Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

 

TENNISΜετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου καλοκαιριού, το φετινό Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το παγκόσμιο αθλητικό ενδιαφέρον επιστρέφει στο Λονδίνο και ειδικότερα στο SW19 (South West London 19), την περιοχή του Ουίμπλεντον, όπου βρίσκεται το All England Lawn Tennis and Croquet Club.

 

Το Ουίμπλεντον, ο παλαιότερος τενιστικός θεσμός που ξεκίνησε το 1877 και το μοναδικό Γκραν Σλαμ που απέμεινε να παίζεται στο χόρτο, ξεκινάει τη Δευτέρα. Οι 28 τόνοι φράουλες που σερβίρονται με κρέμα (ως το κλασικό έδεσμα των αγώνων) έχουν ήδη παραγγελθεί και οι έφοροι του κλαμπ είναι ήδη στις θέσεις τους για να τσεκάρουν ότι όλοι οι τενίστες και οι τενίστριες είναι ντυμένοι σύμφωνα με τους κανονισμούς: Στα κάτασπρα. Καμιά ρίγα ή περικάρπιο ή κορδέλα με χρώμα δεν επιτρέπεται…

 

Στα 19 κορτς, μεταξύ των οποίων το Κεντρικό που από το 2009 έχει αποκτήσει κυλιόμενη οροφή για τις –συχνές στην Αγγλία- περιπτώσεις βροχής, δεν υπάρχει ούτε μία διαφήμιση, ενώ η διοργάνωση του Ουίμπλεντον τελεί υπό την αιγίδα της βασιλικής Οικογένειας της Αγγλίας, μέλος της οποίας κάθε χρόνο απονέμει τα τρόπαια στους νικητές. Συνήθως ο Δούκας του Κεντ που είναι και πρόεδρος του Αll Εngland Lawn Tennis and Croquet Club.

 

Φέτος, στο Ουίμπλεντον συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον πρώτο τίτλο Γκραν Σλαμ του Ρότζερ Φέντερερ. Μια δεκαετία στην οποία ο μεγάλος Ελβετός έφθασε στα επτά τρόπαια στο χορτάρι του βρετανικού Οπεν, του οποίου είναι και ο κάτοχος. Πέρσι, αποτρέποντας τον Αντι Μάρεϊ από το να γίνει ο πρώτος Βρετανός νικητής μετά τον Φρεντ Πέρι το 1936, κατέκτησε το 17ο Γκραν Σλαμ της καριέρας του. Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τα 32α γενέθλιά του, ο Φέντερερ οδεύει προς τη δύση της καριέρας του, όπως δείχνει η πρόσφατη ξηρασία τίτλων.

 

Την περασμένη εβδομάδα στο Χάλε πήρε μόλις το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς. Ομως, ας μη γελιόμαστε… Οταν φθάνει εκείνη η εποχή του χρόνου που οι τενίστες μπαίνουν στο χόρτο, ο «Fed Express» νιώθει σαν στον κήπο του. Οπότε μην τον ξεγράφετε εύκολα από τους διεκδικητές του φετινού τίτλου, πόσο μάλλον όταν μπορεί να ξεφύγει από τα 7 τρόπαια –διάκριση που μοιράζεται με τον Πιτ Σάμπρας- και να γίνει ο απόλυτος άρχοντας του λονδρέζικου τουρνουά…

 

Πάντως, το Νο 1 φαβορί είναι και το Νο 1 στον κόσμο. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί να αποκλείστηκε από τον Ραφαέλ Ναδάλ στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός, αλλά το παιχνίδι του ήταν σχεδόν τέλειο. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στις λεπτομέρειες και σε μερικούς σημαντικούς πόντους. Αν η ήττα αυτή δεν του έχει αφήσει ψυχολογικό σημάδι και τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο, δύσκολα θα του ξεφύγει το δεύτερο Ουίμπλεντον της καριέρας του.

 

Μιλώντας για τον Ναδάλ, μιλάμε για το comeback story της χρονιάς. Υστερα από επτά μήνες απουσίας λόγω τραυματισμού, ο Ισπανός τενίστας επέστρεψε φουριόζος μετρώντας 9 τελικούς σε 9 τουρνουά και 7 τίτλους, μεταξύ των οποίων 1 Γκραν Σλαμ και 3 Μάστερς!

 

Το μεγάλο του όπλο, όπως πάντα, είναι η απίστευτη αυτοσυγκέντρωση και η μαχητικότητα. Ομως, μολονότι έχει κερδίσει δύο φορές το Ουίμπλεντον, η συγκεκριμένη επιφάνεια δεν είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτόν και το πονεμένο γόνατό του, ενώ η χαμηλή του κατάταξη (Νο 5 στον κόσμο) σημαίνει ότι, για να ξαναστεφθεί πρωταθλητής, πρέπει θεωρητικά να νικήσει δύο από τους κορυφαίους τέσσερις τενίστες του ταμπλό: Τζόκοβιτς, Μάρεϊ, Φέντερερ, Φερέρ…

 

Η διοργάνωση των ανδρών μπορεί να είναι αμφίρροπη, αλλά αυτή των γυναικών δείχνει «παιχνιδάκι» για την κάτοχο του τίτλου. Η Σερένα Ουίλιαμς βρίσκεται στη φόρμα της ζωής της, παίζει το καλύτερο τένις της και είναι και κάτοχος του τίτλου. Εχει κρατήσει τον δίσκο της νικήτριας στο Ουίμπλεντον άλλες πέντε φορές στην καριέρα της και καμία από τις υπόλοιπες κοπέλες του σιρκουί δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ικανή να σταματήσει την κάτοχο 16 τίτλων Γκραν Σλαμ.

 

Η Μαρία Σαραπόβα δοκίμασε την τύχη της, αλλά εδώ και εννέα χρόνια δεν μπορεί να την καταβάλει.

 

Η Βικτόρια Αζαρένκα, μολονότι πολύ δυνατή, δεν δείχνει να διαθέτει την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση για να εκθρονίσει την 31χρονη Αμερικανίδα τενίστρια που έχει βάλει στόχο τον… Φέντερερ: «Νόμιζα ότι στο Παρίσι “έπιασα” σε τίτλους τον Ρότζερ. Οτι είχε κι αυτός 16. Ομως, απ’ ό,τι φαίνεται, πρέπει να δουλέψω κι άλλο για να τον φτάσω. Μακάρι να τα καταφέρω στο Ουίμπλεντον!»

Scroll to top