και μεγάλους, αγώνες της ΕΣΗΕΑ και φίμωσαν τη φωνή της Ενωσης και τη δική μου. Σε ποια από τις πολιτισμένες χώρες οι εργοδότες θα συκοφαντούσαν από τα μέσα που διαθέτουν τον πρόεδρο της Ενωσης Δημοσιογράφων και δεν θα του έδιναν τη δυνατότητα να απαντήσει; Είναι λοιπόν αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή και «ομερτά» των αφεντικών των μέσων.

 

Στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, πριν από τρεις μέρες, οι δημοσιογράφοι έδωσαν περισσότερες ψήφους (689), μεγαλύτερο ποσοστό (22%) και μία έδρα παραπάνω στο δικό μας συνδικαλιστικό ρεύμα (από 2 πήγαμε στις 3 έδρες), όπως αυτό εκφράστηκε από την παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος». Συνεπώς είμαστε οι νικητές, αλλά για μόλις 67 ψήφους δεν είμαστε η πρώτη δύναμη. Ο βασικός λόγος που δεν είμαστε πρώτοι, κατά τη γνώμη μου, είναι η μεγάλη αποχή από την κάλπη.

 

Δυσκολίες και υποσχέσεις

 

Εκατοντάδες συνάδελφοί μας, που πετάχτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στον δρόμο από την αδίστακτη συμπεριφορά των διαπλεκόμενων αφεντικών τους, ξέρουμε ότι υποστήριζαν τον αγώνα μας, αλλά δεν είχαν το κουράγιο, τη δυνατότητα, ίσως και το αντίτιμο των εισιτηρίων από την επαρχιακή πόλη που ζουν, να έρθουν να ψηφίσουν. Αντίθετα, το ψηφοδέλτιο των «Ενωμένων Δημοσιογράφων», που για 67 ψήφους προηγήθηκε, ως η παράταξη που πρόσκειται στο τρικομματικό «γκουβέρνο», φαίνεται ότι ήταν περισσότερο ελκυστική στις υποσχέσεις και πιο πειστική στις απειλές της.

 

Η υποχώρηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι οπωσδήποτε μία δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς. Δεν θα σταματήσω ποτέ την προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσες και όσοι πιστεύουν ότι, στις συνθήκες της γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής που ζούμε και της συνακόλουθης κατάρρευσης και του δικού μας κλάδου, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνει η δημοσιογραφία μοχλός της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Η διαρκής μάχη για τη Δημοκρατία με επίκεντρο την ΕΡΤ και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αλλάζουν το τοπίο και στην ΕΣΗΕΑ και θέτουν όλους ενώπιον των ευθυνών τους. Τη δική μας ευθύνη, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, τα έχουμε ήδη καταθέσει.

 

Δημήτρης Κ. Τρίμης

 

Scroll to top